Чому лукашенко утискає поляків та знищує їхні цвинтарі?

РОЗСЛІДУВАННЯ 09.09.2022 Коментарі 0

Риторика самопроголошеного президента Білорусі олександра лукашенка давно нагадує путінську шизофренію. Питання тільки в тому, хто у кого швидше цю недугу підчепив...

Після його мемної фрази «а я вам сєйчас покажу, откуда на Бєларусь готовилось нападєніє», сказаної у березні під час зустрічі з путіним, приблизно через місяць настало друге загострення. Лукашенко висловився про можливий напад на Білорусь уже з боку Польщі. «Нехай спробують, ми тут роги обламували і не таким. Якщо вони хочуть спробувати, будь ласка», - бравурив «ябацька».

Після цього, схоже, шизофренічні прояви загострилися. Бо у Білорусі режим узявся ретельніше не лише боротися із проявами будь-якого вільнодумства, а й переслідувати за біло-червоно-білі чи синьо-жовті кольори одежі чи білизни, почепленої сушитися на балконі. Про україномовні пісні, листівки чи інші партизанські прояви і казати нічого.

Окремою темою стала – польська: католицька церква, цвинтарі, атаки за допомогою нелегалів на прорив польського кордону, плюндрування цвинтарів…

У Білорусі з населенням майже 9,5 мільйонів осіб Католицька церква налічує приблизно 1,4 мільйона віруючих. А це друге місце після православних і, відповідно, доволі потужна організація. Та, схоже, лукашенкові байдуже. Він і далі продовжує проводити антипольську політику. На цю обставину сьогодні, 9 вересня, звернув увагу і директор департаменту національної безпеки та речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

«Цього разу білоруський режим націлився на білорусів польського походження, власників «Карти поляка». Обговорюючи новий закон про громадянство, білоруський диктатор запропонував, зокрема, «придивитися до власників «Карти поляка» та визнати документ так званим громадянством іншої країни. Крім того, Лукашенко оголосив про позбавлення громадянства тих, хто виїжджав за кордон і був засуджений за екстремізм», - написав представник польського уряду у Твіттері.

На його думку, визнання власників таких карток подвійними громадянами може мати для них негативні наслідки і спричинити обмеження їхніх прав і свобод у Білорусі.

«Уже багато років у Білорусі триває безперервна кампанія проти поляків, які проживають у країні. Антипольська активність, що нагадує болісну фобію, посилилася після фальсифікації виборів 2020 року. Лукашенко багато місяців посилює антипольську кампанію. Зараз він бореться з проявами польськості в Білорусі та все частіше нападає на Польщу у пропагандистських ЗМІ. Він також неодноразово нападав на власників «Карти поляка» в Білорусі», - описує ситуацію Станіслав Жарин.

Польський урядовець також згадав у своєму твіті і регулярні атаки на польські цвинтарі у Білорусі, затримання та репресії. Все це, на його думку, є «навмисною ескалацією ситуації та доводять, що Лукашенко насильно створює поляків ворогами свого режиму».

За словами Станіслава Жарина, дії лукашенка мають вигляд планомірної кампанії, спрямованої на очорнення поляків і Польщі.

«Останнім часом панування Москви над Мінськом посилилося і посилився тиск з боку кремля з метою приєднання до війни проти України. Лукашенко усвідомлює, що його позиції у Білорусі можуть швидко ослабнути. Лукашенко тим агресивніший, чим слабша його позиція у відносинах із Росією», - робить висновок речник міністра-координатора спецслужб Польщі.

Знищення польських цвинтарів – окрема цинічно-жорстока акція лукашенка.

Польський інформаційний портал Znadniemna.pl наприкінці серпня повідомив термінову новину про «зрівнювання зі землею» цвинтаря бійців Армії Крайової у Сурконтах Гродненської області Білорусі.

«Сьогодні вранці наш читач повідомив редакцію, що солдатське кладовище Армії Крайової в Сурконтах зрівняли зі самого ранку. За отриманою інформацією, розорення кладовища нагадує масштабну спецоперацію. Дороги до місця, де відбувається акт варварства, перекриті поліцією. А обуреним місцевим мешканцям, які намагаються оформити скоєний злочин, погрожують ув'язненням. Це також є причиною того, що досі не вдалося сфотографувати ці неймовірні для 21 століття звірства», - йшлося у повідомленні.

У перший день вересня, приблизно через тиждень після сплюндрування цвинтаря, цей же інформаційний ресурс опублікував текст про імпровізовані березові хрести на місці могил полеглих польських військовиків. Текстову картину доповнили фотоілюстрації – від кам’яних хрестів не залишилося і сліду.

«Поляки, які десятиліттями опікуються військовим цвинтарем Армії Крайової в Сурконтах, не згодні з тим, що внаслідок варварських дій режиму Лукашенка могили солдатів залишаться без християнської символіки. Замість кам’яних хрестів, які знесли і прибрали лукашенківські безбожники, поляки поставили на розораній ділянці некрополя імпровізовані березові хрести, зроблені по-солдатському. Під символами віри польські патріоти запалюють свічки та моляться за душі вояків легендарного командира Армії Крайової, підполковника Мацея Каленкевича, який був ініціатором і автором концепції операції «Остра Брама», як в результаті чого Армія Крайова разом з частинами Червоної Армії звільнила Вільнюс від німецької окупації, але, на жаль, не змогла втримати контроль над містом», - йдеться у тексті.

Автори пишуть, що лукашенківські прислужники знищили могилу одного з найбільших героїв Другої світової війни, похованого в Білорусі, та могили солдатів, що спочивали з ним.

Але, на щастя, «навіть у лукашенківській Білорусі ще є поляки, для яких гасло «Бог-Честь-Батьківщина» є імперативом дії для збереження пам'яті про справжніх героїв і патріотів».

Цій темі польські медіа присвятили особливу увагу. Зокрема, редакція Польського Радіо 24 (Polskie Radio 24.pl) поспілкувалася з професором історії Казімєжем Краєвським (на фото).

Співрозмовник радіостанції вважає білоруську владу лукашенка частиною продовження абсолютно варварських тоталітарних систем Другої світової війни.

«Їм було недостатньо перемогти свого противника і вбити його, вони намагалися принизити його, позбавити його гідності і знищити могили, щоби не залишилося жодної пам'яті», - сказав Казімєж Краєвський про факт спустошення цвинтарів Армії Крайової в Білорусі.

Окрім вищеописаного варварства від «ябацьки» у Сурконтах, відомо про ще декілька випадків плюндрувань польських некрополів у Білорусі.

Такі дії режиму лукашенка історик Казімєж Краєвський назвав «абсолютно нечуваним явищем». Польщі доводиться мати справу «з актом варварства, який сьогодні справді рідкісний, тим більше, що це процес, який ще триває».

За його професора, польські установи фіксують кожну таку подію.

«Можна сказати, що адміністрація Республіки Білорусь зараз є частиною продовження повністю варварських тоталітарних систем Другої світової війни – тобто націонал-соціалістичного Третього рейху, а потім тоталітарної держави комуністичної Росії. Тих систем було недостатньо, щоби перемогти ворога в прямому бою, убити його і знищити, але вони намагалися принизити його, позбавити його гідності і завжди знищувати могили, щоби не залишилося жодної пам'яті», - нагадав Казімєж Краєвський.

Він також додав, що таким же чином тоталітарна влада нищила пам'ять про своїх опонентів, а «дії білоруської адміністрації є частиною дискурсу, побудованого двома найгіршими державними системами, які є антитезою свободи в усіх вимірах – як національному, так і індивідуальному».

Фото: Twitter, glosznadniemna.pl, przystanekhistoria.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: