Опитування в Польщі: 78% українських біженців знайшли роботу

НОВИНИ 07.06.2023 Коментарі 0

Минулого року до Польщі приїхали мільйони українців. На цьогодні 78% з них уже знайшли роботу.

Про це йшлося на конференції «Громадяни України в Польщі та на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи», яка днями відбулась на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, повідомила пресслужба вишу.

Організували захід факультет міжнародних відносин, зокрема кафедра міжнародних економічних відносин, Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету, Міграційна платформа EWL та Фонд підтримки мігрантів на ринку праці EWL.

Учасників конференції привітав декан факультету міжнародних відносин Маркіян Мальський.

«Сьогодні ми маємо до обговорення вже другий етап великого соціологічного дослідження про життя наших українців, які знайшли притулок у Польщі, тікаючи від жахіть війни. Дякуємо польському народу, Польській державі: вони зробили те, чого не очікував світ, а тим паче спокійна і сита Західна Європа, - наш давній історичний сусід прийняв мільйони українців, надав їм захист та засоби для існування. Мені здається, що результати цього дослідження є дуже цікавими, адже демонструють, що українці як європейська нація, високоосвічена і професійна є доволі конкурентоздатними на ринку праці Польщі», - зауважив Маркіян Мальський та наголосив на важливості створення міцних торговельно-економічних зв’язків між Україною і Польщею.

Також до присутніх звернувся директор Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, професор Ян Маліцький. Він наголосив на тому, що українці, які приїхали до Польщі внаслідок повномасштабного вторгнення росії, не зловживають гостинність поляків, а активно шукають роботу та стають частиною ринку праці.

«Минулого року, коли до Польщі приїхали мільйони українців, ми хвилювалися про те, що робити із такою великою кількістю людей. Сьогодні, аналізуючи результати дослідження, бачимо, що 78% українських біженців вже знайшли роботу і працюють у Польщі. А ті, хто не працевлаштувався – це в основному матері із малолітніми дітьми», - підкреслив Ян Маліцький та зазначив, що такі результати демонструють, що українці, навіть після усіх випробувань, які випали на їхню долю, прагнуть розвиватися, працювати та досягати успіхів.

Результати дослідження прокоментували експерти Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету та Міграційної платформи EWL – директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик та речниця Міграційної платформи EWL Маргарита Ситник.

Під час заходу присутні обговорили дослідження, яке Міграційна платформа EWL, Фундація EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету проводили на замовлення Канцелярії прем’єр-міністра Польщі упродовж 4-13 березня 2023 року. В ході роботи вдалося опитати 500 повнолітніх громадян України, які зараз перебувають у Польщі: як тих, хто прибув до Польщі до початку повномасштабного вторгнення, так і вимушених мігрантів, які прибули в країну після 24 лютого 2022 року.

Загалом у дослідженні фахівці торкнулися важливих питань, що творять реальний образ українського мігранта. Так, дослідники вивчали, як громадяни України в Польщі оцінюють своє фінансове становище, як змінився портрет українця за останній час, з’ясовували, чи планують українці подавати документи на постійне проживання в Польщі та на польське громадянство. Також дослідники окреслили, що найбільше мотивує українців повернутися в Україну після закінчення війни та як змінився відсоток громадян України, які працюють за кваліфікацією.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: