Парламент вирішив, відколи зросте акциз на пальне. За ним підвищать багато податків

Економіка 18.07.2024 Коментарі 0

Підвищення акцизу на пальне передбачене законопроєктом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку», який сьогодні, 18 липня Верховна Рада ухвалила в цілому. «За» проголосував 231 депутат.

Згідно з документом, акциз буде підвищено з 1 вересня. За інформацією нардепа Ярослава Железняка, під час голосування також підтримали правку про збільшення акцизу на автогаз.

Водночас депутат Олексій Гончаренко написав, що закон прийняли завдяки голосам фракцій «Слуги народу» і «Платформи за життя та мир», тобто колишньої ОПЗЖ. Також деякі народні обранці вказували на те, що хоч рішення було ухвалене для приведення українського законодавства у відповідність до норм ЄС (як випливає з назви), однак в умовах війни Європейський Союз не вимагав від України імплементацію цих положень саме зараз, і навіть дозволяв максимальне відтермінування.

Загалом, зміни до законодавства передбачають:

  • визначення терміну «проміжні продукти» відповідно до Директиви Ради ЄЕС та встановлення ставки акцизного податку на рівні 12,23 грн. за 1 літр;
  • встановлення нових ставок акцизного податку на пальне, які спершу досягнуть мінімального рівня, передбаченого Директивою Ради ЄС, із подальшим поступовим підвищенням до 2028 року.

У таблиці згадано 1 липня, оскільки раніше планувалося підвищити паливний акциз від початку ІІ півріччя. Але, нагадаємо, парламент вирішив це зробити з 1 вересня. 

За деякими оцінками, в результаті підвищення акцизів ціна на бензин і дизель зросте на 1,66 грн за літр вже у вересні. А це, своєю чергою, позначиться практично на всіх цінах по країні.

Окрім того, 18 липня Кабінет міністрів схвалив законопроєкт зі змінами до державного бюджету та Податкового кодексу (пізніше його має затвердити Верховна Рада - це відбудеться, скоріш за все, на осінь). Зокрема, уряд пропонує збільшити видатки цьогорічного кошторису одразу на 500 млрд грн – переважно на фінансування Сил оборони. 

Гроші планують зібрати за допомогою запозичень на внутрішньому ринку та підвищення податків.

Основні зміни, які пропонуються:

  1. Підвищення військового збору:
  • Для фізичних осіб – до 5% від доходів.
  • Для юридичних осіб (платників податку на прибуток підприємств та платників єдиного податку 3 та 4 групи) – 1% від доходу.
  • Для ФОП на єдиному податку першої, другої, четвертої групи – 5%.
  • Для ФОП на єдиному податку третьої групи - 1%.
  1. Інші податки та збори:
  • 5% військовий збір при купівлі банківських металів.
  • 30% військовий збір на продаж ювелірних виробів.
  • 15% військовий збір при купівлі нового авто (крім випадків забезпечення осіб з інвалідністю).
  • 5% військовий збір при продажу нерухомості (для фізосіб, які продали один об'єкт за рік).
  • 5% військовий збір на послуги мобільного зв'язку.
  • Щомісячний авансовий внесок з податку на прибуток для продавців пального (у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, встановленою законом на 1 січня звітного (податкового) року, з розрахунку на 1 кубічний метр резервуарів для зберігання бензину та дизельного палива та скрапленого газу).
  • Специфічна ставка акцизного податку на напої (0,1 євро за літр).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: