Польща готується жити без російського газу

НОВИНИ 18.03.2022 Коментарі 0

До кінця цього року Польща планує перевести свою економіку на енергоносії без російської частки. Відповідну заяву про відмову від російського газу із 2023 року зробив уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський.

Тому стратегічна партнерка України не укладатиме новий контракт на постачання російського газу, що йшов по Ямальському газогону, після завершення поточного договору.

«Протягом багатьох років ми платили за російський газ від монополістичного постачальника, який міг диктувати ціну, вищу, ніж можна було отримати в Західній Європі. Ціни будуть європейськими», - цитує Meta Пьотра Наїмського.

За словами польського чиновника, частка російського газу доволі велика, (приблизно 50%) в енергетичному імпорті Польщі, але країна може його замінити.

Таким чином, теперішні високі ціни на газ стабілізуються, адже всі покупці в Європі перейдуть на різних постачальників і глобалізація газового ринку призведе до прийнятних цін.

Диверсифікувати постачання газу на європейський ринок можна завдяки американському скрапленому газу та збільшенню видобутку норвезьких вуглеводнів.

До речі, уже в січні 2022 року обсяг експорту скрапленого природного газу зі США до Європи вперше перевищив постачання трубопроводом газу з росії.

За інформацією Kosatka.media, частка російського газу в Європі становить приблизно 30%. Експерти прогнозують збільшення видобутку нафти та газу у США для потреб Старого континенту та поступове витіснення російських енергоносіїв з європейського ринку.

Як писав ЗІФ, країни Європейського Союзу виявилися неготовими повністю відмовитися від енергоносіїв з росії й продовжують купувати газ, нафту та вугілля у країни-агресорки.

Ілюстративне фото: eadaily.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: