Погоня за сенсацією - запорука вдалої дезінформації

РОЗСЛІДУВАННЯ 10.01.2018 Коментарі 0

9 січня поточного року в український медіапростір було «вкинуто» чергову порцію дезінформаційного потоку, який очевидно спрямований на ускладнення українсько-польських відносин.

При  цьому це було зроблено, за дивним збігом обставин, якраз напередодні 10 січня, коли поблизу пунктів пропуску України розпочалась акція протесту проти змін у податково-митному законодавстві. У вкрай напруженому середовищі, яке розділилось в оцінках даних законодавчих змін, і поспішно визначило «крайніми» українських прикордонників та митників,  не потрібно багато іскор щоб спалахнуло полум’я. Саме тому, в даному матеріалі не будемо обговорювати нововведення  в українському  законодавстві, їх логічність чи алогічність, а покажемо, як на непрофесійності ЗМІ тримається система поширення дезінформації, яка за своє суттю спрямована не лише на дискредитацію українських та польських контрольних служб на кордоні України та ЄС, а також посилює фобії українського соціуму.

Отож, в 12:37 09.01.2018 пошуковий робот google зробив кешований знімок сторінки видання Gazeta.ua, який показує, що провокаційна стаття під назвою «Шмон сумок і повістки в армію - українець розповів про нові правила в'їзду у Польщу» хоча і датована на сайті 14:36 09.01.2018, але вже була готова набагато раніше.

В даній статті автори видання, спочатку наводять слова «Сергія Данилюка з Вінниці, який працює на будівництві у Гданську», про те, що мовляв «такого шмону вже давно не було. Усіх виводять з автобуса та перевіряють сумки. Спочатку на металошукачі, потім просять вивернути всі речі. Причім, якщо раніше прикордонник просто переглядав, що у торбі, то тепер просить усе викласти та знову скласти. Навіть дно перевіряли».

От дуже цікаво, скільки разів в рік особа, яка «працює на будівництві в Гданську», що знаходиться на відстані майже 700 кілометрів від найближчого пункту пропуску на українсько-польському кордоні в Ягодині, перетинає кордон. Думається, що не дуже часто. Натомість чомусь саме його слова, які з контексту опублікованого матеріалу, характеризують дії польських прикордонників, стають вирішальними для зухвалого узагальнення про «шмон»!

Адже вже ні для кого не секрет, що в Польщі з січня 2018 року змінились правила працевлаштування для іноземців. Про це активно повідомлялось наприкінці минулого року і, хто цікавився цим питанням знає, що нові правила працевлаштування іноземців у Польщі, передбачені Законом РП від 20.07.2017 «Про внесення змін до закону «Про сприяння зайнятості й установах ринку праці». Даний нормативний документ спрямований на впровадження в польське право положень директиви Європейського Парламенту ще від №2014/36/ЄС, яка була прийнята ще 26.02.2014, тобто майже чотири роки тому.  Зазначена директива «Про умови в’їзду і перебування громадян третіх країн з метою працевлаштування як сезонного працівника» зобов’язує держав-членів ЄС врегулювати умови та процедури видачі дозволів на проживання та роботу іноземцям.

Відповідно до змін працевлаштування іноземців у Польщі, заяви про намір доручити працю іноземцю будуть замінені платними дозволами на сезонну роботу. Період виконання праці не може перевищувати 9 місяців протягом календарного року і його польські прикордонники рахуватимуть від дати в’їзду іноземця до Польщі. Оплата за такий документ становитиме 30 злотих.

Щодо нібито «шмону», більшість осіб, що перетинають постійно українсько-польський кордон, з якими вдалось поспілкуватись ІА «Західний Інформаційний Фронт», однозначно вказують на те, що описані «Сергієм Данилюком з Вінниці» дії при проведенні поглибленого прикордонного та митного контролю на території РП є стандартною процедурою. При цьому, вони в своїй більшості застосовуються на постійній основі польськими прикордонниками та митниками в першу чергу до осіб, які перетинають кордон та в минулому мали «проблеми із законом» на території Польщі.

Але не це головне у вказаному матеріалі. До хоч і сумнівного, але гіпотетично можливого розвитку ситуації, хитро нашаровується ще один відвертий дезінформаційний вкид.

Зокрема, згідно опублікованого Gazeta.ua матеріалу, невідомий «Андрій з Тернополя»  підкреслює «також на українському кордоні юнаків, які не досягли 27 років і не були на службі в армії, забирають служити. Якщо ловлять з робочою візою, і чоловік їде на будову, а до того він мав довідку, що не може служити за станом здоров'я, то їх просто забирають в армію. З нашого автобуса зняли трьох таких юнаків. Їх повернули в рідні міста з повістками»

Ого, а це вже дуже нагадує надзвичайно популярний міф  «Сняли с поезда в Нацгвардию», який став інтернет-мемом, що заполонив соціальні мережі та слугував основою для сотень дотепних «фотожаб».

От тільки не уточнює цей міфічний «Андрій з Тернополя», хто саме ловить «чоловіків з робочою візою, які їдуть на будову», і хто перевіряє на українському кордоні «наявність довідки про те, що він не може служити за станом здоров’я», і хто ж таки там на місці без медогляду та справи призовника «просто забирає в армію»?

Погодьтесь, маразматично-ідіотичний формат подання новини чи то навіть «сенсації»!

Запитання щодо вміння неназваних авторів Gazeta.ua  перевіряти джерела, чи публікувати відверті нісенітниці і фейки, задавати  очевидно не слід. Даному виданню не раз доводилось ставати об’єктом глузувань з даного приводу. Варто нагадати, що 22 червня 2017 видання відзначилося фейковою заміткою «Українець отримав приз від «Wikipedia», в якій йшлося про те, що Фонд «Wikimedia» буцім-то організував поїздку до США студенту з Тернополя Максиму Терлецькому, за те що той, буцім-то завершив свою 10-тисячну статтю. Цей матеріал розійшовся широким колом інтернет-видань, які раділи за молодого українця, а потім поспішно «затирали сліди» власних публікацій.

Подібного роду участь спіткала і даний матеріал. За 9 січня 2018 року, на цю анонімну публікацію «повелась» велика кількість українських порталів та новинних сайтів, які наввипередки трубили про те, що українсько-польському кордоні «поляки знущаються на заробітчанами, а українці їх в армію забирають»!  

Ось лише короткий список порталів, які очевидно дуже поспішають за сенсацією, та не люблять перевіряти інформацію:

  1. https://www.politikan.name/
  2. https://politeka.net
  3. http://dzerkalo-zakarpattya.com
  4. https://www.unian.ua
  5. http://qha.com.ua
  6. http://ukr-biz.com.ua/blogs/91125/
  7. http://zaxid.media
  8. https://tvi.ua
  9. https://www.1news.info

Але відверто кажучи більше всіх, розчарувала нас публікація даного матеріалу вранці 10 січня на потужному новинному порталі 24tv.ua, при цьому, ймовірно, для надання матеріалу більшої тенденційності, назву змінили на  «Українські заробітчани розповіли про жахи поїздок до Польщі». Розчарувала, оскільки вочевидь перед переопублікацією таких голослівних звинувачень  щодо українських та польських контрольних служб на кордоні, ймовірно вартувало б принаймні, взяти коментар у бодай українських прикордонників чи митників.

В свою чергу інформація, отримана  ІА «Західний інформаційний фронт» від правоохоронних органів, підтверджує абсолютно безглуздість нового міфу про те, як «заробітчан з автобусів на кордоні в армію забирали».

А потік інформації вже важко зупинити, і 10 січня цю «новину» вже із посиланням на 24tv.ua, як на авторитетного новинного гравця, почали поширювати чергові сайти зокрема, http://nizhyn.in.ua, http://vsekommentarii.com, і це очевидно не кінець…

Важко оцінити, якого ефекту домагались досягти цією публікацією представники Gazeta.ua, важко оцінювати професійність ЗМІ, які очевидно в черговий раз будуть «підтирати за собою інформаційні сліди», після того, як вказаний матеріал зникне з першоджерела. Але очевидно одне, дезінформаційна акція, в якій «погані» і польські і українські митники та прикордонники «знущаються над українськими заробітчанами», аж ніяк не сприятиме розвитку стабільності на українсько-польському кордоні. А непрофесійність українських ЗМІ в черговий раз показує їх уразливість та фактичну безпорадність у протидії інформаційним вкидам, оскільки в погоні за сенсацією виграє, як правило, містифікація.

ІА "Західний інформаційний фронт"
ілюстративне фото: lastingimpression.info

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: