Після скандалів Міноборони закупило питну воду для солдатів дешевше, ніж до вторгнення

НОВИНИ 01.08.2023 Коментарі 0

На перших під час вторгнення відкритих торгах Міністерства оборони на постачання води у 1,5 літрових пляшках  було встановлено ціновий рекорд.

Про це пишуть "Наші гроші".

По угодам з ПрАТ «Оболонь» від 19 липня воду «Прозора від природи» для бійців у фронтових Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях замовлено по 5,81 грн за кілограм (тут і далі з урахуванням ПДВ). Для тилових Київської, Чернігівської, Житомирської і Хмельницької областей замовлено по 3,97 грн/кг.

Це найнижча ціна на воду у контрактах Міноборони з 2022 року (проаналізовано понад 80 угод, у тому числі і на поставку харчів по каталогам, перші з яких були оприлюднені у «Прозорро» 23 лютого 2022 року, тобто ще перед вторгненням). У довоєнних угодах ціна води була від 7 грн/кг. Потім під час 2022 року ціна води у різних контрактах МО коливалась від 7,80 до 25 грн/кг.

У 2023 році після скандалу з харчами ціна води в різних контрактах МО коливалась у діапазоні 5,76-9,22 грн/кг. І тільки в одному продуктовому каталогу від 30 травня вартість води у півторалітрових пляшках знову стрибнула до 25 грн за кілограм. В даному випадку невідомі жодні подробиці угоди, оскільки Міноборони не оприлюднило ні договір, ні навіть назву фірми-постачальника.

Відмітимо і невелику різницю в ціні однієї і тої ж «оболонівської» води для фронтових (5,97 грн/кг) і тилових (3,91 грн/кг) регіонів. В контрактну ціну включена доставка води у вищевказані області. Тому «фронтова» вода коштує дорожче від «тилової», але менше ніж на 2 грн/кг. Це важливо тому, що раніше міністр оборони Резніков пояснював саме доставкою гігантські розриви між ціною харчів в магазинах і контрактах. Наприклад, у деяких підрядників Міноборони цієї зими замовляло картоплю по 22-27 гривень за кілограм, тоді як в магазинах прифронтових областей вона була по 7-10 грн.

Також відмітимо, що ціна води «Оболоні» у контрактах з Міноборони суттєво нижча від ціни у магазинах. На «Розетці» «Прозору від природи» можна купити по 99 гривень за упаковку з шести півторалітрових пляшок. У перерахунку на кілограми це становить 11 грн/кг. Тобто майже втричі дорожче від ціни води у «тиловому» контракті, та вдвічі дорожче від «фронтової» ціни «Оболоні».

Відкриті торги з найнижчими цінами води були проведені 19 липня. Постачальником на загальну суму 246 млн грн обрано ПрАТ «Оболонь». Це перші відкриті торги по воді з початку вторгнення. Вони стали можливими завдяки змінам до законодавства, зроблених цієї весни після скандалу з завищеними цінами харчів Міноборони.

По «фронтовому» тендеру ціною 146 млн грн конкурентами були ТОВ «Трейд Полтава» (трейдер води «Бон буассон», «Царичанська», «Софія», «Ельза») та  ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи» (виробник води «Моршинська»). На аукціоні ціну було знижено від очікуваної на 16 млн грн, або 10%.

На «тиловому» тендері ціною 100 млн грн конкурентами були ті самі фірми, і на торгах була отримана знижка 40 млн грн, або 29%.

Таким чином загальна знижка на двох тендерах склала 56 млн грн. Цієї суми достатньо для придбання 500 найпопулярніших на фронті дронів «DJI Mavic 3 Fly More Combo».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: