Осіннє загострення в Угорщині: любов до Росії та погрози в бік ЄС

АНАЛІТИКА 21.09.2018 Коментарі 0

Крім гучних заяв про недружелюбність України, яка насправді доволі стримано та лояльно відреагувала на задокументовані факти видачі угорських паспортів угорським консульством у місті Берегово, уряд сусідньої країни вів активну «боротьбу» не лише на українському фронті.

Не менше «подарунків» від Угорщини отримав і Європейський Союз.

Заслуговує на увагу той факт, що всі ці перипетії відбувались на фоні візитів прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Пейтера Сійярто у Москву!

Якщо розглянути хронологію останнього тижня, то ймовірно варто розпочати із того, що 14 вересня 2018 року у своєму виступі на центральному угорському радіоканалі «Радіо Кошут», прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, заявив, що ЄС намагається позбавити його країну права охороняти власні кордони, плануючи відрядити у таких цілях представників Європейської прикордонної служби та берегової охорони, які «пропускатимуть мігрантів».

Підґрунтям для такої заяви він назвав результати двосторонньої зустрічі (12.09.2018) президента Франції Еммануеля Макрона (Emmanuel Macron) з канцлером Німеччини Ангелою Меркель (Angela Merkel), під час якої німецький лідер зазначила: «європейським периферійним країнам, розташованих на зовнішньому кордоні Шенгенської зони, доведеться частково поступитися Брюсселю правом охороняти власні кордони».

Цього ж дня головний радник прем’єр-міністра Угорщини з питань внутрішньої безпеки Дьордь Баконді в прямому ефірі угорського телебачення заявив, що ЄС хоче змусити Угорщину припинити вести власну міграційну політику, прийняти Брюссельські ідеї, впустити до Європи усіх бажаючих, демонтувати паркан на кордоні та прийняти незаконних мігрантів, відповідно до раніше визначених ЄС квот.

Зі слів угорського високопосадовця, атаки проти Угорщини через її міграційну політику тривають ще з 2015 року. Частиною таких атак є прийнята 12 вересня поточного року депутатами Європейського Парламенту резолюція, яка вимагає досі небувалих санкцій ЄС щодо Угорщини за порушення принципів функціонування Євросоюзу.

Здавалось би, Угорщині слід шукати компроміси та виходити на переговорний процес із ЄС, але угорські високопосадовці вирішили, що саме час масово відвідати Москву

Першим до Кремля відбув міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Пейтер Сійярто. 17 вересня 2018 перебуваючи з офіційним візитом в м. Москва, для угорського агентства новин «МТІ» очільник угорського МЗС заявив, що угорсько-російська економічна співпраця приносить дедалі більше користі для угорської економіки.

Тобто не перебування у ЄС, звідки угорські посадовці ледь не лопатою гребуть коштів із різного роду фондів для різноманітних інфраструктурних проектів, а співпраця із Кремлем приносить користь для Угорщини?

Все вірно, адже як твердить голова угорської дипломатії, з економічної точки зору, співпраця Угорщини з Російською Федерацією має надзвичайно високий пріоритет. В цьому контексті П.Сійяро зазначив, що у 2017 році, після багаторічного падіння, обом країнам вдалося підвищити товарообіг на 30%, який досяг таким чином 5,5 млрд. доларів.

Заяви доволі цікаві, але чи є цьому реальне статистичне підтвердження?

Як виявилось не все так райдужно, як "малює" Сійярто, який так полюбляє погрожувати ЄС та Україні.

За російськими офіційними даними товарообіг між Угорщиною та РФ у 2017 році виявляється склав не 5,5 млрд, який гордо заявив Сійярто, а 5,3 млрд.

Звідки взялись у угорського посадовця дані про незрозумілі 200 млн товарообігу не відомо. Чи то російські статистичні агентства не встигли адаптувати реальність під уявний світ Пейтера Сійярто?

І справа навіть не в тому, що Сійярто «трішки додає від себе», а також і в тому, що він чомусь не згадує про те, що в період з 2015 по 2016 відбулось падіння товарообігу між Угорщиною та РФ з 4,75 млрд у 2015 році

до 4,14 у 2017 році

Обходить стороною Сійярто і той факт, що в структурі товарообігу між цими країнами левову частку займає торгівля «мінеральними продуктами» яка складає $1.85 млрд – тобто понад 35%.

Офіційні російські дані свідчать про те, що

Тобто не експорт угорських товарів в РФ, а імпорт російської нафти це основа успішного розвитку угорської економіки?

Ці «тріумфальні заяви» Сійярто, який виказував свою лояльність Кремлю, виглядають доволі комічно бодай на фоні товарообігу, хоча б тієї ж Фінляндії із РФ. Оскільки Фінляндія із населенням у неповних 5,5 млн осіб (в той як в Угорщині населення становить майже 10 млн осіб) у 2017 році "наторгувала" із РФ на суму 12,3 млрд доларів, тобто у 2,3 рази більше ніж Угорщина.

Ймовірно послухавши недолугі заяви свого міністра закордонних справ та, враховуючи триваючий тиск зі сторони ЄС, наступним до Білокамінної помчав прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Кажучи про «тиск ЄС» мається на увазі не лише зазначена вище резолюцію про санкції щодо Угорщини.

Адже 18 вересня поточного року комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням у своєму звіті розкритикував поліцію Угорщини за жорстоке поводження з незаконними мігрантами.

Зокрема, в доповіді йдеться, що делегація комітету у жовтні 2017 року відвідала табори біженців на південному кордоні Угорщини в результаті чого отримала свідчення людей, які зазнали, за їхніми словами, жорстокого поводження, коли угорська поліція намагалася видворити їх на територію Сербії.

Офіційний Будапешт у відповідь на даний звіт відреагував у кращих традиціях російської пропаганди, та заявив, що ... «травми мігранти наносили самі собі».

Орбан, в свою чергу, був зайнятий умиротворенням російського президента.

18 вересня на спільній прес-конференції після зустрічі із очільником РФ, голова уряду Угорщини заявив, що Угорщина високо оцінює та поважає відносини з РФ, оскільки обидві країни зацікавлені у максимізації успіхів.

Зокрема, за словами В.Орбана національним інтересом Угорщини є зробити якнайкращою співпрацю між двома частинами Європи.

Продовжуючи започаткований П. Сійярто стиль переговорів, Орбан заявив, що за останні роки Угорщина та РФ стали одне одному передбачуваними партнерами. І мовляв, зважаючи на це, Угорщині вдалося домовитись про поставки газу на 2020 рік.

І навіть більше…

Глава угорського уряду звернувся до В.Путіна з проханням обдумати можливість залучення Угорщини до будівництва газопроводу «Турецький потік» тобто провести його через Угорщину!

Зі слів Орбана, це надало б Угорщині великі можливості для вітчизняної економіки. Не оминув угорський прем’єр і питання АЕС «Пакш», зазначивши, що процес модернізації АЕС, із використанням інвестицій з РФ, проходить відповідно до плану, а необхідні корекції були своєчасними та будуть виконані.

ЗаяваВ Орбана про «Турецький потік» була настільки радісно та оперативно підхоплена проросійськими ЗМІ, що складається враження про заздалегідь готовий матеріал, який почали поширювати одразу після прес конференції під загальним лейтмотивом «Орбан попросил Путина поставлять газ в обход Украины»

Проте у столиці Угорщини, у той час коли угорський прем’єр-міністр радісно потискав руку російському президенту у кабінетах Кремля, пройшла чергова акція протесту проти політики уряду Угорщини та на підтримку резолюції Європарламенту від 12.09.2018.

Виступаючи на ній, колишній прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань заявив, що його партія «Демократична коаліція» оголосила про проведення серії акцій протесту тому, що лише угорський народ здатний побороти уряд Віктора Орбана. Зважаючи на це, представники угорської опозиції оголосили, що кожен день починаючи із 18 вересня продовжуватимуть протестувати проти діючого угорського уряду та підтримувати Європу в діях проти Угорщини.

Шкода от тільки, що Сійярто та Орбан, осяяні променями кремлівського благословення, поки не реагують навіть на голос власного народу. Паралельно «виписуючи рекомендації» як потрібно вести із Угорщиною політику і Європейському Союзу і Україні.

Реакція ЄС не забарилась!

20 вересня президент Франції Еммануель Макрон, виступаючи на прес-конференції у австрійському Зальцбургу, повідомив, що

«Країни, які не хочуть задіяння Frontex [агентство Європейського Союзу, яке займається охороною зовнішніх кордонів. Це агентство є відповідальним за координацію діяльності національних прикордонних служб та забезпечує надійність кордонів країн-членів ЄС – ред. ІА «ЗІФ»] або уникають солідарності, покинуть Шенген. Країни, які більше не хочуть Європи, більше не будуть використовувати структурні фонди»

Перефразовуючи слова французького президента, які без сумніву адресуються Угорщині, якщо Угорщина не виявляє солідарності в питанні вирішення міграційної кризи то вона покинути Шенгенську зону.

Проте від цих всіх пертурбацій на векторі ЄС-Угорщина-Росія Україні, на жаль, не доводиться очікувати позитивного результату.

Адже останні кроки Угорщини все більше скидаються на написані Кремлем «методички» по розвалу ЄС та протидії Україні.

Оскільки як інакше можна пояснити заяви угорських високопосадовців на кшталт: «мігранти самі себе б’ють», «Угорщина не пустить до себе співробітників Frontex, бо вони будуть пропускати до нас нелегальних мігрантів», «Україна поводить себе недружелюбно афішуючи потенційну можливість видворення консула, який проводить приховану паспортизацію українських громадян на Закарпатті»?

ІА «Західний інформаційний фронт»
за матеріалами hvg.hu, index.hu, hirado.hu, kormany.hu, politico.eu

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: