Названо причини невдачі українського контрнаступу 2023 року

РОЗСЛІДУВАННЯ 19.07.2024 Коментарі 0

RUSI – авторитетний британський аналітичний центр з проблем безпеки, опублікував на своєму сайті в четвер, 18 липня, 48-сторінкову доповідь «Попередні уроки українських наступальних операцій 2022-23 років». Автори, Джек Уотлінг, Олександр Данилюк і Нік Рейнолдс докладно аналізують причини невдачі українського наступу у Запорізькій області влітку 2023 року.

Про це пише ВВС з посиланням на доповідь.

Вихідний задум контрнаступу автори називають обґрунтованим: 12 українських бронетанкових та механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці шириною 30 км, ізолювати Токмак протягом семи днів, а потім прорватися на південь до Мелітополя. За такого темпу Росія не встигла б підтягнути резерви, і українським військам, що наступали, потрібно було лише подолати опір шести російських полків в обороні.

Але реалізації цього задуму завадили помилки, допущені як союзниками України, так і самим українським командуванням, пишуть автори доповіді:

Західні союзники поставили недостатньо техніки та озброєнь; на відміну від Росії, вони не встигли перевести промисловість на військові рейси, тому озброєнь у них не вистачало, а те, що було, постачали із запізненням. Це призвело до того, що на освоєння нової техніки українська армія не мала часу.

Українське командування вирішило кинути на прорив менш підготовлені частини, водночас досвідченіші частини мали тримати фронт. Крім того, украънське командування розпорошило свої сили за кількома напрямками.

Але найсерйозніша помилка українського командування, на думку аналітиків, полягала в тому, що воно розраховувало, що оборонні російські війська не витримають і втечуть, як це було під Харковом у 2022 році. Коли цього не сталося, ЗСУ безнадійно втратили темп.

До того ж того, російське командування явно точно знало, де буде напрямок головного удару. У цьому автори бачать провал оперативної безпеки як з боку України, так і її союзників.

При цьому автори не зачіпають таких обговорюваних факторів, як щільність російських мінних полів та можливості ударних дронів, здатних з великою точністю вражати цінну бронетехніку.

Уотлінг, Данилюк та Рейнолдс вважають, що відновлення українських наступальних дій у найближчому майбутньому неможливе.

Однак Україна може зосередитися на завданні максимальної шкоди російській армії, а також нарощувати удари по російській інфраструктурі, що генерує прибутки для російського бюджету.

Фото – Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: