Німеччина змінює політику щодо біженців з України: досить мовних курсів, пора ставати до праці

НОВИНИ 20.10.2023 Коментарі 0

"Мовний бар'єр знижується. Настав час йти працювати". Ця заява міністра праці ФРН Губертуса Гайля (Hubertus Heil) адресована біженцям з України, а точніше кажучи - біженкам, оскільки жінки становлять 80 відсотків тих українських громадян у працездатному віці, які, рятуючись від війни, знайшли з минулого року притулок у Німеччині.

Про це пише Німецька хвиля.

Міністр заявив це 18 жовтня на пресконференції у Берліні, де він по суті проголосив зміну курсу уряду ФРН у питанні працевлаштування біженців. Йшлося взагалі про біженців, які мають реальну перспективу залишитися в країні на тривалий термін, але наголос було зроблено саме на українках.

Наступного дня, 19 жовтня, зміну курсу фактично підтвердив канцлер ФРН Олаф Шольц (Olaf Scholz). Виступаючи у Бундестазі з урядовою заявою напередодні саміту ЄС, він, торкнувшись теми міграції, зокрема, оголосив: "Ми переходимо до широкомасштабних дій для того, щоб українські громадянки і громадяни, які перебувають у Німеччині... тепер усі б вийшли на німецький ринок праці".

Біженці з України мають у Німеччині з початку літа 2022 року особливий статус. Вони отримують вищу допомогу (Bürgergeld) і мають більш широкі можливості для працевлаштування, ніж претенденти на притулок, що прибули з інших країн. Станом на червень 2023 року українських одержувачів такої допомоги у працездатному віці було приблизно 480 тисяч. "Федеральний уряд довго давав їм спокій, але тепер ті, хто втік від війни в Україні, повинні стати самостійнішими", - констатує онлайн-портал тижневика Die Zeit.

Видання звертає увагу на те, як саме Губертус Гайль обґрунтував зміни підходу. Уряд, підкреслив міністр, дуже серйозно ставиться до тривог громадян ФРН через велику кількість мігрантів, до побоювань, що країна "може надірватися або втратити контроль над ситуацією". Тому ті, хто знайшов захист у Німеччині, теж мають зробити свій внесок.

Отже зміна курсу, що відбулася в Берліні, викликана, з одного боку, міграційною кризою, що різко загострилася цього року в усьому ЄС, і яка призвела в Німеччині до зростання популярності і дедалі більш значних електоральних успіхів правопопулістської, частково навіть праворадикальної партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН).

З іншого боку, уряду ФРН необхідно терміново вирішувати проблему дефіциту кадрів, що швидко наростає на німецькому ринку праці, який дедалі більш відчутно гальмує економічний розвиток країни. Причому потрібні не лише висококваліфіковані спеціалісти. Багато порожніх робочих місць не вимагають особливих знань, у тому числі мовних.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: