Перший закон про регулювання штучного інтелекту ухвалено

НОВИНИ 13.03.2024 Коментарі 0

Безпеку та дотримання основних прав громадян має гарантувати ухвалений 13 березня Європейським парламентом закон про штучний інтелект. За нього проголосували 523 євродепутати, проти – 46 та ще 49 утрималося.

Він спрямований на захист основних прав, демократії, верховенства права та екологічної стійкості від штучного інтелекту з високим рівнем ризику, одночасно стимулюючи інновації та утверджуючи Європу як лідера в цій галузі, інформує пресслужба Європарламенту. Також цей закон встановлює зобов'язання для ШІ на основі його потенційних ризиків та рівня впливу.

Накладено і ряд заборон, зокрема, на певні програми ШІ, які загрожують правам громадян. Йдеться про системи біометричної категоризації на основі чутливих характеристик, а також нецільове акумулювання зображень облич з інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич.

Забороняється і розпізнавання емоцій на робочому місці та в школах, а також ШІ, який маніпулює людською поведінкою або використовує вразливість людей.

Прикметно, що закон передбачає принципову заборону на використання систем біометричної ідентифікації (RBI) навіть правоохоронними органами, щоправда, за винятком деяких визначених ситуацій. Наприклад – такі системи можуть розгорнути у режимі реального часу лише за умови суворих обмежень (у часі та географічному масштабі) і наявності спеціального судового чи адміндозволу. Це може бути при цільовому пошуку зниклої людини або для запобігання теракту.

Також передбачені чіткі зобов’язання для інших систем штучного інтелекту з високим рівнем ризику через їхню значну потенційну шкоду здоров'ю, безпеці, основним правам, навколишньому середовищу, демократії та верховенству права. Маються на увазі системи ШІ у критичній інфраструктурі, освіті та професійній підготовці, працевлаштуванні, охороні здоров’я чи банківській сфері, правосудді та виборах.

Важливо, що громадяни матимуть право подавати скарги на системи ШІ та отримувати роз’яснення щодо рішень на основі сустем ШІ з високим рівнем ризику, які впливають на їхні права.

Системи штучного інтелекту загального призначення (GPAI) і моделі GPAI, на яких вони базуються, повинні відповідати певним вимогам прозорості, включаючи дотримання законодавства ЄС про авторське право. Крім того, штучно згенеровані зображення, аудіо- чи відеоконтент ("дипфейки") мають бути чітко позначені як такі.

«Ми нарешті маємо перший у світі обов'язковий до виконання закон про штучний інтелект, щоб зменшити ризики, створити можливості, боротися з дискримінацією та забезпечити прозорість», - сказав співдоповідач комітету з питань внутрішнього ринку Брандо Беніфей.

Закон після технічних уточнень має бути офіційно ухвалений Радою ЄС. Він набуде чинності через двадцять днів після його публікації в «Офіційному журналі» Євросоюзу і буде повністю застосовний через 24 місяці після набрання чинності (щоправда, поки із низкою винятків).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: