Politico кремлівських наративів

РОЗСЛІДУВАННЯ 14.03.2023 Коментарі 0

Українські медіа та російські засоби масової пропаганди відреагували на статтю у Politico «Маленькі тріщини»: воєнна єдність між США й Україною повільно розпадається». Автори Jonathan Lemire і Alexander Ward традиційно у подібних випадках, коли потрібно посіяти сумніви та маніпулювати ситуацією, посилаються на неназвані високопоставлені джерела.

Не дивно, що публікацію Politico не оминув своєю увагою роспроп. Так, ТГ-канал риа «новости» коротенько подав суть публікації:

  • Між Києвом і Вашингтоном наростають розбіжності у питаннях завершення конфлікту в Україні та його цілей, пише Politico з посиланням на джерела. Згідно із джерелами, між двома країнами виникли нові «осередки напруженості»: диверсії на «Північних потоках», ситуація в Бахмуті та бажання Києва боротися за Крим. Зазначається, що адміністрація Байдена повідомила Київ, що деякі насильницькі акції за межами території України є неприпустимими.

Американське видання, яке із 2015 року пустило коріння і в Європі, зокрема, Німеччині, на ринку із 2007 року. Ця медійна організація використовує усі види комунікації: телебачення, радіо, Інтернет, друковане видання.

Наприкінці серпня 2021 року стало відомо про купівлю Politico найбільшим у Європі німецьким медіа-концерном Axel Springer SE за 1 мільярд доларів США. Загальна кількість працівників цього інформаційного монстра сягала понад 16 тисяч осіб станом на 2019 рік. До нього належать такі відомі медіа-бренди як Bild, Die Welt, Welt (телеканал), Business Insider – загалом охоплює понад 40 країн.

Зважаючи на такий масштаб, було би наївно сподіватися, що російські спецслужби оминули б таку інфомашину та покладалися виключно на свою мережу RT для донесення кремлівської пропаганди. Та ще й у Німеччині, де кдб-фсб здавна почувається особливо затишно.

Не дивно, що час од часу в європейських виданнях простежуються публікації, з яких стирчать якщо не вуса пєскова, то морда лаврова.

Так, 6 березня вранці Bild поширив текст про буцім-то розбіжності між Президентом України Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним щодо доцільності оборони Бахмута. Місто на Донбасі, яке росіяни називають по-радянськи Артемівськ, з населенням до війни 75 тисяч осіб, росіяни (головно ПВК «вагнер» пригожина) штурмують 8-ий місяць і зазнають величезних втрат. Гинуть і воїни Сил оборони України – за різними даними співвідношення складає 7:1 (за іншими – 5:1).

Через декілька годин в обід пресслужба Президента за підсумками засідання Ставки спростувала ці домисли роспропу, поширені через німецький Bild.

«Особливо детально члени Ставки розглянули ситуацію в Бахмуті. Оцінюючи перебіг оборонної операції, Президент поставив запитання Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та командувачу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександру Сирському щодо подальших дій на Бахмутському напрямку. Вони висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті», - йшлося у повідомленні на сайті Президента.     

На жаль, до розгону кремлівських вкидів через пабліки вдається і частина українців, особливо тих, хто симпатизує певним політикам.

Спростовувати німецький фейк кремлівського походження змушений був у секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов.

«Декому дуже хочеться, щоб у нас тут був розбрат. Хочу вказати, що одним із питань, які РФ завжди ставила, є внутрішня дестабілізація, - цитує Данілова «Еспресо» із посиланням на телемарафон «Єдині новини». - Росія не може нас перемогти воєнним шляхом. Питання внутрішньої дестабілізації для них дуже важливе. Сьогодні у Росії розглядається питання так званого «Мінська-3», вони роблять для цього все можливе і неможливе, втягують сюди деяких діячів, які за часів Януковича очолювали інститути стратегічних досліджень».

У кремлі нарощують інформаційний тиск на західні суспільства за допомогою прийомів та способів на будь-який смак та склад розуму. Знецінення, сіяння зневіри, заклики до миру – в хід іде все і всі, що чи кого можна використати та купити.

На це звертає увагу і уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Польщі, координатор спецслужб РП Станіслав Жарин у своєму твіті.

«Дедалі активнішими стають рухи, які апелюють до фальшивого пацифізму. Їх діяльність використовується для маніпулювання західними суспільствами та зосередження на просуванні вигідних Росії гасел. Виконання цих вимог могло би призвести до швидкої перемоги Росії над Україною», - написав польський урядовець.

За його словами, провідником таких пацифістських ідей у Польщі є Лешек Сикульський. Останній вторить російській пропаганді і звинувачує польську владу, Захід та США у провокуванні війни та закликає до партнерських стосунків з рф.

Території Польщі Сикульському виявилося замало, тож у неділю, 12 березня він побував у Великій Британії (де, до слова, живе і працює велика кількість поляків). У Лондоні пан-росіянофіл висловив навіяні із кремля тези.

«Зараження цими тезами польської спільноти і громадської думки у Великій Британії може мати небезпечні наслідки. Такі дії є частиною механізмів психологічного тиску, метою якого є змусити Захід покинути Україну», - застеріг Станіслав Жарин.

У своєму Твіттері координатор спецслужб Польщі зокрема, нагадував, що днями «пацифісти» організували маніфестацію в Берліні, де виступали проти постачання зброї для України та запровадження нових санкцій проти рф. А в портовій Ґенуї зі своїми антинатовськими плакатами приєдналися до демонстрації портовиків, які вимагали підвищення зарплат.

На думку Станіслава Жарина, однією з головних цілей пацифістів є примус західних урядів припинити допомагати Україні. На що дуже сподіваються у кремлі та не шкодують зусиль для поширення своїх зусиль у західні суспільства.

«Слід очікувати подальшої активізації вищезазначених заходів. рухів, користуючись втомою від теми війни й економічної ситуації», - спрогнозував Станіслав Жарин.

КОМЕНТАР

Експерт Олександр Коваленко зробив добірку неоднозначних публікацій Politico. Пропонуємо його текст, опублікований у ТГ-каналі.

- Червень 2021 року, Politico публікує про припинення надання Україні військової допомоги. Джейн Псакі спростовує, але Politico не вибачається і не видаляє брехливу статтю.

Липень 2021 року Politico повідомляє про те, що Вашингтон тисне на Київ за критику «Північного потоку-2»...

Радник Держдепу Дерек Шолле офіційно спростував опубліковану в Politico інформацію, але видання не вибачилося за публікацію фейку та не видалило брехливу статтю.

У червні 2022 року Politico публікує матеріал про те, що США обговорює з росією припинення війни в Україні з урахуванням поступитися низкою українських територій!

Цікаво те, що такий висновок Politico зробило виходячи із зустрічі російського посла у США Анатолія Антонова з екс-послом США в Афганістані Залмаєм Халілзадом та Дмитром Саймсом, керівником «Центру національних інтересів», який володіє виданням The National Interest.

Якщо хтось не в курсі, то нагадаю, що The National Interest у США це як NewsONE або Страна.UA в Україні – абсолютно проросійський майданчик, що вважає себе «експертним». Це видання регулярно публікує проросійські матеріали, а також інтегрує в англомовне середовище наративи російської пропаганди.

У серпні 2022 року Politico опублікувало матеріал про те, що міжнародні партнери втомилися від України (який знайомий наратив, наче дивлюся NewsONE) і зменшують підтримку України, хоча в серпні Україна отримала на той момент найбільший пакет військової допомоги!

Це лише декілька прикладів того, наскільки брехливе і продажне видання Politico, що публікує регулярно маніпулятивного характеру матеріали, що практично завжди підігрують російській пропаганді.

Зберігайте інформаційну гігієну!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: