Операція Кремля проти Польщі

ПЕРЕКЛАДИ 02.05.2023 Коментарі 0

До сьогодні триває гібридна операція проти Польщі, в якій Білорусь і Росія використовують міграційний шлях. Зі самого початку ця діяльність мала координований, системний характер за прямої участі державних структур Білорусі та Росії.

Адекватна реакція уряду Республіки Польща дозволила перекрити маршрут нелегальної міграції на нашому кордоні з Білоруссю. Авторам цієї операції не вдалося дестабілізувати Польщу та Європу міграційною хвилею.

Проте (росії, - ЗІФ) створити пропагандистську діяльність вдалося – атаки на Польщу тривають і сьогодні, базуючись на операції, розпочатій у 2021 році. Адекватна відповідь на загрози використовується для атаки на РП.

Напад на Польщу, що триває із 2021 року, показує масштаб викликів і загроз, які стоять перед цілою Європою. Загрози серйозних, тому що вони є неочевидними, боротьба з ними залежить від адекватної ідентифікації реальних дій агресора.

Для Польщі було очевидно, що ми маємо справу не з природним міграційним рухом, а з навмисною гібридною операцією під проводом іноземної держави. Механізм інжинірингу вимушеної міграції Кремль уже використовував раніше.

Як писав Міхал Войновський у журналі ABW, Москва використовувала механізми стимульованої міграції для нападу на держави у 1980-их роках – проти США, а у 2015 році – проти Фінляндії. Крім того, міграційний шлях через Білорусь є операцією під керівництвом Росії.

Повний текст статті польською – ТУТ

Росіяни свідомо використовують іноземців, щоби послабити країни Заходу. Операцію з дестабілізації Європи неодноразово обговорювали російські військові експерти і стратеги. Оцінка однозначна – стимульована міграція є елементом гібридної війни проти Заходу.

Про це чітко свідчать загальнодоступні матеріали та дослідження, наприклад, експертний висновок російського аналітичного центру «Центр динамічного консерватизму» (нині Інститут динамічного консерватизму, що діє в рамках Ізборського клубу).

У 2007 році Центр опублікував конкретні рекомендації для російської влади. У праці під назвою «Російська ідея» можна прочитати, що Росія, бажаючи послабити Захід, повинна стимулювати міграційний процес, тому що це небезпечно для Заходу.

На думку авторів дослідження, «західне суспільство найменше адаптоване до реальної мобілізації та протидії терористичній війні». Тому, як пропонують кремлівські спеціалісти, це потрібно використовувати проти Заходу.

«Можна наводнити їхні міста професійними розвідниками і терористами з Євразії і вести злагоджену, запеклу терористичну війну проти Заходу», - пропонують експерти Російського центру.

Вони додають: «В ЄС та Америці легше використовувати терористичні технології, ніж будь-де. Це стало можливим завдяки припливу арабської та турецької імміграції до ЄС і давній етнічній і культурній різноманітності Сполучених Штатів».

Російська військова доктрина передбачає використання активних засобів (інша назва «невійськових засобів» або гібридних методів) для нападу на Захід. Щоби реально нейтралізувати такі атаки, потрібно розуміти природу дій Росії.

Польський уряд реалістично оцінив загрози, які випливають із розпочатої у 2021 році гібридної операції. На жаль, досі деякі люди не розуміють, наскільки підступними можуть бути дії Росії проти Європи.

Станіслав Жарин, уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща, gov.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: