Польща-Україна: від 24 лютого понад 6 мільйонів осіб туди, 4,3 мільйона – сюди

АНАЛІТИКА 09.09.2022 Коментарі 0

Із 24 лютого цього року через митні переходи українсько-польського кордону з України в Республіку Польща перетнуло 6,141 мільйона осіб. У зворотному напрямку – понад 4,359 мільйона.

Такі цифри у Твіттері оприлюднила Прикордонна служба Польщі. Звісно, йдеться не лише про громадян України, як і не йдеться про те, що всі вони залишилися у сусідній країні. Хтось був іноземцем, а для когось Польща слугувала транзитною країною. Зрештою, частина українців уже повернулася назад після перших місяців прихистку, який люб’язно надала західна країна-сусідка.

Менше двох місяців тому на польському сайті Інституту громадянських -  справ опублікували дослідження щодо тогочасної демографічної ситуації в Польщі.

Повномасштабне вторгнення російських агресорів в Україну викликало безпрецедентну хвилю міграції до Польщі, констатують автори дослідження.

«За кілька тижнів до нас прибуло понад 3,2 мільйона біженців, певним чином «поглинувши» втрату населення, яку спостерігають демографи. 2022 року вперше в сучасній історії Польща мала 41 мільйон жителів. Сьогодні населення Польщі на понад 2,9 мільйона більше, ніж під час попереднього перепису 2011 року. Майже всі мігранти – молоді люди працездатного або передпрацездатного віку. Частка молоді в польському суспільстві буде вищою не тільки сьогодні, але навіть 10 років опісля, приблизно на 4%», - йдеться у статті.

Серед інших цікавих цифр, новими мешканцями Польщі стало 670 тисяч дітей віком до 15 років. Якщо брати групу молоді віком до 18 років, то ця цифра сягне приблизно 700 тисяч.

В Інституті громадянських справ зауважують зміни у міграційних тенденціях – молоді українці, які тут працювали, повернулися до країни, а на їхнє місце прийшли жінки з дітьми. Тож частка жінок у польському суспільстві збільшилася. Хоча до цього їхня кількість і так була вищою за чоловічу. Ця різниця матиме велике значення на ринку праці і її необхідно враховувати в демографічній політиці Польщі.

У майбутньому приплив людей з України може суттєво змінити становище літніх людей у ​​Польщі. Адже працевлаштовані українці сприятимуть більшій кількості сплачених податків, що позитивно вплине на стан польського пенсійного фонду.

«За кілька років світ змінився до невпізнання – ніщо не буде таким, як раніше. Війна в Україні та пандемія несуть зі собою загибель невинних людей, а також спричиняють зміни в демографічному полі. Ми не можемо передбачити майбутнє. Проте ми маємо вплив на те, що зараз відбувається. Процес старіння польського суспільства можна – принаймні трохи – повернути назад. Випадок Польщі та України показує, що потік мігрантів і біженців, хоч і є великим викликом, є також шансом на новий початок – для обох сторін», - роблять висновок автори статті.

У кремлі, звісно, нітрохи не раді безпрецедентній підтримці з боку Польщі для українців. Адже крім гуманітарної допомоги, Республіка Польща – єдина із країн Заходу, що цілковито виконала надання військової допомоги для України. Численні спроби російської пропаганди і спецслужб посварити українців і поляків, на щастя, зазнають невдач. Проте війна триває і ворог має ще багато ресурсів, а у злочинному арсеналі провокацій росіяни навряд чи сьогодні мають суперників. Інша річ, що багато їхніх прийомів уже відомі та, відповідно, викриті. Але закладених мін сповільненої дії у них ще достатньо. Тому
пильність і тверезість дій в польсько-українських стратегічних стосунках ніколи не будуть зайвими.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: