Нетаньягу фінансували з Катару – скандал, який може коштувати йому посади

РОЗСЛІДУВАННЯ 29.12.2023 Коментарі 0

Над ізраїльським прем’єром Беньяміном Нетаньягу густішають хмари: після несподіваного кривавого нападу ХАМАСу стартував ще й скандал політичний. Згідно з оприлюдненими документами, Нетаньягу отримував багатомільйонну фінансову допомогу з Катару.

Ігаль Кармон, у минулому радник прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Рабіна, а нині – засновник і голова Близькосхідного інституту медіадосліджень (MEMRI), який і опублікував документи фінансування нинішнього прем’єра з Катару протягом кількох років, переконаний, що це — інформаційна бомба, пише ізраїльський сайт «Деталі».

«Ця справа починає перетворюватися на політичну бурю, - зазначає Кармон. – Це може призвести до падіння Нетаньягу».

Серед викладених документів – лист міністра фінансів Катару Юсефа Хусайна Камаля своєму прем'єр-міністру Хамаду бін Джассіму бін Джаберу Аль Тані від 2012 року: у ньому йдеться про передбачуване фінансування у розмірі 15 мільйонів доларів «пана Біньяміна Нетаньягу, голови партії «Лікуд» < як участь у підтримці у майбутній виборчій кампанії <…> згідно з розпорядженням Вашої Високості зняти ці асигнування та надати їх готівкою службі державної безпеки». Згідно з документом, 5 мільйонів доларів призначалися також Авігдору Ліберману, голові партії НДІ, яка тоді виступала єдиним блоком із «Лікудом».

В інших листах йшлося про виплати на суму 50 млн доларів. Ці кошти нібито призначалися для передвиборчих кампаній Нетаньягу 2013 та 2019 років.

Витік документів свідчить про широке політичне втручання Катару у справи арабського та мусульманського світу з метою повалення світських режимів (як у Лівії та Малі), а також зміцнення ісламістських терористичних організацій та рухів. Документи також свідчать про втручання Катару у справи Франції, ПАР, Лівану та Ізраїлю шляхом надання значних грантів представникам влади, політичним активістам, правозахисним організаціям та спортивним діячам.

Документи, опубліковані зараз Кармоном, вказують на те, що влада у Досі останніми роками організувала переказ десятків мільйонів доларів на виборчі кампанії Нетаньягу. Гроші нібито були передані для прем'єра Ізраїлю таємно та готівкою.

Кармон – полковник у відставці з АМАНа, Служби військової розвідки Ізраїлю, був радником двох колишніх ізраїльських прем'єрів – Іцхака Рабіна та Іцхака Шаміра з питань протидії терору. Заснований ним інститут MEMRI – приватний аналітичний центр, який займається збиранням та аналізом інформації з відкритих джерел.

До слова, раніше Кармон заявив в інтерв’ю європейським медіа, що попереджував ізраїльську владу про підготовку нападу з боку ХАМАС, однак уряд відмовлявся у це вірити.

Як пише італійська газета Corriere Della Sera, «після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, коли стало відомо про роль катарських засобів, що виділяються терористичній організації в Газі, ці звинувачення на адресу Нетаньягу набувають все більшої ваги. І викликають питання про ту увагу, яку він виявляє до Катару, який до того ж не визнає Ізраїль».

Біньямін Нетаньягу – не єдиний політичний діяч, згаданий у «катарському архіві». Серед багатьох фігур, розкритих у цих документах — колишній президент Франції Ніколя Саркозі та його дружина Карла Бруні, колишній президент ПАР Табо Мбекі, правозахисна організація Human Rights Watch, французький філософ єврейського походження Бернар-Анрі Леві та багато інших. Всі ці діячі та організації, як передбачається, отримували від правителів Катару виплати та сприяли зростанню міжнародного впливу цієї близькосхідної країни.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: