Олімпіада миру чи Ігри війни?

АНАЛІТИКА 26.07.2024 Коментарі 0

Цьогорічні Олімпійські ігри, які сьогодні, 26 липня, відкривають у Парижі, уже відзначилися найвищим рівнем загроз і різноманітних небезпек. Можна буде вважати справжнім дивом, якщо принаймні до 11 серпня у Франції не станеться якогось теракту.

До потужних дезінформаційних кампаній, про які вже неодноразово писав ЗІФ, тепер додалися й цілком реальні фізичні загрози.

Ізраїльський фактор

Так про можливість теракту під час проведення Олімпійських ігор у Парижі, за яким може стояти Іран, попередив свого французького колегу міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац (на світлині).

У своєму листі до французького візаві Стефана Сежурне шеф ізраїльської дипломатії описав потенційну загрозу терористичних атак проти ізраїльських спортсменів і туристів з боку «іранських терористичних груп та інших терористичних організацій» під час Олімпіади в Парижі. «Дехто прагне зашкодити святкуванню цієї радісної події», - зацитували Каца французькі ЗМІ, зокрема Le Figaro.

Напередодні відкриття стало відомо, що з міркувань безпеки церемонію вшанування пам'яті ізраїльських спортсменів, загиблих під час теракту на Олімпіаді в Мюнхені у 1972 році, перенесли з мерії Парижа до посольства Ізраїлю. А всім ізраїльським спортсменам спецпідрозділ французької поліції забезпечуватиме цілодобову особисту охорону як в межах Олімпійського селища, так і поза ним.

Диверсії на залізниці

Виявилося, що не лише під час війни на московії та в Україні диверсанти палять релейні шафи біля залізничних колій. Оператор французької залізниці SNCF заявив, що в ніч на 26 липня на їхній мережі було скоєно цілу низку умисних пошкоджень у різних місцях. Пізніше стало відомо, що були порізані кабелі та підпалено важливу інфраструктуру.

«Одночасних зловмисних вчинків» зазнали три швидкісних гілки – у напрямку Атлантичного океану, а також північна та східна. «Були скоєні умисні підпали, щоб пошкодити наше обладнання… Гілка південно-східного напрямку не постраждала, зловмисним діям запобігли», – повідомила компанія у спеціальному комюніке.

За різними оцінками, диверсії на французькій залізниці могли зірвати плани до 800 тисяч пасажирів. В уряді вважають, що йдеться про цілеспрямовані дії.

Міністерка спорту Амелі Удеа-Кастера, одна з головних відповідальних в уряді за Олімпіаду, заявила, що нічні події на залізниці схожі на скоординовану диверсію, та «найсуворішим чином» засудила ці дії.

Міністр транспорту Патріс Вергріт заявив, що усі наявні факти вказують на умисні дії: «Співпадіння у часі, виявлені автомобілі і особи, які з них втекли – зокрема на південному сході, запалювальні речовини, виявлені на місці (злочину)», – зазначив він.

А очільниця столичного регіону Валері Пекресс засудила інциденти, назвавши їх «масовою скоординованою атакою», та похвалила співробітників залізниці, які не дали зловмисникам довести задум до кінця на південно-східній лінії.

Уряд очікує на кібератаки

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь, який невдовзі піде з посади, вважає дуже ймовірними спроби кібератак проти країни у період Олімпійських ігор.

За його словами, загроза кібератак є постійно, і тим більше – під час важливих іміджевих подій, як Олімпіада. Його слова пролунали під час візиту до державного агентства з безпеки інформаційних систем (Anssi).

«Ми є ціллю, кібератаки будуть. А наша мета – максимально обмежити їхні масштаби», – заявив Атталь.

Прем’єр зазначив, що близько 500 державних і приватних компаній, безпосередньо залучених до організації Олімпійських ігор, пройшли перевірку та додаткову підготовку для обізнаності про правила кібербезпеки. Втім, особливо пильно фахівці планують наглядати за системами, що забезпечують продаж квитків та належне функціонування зон проведення змагання, а також мереж водо- та енергопостачання.

За кілька днів до цього в Anssi запевнили, що готові до потенційних кібератак, але не можуть гарантувати, що їх вдасться попередити.

Російський слід

Окрім потужної дезінформаційної кампанії від московитських інфомереж, рашисти, схоже, не відкидають і методів прямої дії.

Так 19 липня в Парижі затримали за підозрою у підготовці провокацій під час Олімпійських ігор 40-річного росіянського шеф-кухаря Кіріла Грязнова (на світлині нижче). За даними спільного розслідування видань The Insider, Der Spiegel і Le Monde, Грязнова, який виступав у кулінарних телешоу, завербували російські спецслужби саме для вчинення провокацій.

Свої плани росіян традиційно розпатякав у п’яній розмові, чим привернув увагу спецслужб.

Згідно з даними розслідування, до переїзду до Франції 2010 року Грязнов займався юриспруденцією. Після переїзду став кухарем і працював у мішленівському ресторані в Куршевелі. У 2012 році він повернувся на росію, повідомивши господарці своєї паризької квартири, що тепер працює «на державу».

У чому саме полягав план провокації Грязнова, достеменно невідомо. Поки що офіційно заявляється, що це був «масштабний проєкт», який мав би «серйозні наслідки протягом трьох тижнів Олімпіади». За даними паризької прокуратури, під час арешту в росіянина знайшли певні «дипломатичні матеріали» і посвідчення, що вказує на його приналежність до «підрозділу V» російських спецслужб. Видання The Insider припускає, що це може бути посвідчення спецназу ФСБ «Вимпел». Зараз Грязнов перебуває під вартою у Франції, йому загрожує до 30 років позбавлення волі.

Ще раніше міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен заявив, що побоюється спроб росії використати Олімпіаду з метою шпигунства чи дискредитації Франції. За його словами, до участі в організації Олімпіади не допустили близько тисячі осіб, щодо яких виникли підозри у втручанні в інтересах іноземної держави.

Нагадаємо також, що встановити перемир’я на час проведення Олімпійських ігор нещодавно пропонували і Папа Франциск, і генсек ООН Антоніу Гутерреш. Але водночас слід пам’ятати, що московити вже у ХХІ столітті тричі порушували олімпійські принципи.

Так 8 серпня 2008 року в перший день літньої Олімпіади в Пекіні рашисти використали грузинську операцію із «відновлення конституційного порядку» в Південній Осетії як привід для військового вторгнення до Грузії.

У 2014 році росіянська армія почала операцію з окупації Криму на четвертий день після завершення зимових Ігор у Сочі – тобто, коли ще теоретично діяло олімпійське перемир'я.

І 24 лютого 2022 року, на четвертий день після завершення зимової Олімпіади у Пекіні (кажуть, тоді китайське керівництво просило ліліпутіна не затмарювати їхнє «свято спорту») рашисти розпочали повномасштабне вторгнення в Україну.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: