Фонд Джорджа Клуні вимагає розслідувати військові злочини в Україні

НОВИНИ 26.10.2023 Коментарі 0

Фонд Джорджа Клуні за справедливість (The Clooney Foundation for Justice) звернувся до прокуратури Німеччини з проханням провести розслідування за трьома епізодами ймовірних військових злочинів, скоєних російськими військовими в Україні.

Заяви подано до прокуратури Німеччини, оскільки в німецькому законодавстві закріплено принцип універсальної юрисдикції - правоохоронні органи країни можуть розпочати кримінальне розслідування за фактом злочинів, скоєних за межами Німеччини незалежно від громадянства підозрюваних чи потерпілих, чи наявності у когось із них зв'язків із Німеччиною. При цьому саме в цих трьох випадках декілька сімей загиблих або постраждалі проживають у Німеччині, а інші готові приїхати і дати свідчення в країні, повідомляє «Медуза».

Підозрювані - командири вищої та середньої ланки російської армії. Пакет документів, поданих фондом до прокуратури, містить докази злочинів, які фахівці зібрали під час польових досліджень, а також після вивчення супутникових знімків та аналізу даних із відкритих джерел.

Перший випадок стосується обстрілу ракетами Х-22 селища Сергіївка на Одещині влітку 2022 року, при якому загинули 22 особи та ще 40 отримали поранення. Як зазначається у зібраному досьє, всі вони були цивільними особами, а довкола не було жодних військових об'єктів. Постраждалими є родичі 11 загиблих, а також троє людей, які вижили, двоє з яких - діти. Як вважають у фонді, застосування ракет Х-22, що мають малу точність і більшу потужність, може належати до заборонених методів ведення війни. Відповідальним за це може бути найвище командування Головного управління генштабу рф.

Другий випадок стосується затримання, тортур та вбивства чотирьох чоловіків у Харківській області. Вони були затримані у березні 2022 року силами самопроголошеної т.зв. «лнр», після чого про їхню долю довгий час нічого не було відомо, а за кілька місяців було виявлено їхні тіла. Потерпілими є сім'ї трьох убитих, а підозрюваними - чотири командири підрозділів т.зв. «лнр» та російської армії, які контролювали прилеглу територію.

Третій випадок стосується вбивств, тортур, сексуалізованого насильства та пограбувань у березні 2022 року на Київщині. У справі зафіксовано вбивства щонайменше 28 осіб, п'ять випадків зґвалтування, а також тортури восьми людей. Постраждалими у справі проходять родина одного з убитих і чоловіка, який був затриманий і катований, а підозрюються в злочинах п'ять російських командирів, які керували підрозділами, які брали участь в окупації.

Якщо влада Німеччини визнає докази, подані проти конкретних підозрюваних, переконливими, вони можуть відкрити кримінальне розслідування і видати ордери на арешт, у тому числі міжнародні через системи Європолу та Інтерполу.

Фонд Джорджа Клуні також передав зібране досьє до Міжнародного кримінального суду, щоб використати його у рамках розслідування МКС щодо України.

На фото: Актор Джордж Клуні та його дружина, адвокат з прав людини Амаль Клуні на церемонії нагородження їхнім фондом представників американського правосуддя.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: