Оптимістичні прогнози від НБУ: облікову ставку знижено, інфляція спадає, ВВП зростатиме

Економіка 26.10.2023 Коментарі 0

Правління Національного банку України із 27 жовтня знизило облікову ставку до 16%. Таким чином облікова ставка зрівнялася зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. Таким чином НБУ модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі". 

"Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%), а за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 в. п." (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними", - йдеться у тексті, опублікованому на сайті НБУ

Запропоновані зміни від НБУ дозволять утримувати короткотерміновіі гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки.

У Нацбанку також наголосили, що протягом останніх місяців інфляція стрімко знижувалася завдяки, передовсім, високим врожаям сільськогосподарських культур

У вересні інфляція знизилася до 7,1% у річному вимірі. Таку цінову динаміку зумовлювала насамперед значна пропозиція сільськогосподарської продукції нового врожаю, зокрема овочів та фруктів, цукрових буряків, зернових та олійних культур. Мораторій на підвищення низки житлово-комунальних тарифів надалі обмежував зростання адміністративно-регульованих цін. Стійка ситуація на валютному ринку стримувала подорожчання товарів, що мають значну імпортну складову (побутова техніка, електроніка тощо). У результаті базова інфляція у вересні теж помітно сповільнилася – до 8,4% у річному вимірі. За оцінками НБУ інфляція продовжила сповільнюватися в жовтні, чому, зокрема, посприяло збереження курсової стійкості на тлі успішного переходу до керованої гнучкості курсу.

НБУ прогнозує, що "інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, хоч і тимчасово прискориться наступного року".  

Прогноз інфляції на кінець 2023 року поліпшено з 10,6% до 5,8%. На 2024 рік прогноз інфляції підвищено з 8,5% до 9,8%.

А у 2025 році інфляція сповільниться до 6%, прогнозує Нацбанк. 

Економічне зростання відновиться за підсумками 2023 року і триватиме надалі. Прогноз зростання реального ВВП цього року змінився – із 2,9% до 4,9%. Причина – вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, ліпші, ніж у попередньому прогнозі, оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експортних постачань, а також суттєвіші обсяги бюджетних видатків.

У 2024 році економіка зросте на 3,6%, попри збереження високих безпекових ризиків, а у 2025 році – до 6%.

О 14:00 в НБУ розпочався пресбрифінг керівництва Національного банку України щодо рішень з монетарної політики.

 

Ілюстрація – скріншот з відеовиступу голови НБУ Андрія Пишного

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: