«Новий посол України вручить вірчі грамоти новому президентові Білорусі» - політолог про відставку Ігоря Кизима

ПЕРЕКЛАДИ 23.06.2023 Коментарі 0

У четвер, 22 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення з посади посла в Білорусі Ігоря Кизима.

Кизим очолював посольство в Мінську із 2017 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Київ розірвав дипломатичні відносини з Росією, але не з Білоруссю.

У квітні цього року після зустрічі Олександра Лукашенка в Мінську із главою окупованої Росією «днр» Дєнісом Пушиліним Київ відкликав для консультацій посла Кизима. Прокоментувати указ про відставку Радыё Свабода попросило українського політолога Євгена Магду.

- Після того, як по зустрічі Лукашенка з Пушиліним посла Кизима відкликали з Мінська для консультацій, його звільнення було питанням часу. І цей час визначали не в Києві та навіть не в Мінську, а в Москві. Це було визначено розміщенням ядерної зброї на території Білорусі. Очевидно, що Україна не хотіла мати повноцінного посла в Білорусі, якщо там буде розміщена тактична ядерна зброя, що становила би загрозу для нашої держави.

Тому Президент Зеленський продемонстрував зниження рівня відносин, звільнивши посла, який більше 5 років представляв Україну в Білорусі. Відразу треба чітко сказати, що це не означає розриву дипломатичних відносин. Але до їхнього розриву залишиться один крок. І Білорусь повинна це розуміти.

Вони також мають розуміти, що нового посла не призначатимуть. Він не вручатиме вірчі грамоти Лукашенкові, якого в Києві вважають нелегітимним. І звільнення Ігоря Кизима додатково підтвердило цей факт. І можна припустити, що новий посол України вручить вірчі грамоти новому президентові Білорусі. Коли це станеться, зараз, на жаль, невідомо.

- Але, наскільки я розумію, посольство не закрите та ним керуватиме тимчасовий повірений?

- Так, буде тимчасовий повірений. Залишилося буквально 5 осіб. До речі, можуть прислати нового дипломата, який займе посаду тимчасового повіреного. Для цього необов'язково здавати довірчі документи. На місці Зеленського я би відправив на цю посаду колишнього військового аташе.

Днями у Верховній Раді України зареєстрували проект постанови про визнання Білорусі державою-агресоркою і розірвання з нею дипломатичних відносин.

Увесь персонал посольства Білорусі в Україні відкликаний 20 березня 2022 року, менше ніж через місяць після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Білоруські провладні пропагандисти неодноразово влаштовували провокації проти посла Кизима, звинувачували його у вербуванні добровольців у Білорусі для війни на боці України та вимагали оголосити його персоною нон-ґрата.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: