Польща обумовила відкриття переходів з Білоруссю звільненням Анджея Почобута

ПЕРЕКЛАДИ 07.08.2024 Коментарі 0

Польща обумовила відкриття прикордонних переходів з Білоруссю звільненням білоруського-польського Анджея Почобута. «Для танго потрібні двоє», - сказав міністр закордонних справ Республіки Польщі Радослав Сікорський

Про це пише RMF24, посилаючись на інтерв’ю міністра білоруському незалежному порталу «Зеркало».

Радослав Сікорський, відповідаючи на запитання про можливість відкриття прикордонних переходів (наразі діє один – у Тересполі), нагадав, що рішення про закриття пункту в Бобровниках ухвалив попередній уряд Польщі у відповідь на політичний процес і засудження Анджея Почобута. При цьому він запевнив, що «дата відкриття залежить від тривалості поневолення Анджея Почобута».

Міністр зазначив, що польська влада незмінно відокремлює простих білорусів від влади в Мінську, про що свідчить, серед іншого, що громадяни Білорусі, на відміну від громадян Росії, можуть в'їжджати до Польщі на власних автомобілях (обмеження є результатом санкцій ЄС).

Глава МЗС також нагадав, що в той час, коли в Білорусі не було політв'язнів, Польща робила кроки для запуску малого прикордонного руху, але Мінськ був до цього не готовий.

Сікорського також запитали про труднощі, з якими стикаються білоруси під час отримання польських віз. Основна причина, яка провокує такі проблеми, окрім різкого скорочення білоруською стороною кількості консулів, є діяльність у Білорусі «візової мафії», яка «зламує» електронну систему реєстрації, а потім продає місця за додаткову плату. Це мінімум 200 євро.

Читайте також Опозиція розносить Туска: під час обміну видали шпигуна, але не звільнили журналіста

«Це звичайний злочин. Ми не знаємо, чи це діяльність білоруських спецслужб, чи якихось кримінальних елементів. Але я не буду мати справу з білоруськими злочинцями з Варшави. Ми сподіваємося, що нова ІТ-система (над якою працює Польща) зменшить масштаби цього явища», - сказав Сікорський.

Він додав, що нещодавно Польща внесла багато змін у візовий режим для білорусів, зокрема врегулювано питання гуманітарних віз для людей, які тікали від репресій.

У міністра також запитали про обмеження, запроваджені на кордоні щодо перевезення багатьох товарів. Сікорський відповів коротко: «є санкції, і є війна».

«На жаль, білоруси є громадянами режиму, який порушує принципи міжнародного співіснування. Білорусь, нагадаю, зловживає системою Інтерполу. Також нагадаю, що частину санкцій запровадили через те, що Білорусь де-факто захопила європейський літак і хитрістю змусила його приземлитися в Мінську, щоб заарештувати опозиціонера. Це зробила білоруська влада», - зазначив польський міністр.

«І мені дуже прикро, що деякі незручності, спричинені діями білоруської влади, зачіпають громадян Білорусі. Це частина ціни, яку вони платять за життя в умовах диктатури», - додав він. 

Він нагадав, що під час воєнного стану вісім років не міг бачити сім'ю і «заплатив високу ціну за те, що його країною керував диктатор, на жаль, так воно і працює».

Кажучи про ув'язненого в Білорусі Анджея Почобута, Сікорський сказав, що «переговори (із владою в Мінську) – занадто сильне слово». 

«Білоруська сторона знає, що з міркувань культурної солідарності справа Анджея Почобута, громадянина Білорусі, але поляка за культурою та ідентичністю, є для нас особливо близькою, і ми вважаємо звинувачення проти нього повністю вигаданими», - сказав Сікорський.

Польща також «бореться разом з усім ЄС» за всіх політв’язнів, що є в Білорусі (майже 1400 осіб), і Лукашенко знає, що без припинення репресій «не буде повернення до гри із Заходом».

Сікорський не погодився з припущенням, що польська влада (на думку колишнього керівника Агнешки Ромашевської-Гузи) «знищує» телеканал «Белсат». 

«В якому сенсі руйнує? Він досі працює. За польські державні гроші», - відповів Сікорський. 

«Польщі потрібен такий інструмент впливу закордоном, який мають інші країни – BBC, Голос Америки, Deutsche Welle. Ми організуємо систему, в структурі Польського телебачення будуть редакції українською, білоруською, російською, німецькою та англійською мовами»,  - сказав міністр.

Білоруська редакція, за його словами, буде побудована на базі «Белсату».«Бренд «Белсат» і його місія будуть продовжені, тобто надавати білоруській громаді нецензуровану інформацію про Білорусь, Європу та світ» , - сказав Сікорський.

Фото – міністр закордонних справ Республіки Польщі Радослав Сікорський / з мережі Х

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: