Чому Молдова проголосувала так, як проголосувала

ОКРЕМА ДУМКА 21.10.2024 Коментарі 0

Молдова для України є вкрай важливою. Уявіть, що там проросійська влада! Ми вже маємо проблеми з Угорщиною і Словаччиною, ростом антиукраїнських настроїв у Польщі і відверто ворожу Білорусь. Додати ще Молдову – коло замикається.

Було абсолютно очевидно, що росія буде брати Україну в облогу і зривати євроінтеграцію Молдови і Грузії. Вибори та референдум у Молдові показали, що російський режим засобами гребувати не буде. 

Те, що сталось зараз – катастрофа. Точніше, на волосині від неї, і чи зірветься ця волосина невідомо –  результат дуже хиткий. За інтеграцію в Євросоюз голоси розділилися буквально 50/50. 

Звісно, дії москви були передбачувані – вони через проксі-політиків здійснювали підкуп, роздавали послуги. В Гагаузії надсилали пенсіонерам по 100 євро, наприклад. Вкидували купу фейків. Загалом, оцінка антиєвропейської кампанії кремля в Молдові – 150 мільйонів доларів.

Проте, влада Молдови, цілком усвідомлюючи загрози, зберігала занадто самовпевнений настрій. Саме це я відчув, коли був там минулого тижня. Так, Майя Санду вела дуже правильну кампанію – я ніде не бачив, щоби чинний президент ходив з агітацією від дверей до дверей. Але духу придушити російський вплив не вистачило. Як не вистачило колись в України після атаки російських фашистів на Грузію у 2008 і до влади прийшли російські агенти з партії регіонів.

Україна теж могла би допомогти Молдові боротися з російською пропагандою, якби вчасно створила відповідну структуру для війни проти інформаційного рашизму на території наших партнерів. Я про необхідність зовнішнього інфоопору вже сказав сто разів і не бачу сенсу повторювати знову. Але наша влада на ділі не дуже переймається поведінкою росії в критично важливих для нас країнах. Ну і відносна пасивність Євросоюзу в питанні підтримки референдуму і промоції голосування «за» теж далась взнаки. 

Зараз варто дуже пильно дивитись на подальші події в Молдові, де буде другий тур президентських виборів. І не лише дивитись – ми не маємо права на пасивність при таких викликах.

Автор ТГ-каналу «ЗАКРИТА ЗОНА»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: