Напруга на білорусько-українському кордоні зростає

НОВИНИ 31.05.2022 Коментарі 0

Після нещодавніх відвідин Сочі та розмови з путіним білоруський диктатор лукашенко затіяв військову активність – створив південний командний округ, закликав білорусів ставати до зброї і записуватися у загони «народного ополчення». Також біля українських кордонів частини білоруської армії здійснюють маневри.

ЗІФ писав про непросту ситуацію, в якій опинився лукашенко – виконувати волю кремля і відтягувати частину Збройних сил України для захисту північних районів і тим самим ризикувати спровокувати ще більше невдоволення народних мас. Адже, згідно з опитуваннями, більшість білорусів засуджує напад росії на Україну. З іншого боку невиконання наказів путіна може спричинити усунення лукашенка від влади кремлем і остаточного перетворення Білорусі в чергову область росії – як лнр чи днр.

Поки що напруга білорусько-українському кордоні наростає. Риторика лукашенка після Сочі свідчить, що його режим наразі посилюватиме мілітарну складову у країні та готується до збройного протистояння. Питання тільки в тому – з ким можливий конфлікт.

Поки що білоруська армія замовила 20 тисяч жетонів, що їх використовують під час упізнання вбитих солдатів. За інформацією телеграм каналу «Беларускі Гаюн», на сайті держзакупівель з'явився тендер на закупівлю 20 000 жетонів для військовослужбовців. Тендер проводить міноборони РБ. Вартість закупівлі - 10 800 білоруських рублів (4 370 доларів США).

За інформацією «Гаюна», такі жетони видаються лише тим, хто служить за контрактом та офіцерам запасу. Станом на 2019 рік у ЗС РБ контрактники становили приблизно четверту частину. Тобто біля 6 тисяч осіб. За рік на контрактну службу закликають приблизно 1 тисячу людей.

Аналітики «Білоруського Гаюна» також припускають, що цей тендер може означати просто необхідність замінити старі жетони на нові.

Тим часом за інформацією цього ж інформресурсу, Україна заборонила у трьох своїх областях, що межують з Білоруссю, наближатися до кордону.

Державна прикордонна служба України повідомила, що у Київській, Рівненській і Житомирській областях запроваджено заборону наближатися до білоруського кордону ближче, ніж на один кілометр.

Також додаткові обмеження запроваджено за 20 кілометрів від кордону в Коростенському районі (Житомирська обл.), Сарненському районі (Рівненська обл.), Варашському районі (Рівненська обл.). А також за 5 км від кордону у Вишгородському районі (Київська обл.).

Заборонено переміщення людей та транспорту і проведення будь-яких робіт поза населеними пунктами з 22:00 до 5:00. У цих районах заборонено перебувати у лісах і лісосмугах, не можна використовувати відеореєстратори, перевозити зброю без спеціального дозволу, цивільним не можна одягати військову форму чи елементи військової форми.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, білоруська армія останнім тижнем посилила розвідку біля українського кордону.

Фото charter97.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: