На що готовий лукашенко, щоб уникнути ордера на арешт від МКС

АНАЛІТИКА 21.07.2023 Коментарі 0

Білоруського диктатора лукашенка влаштував би варіант, якщо би розслідування «білоруського сліду» у викраденні українських дітей закінчилося видачею ордерів на арешт керівникові тамтешнього «Червоного Хреста» Дмитрові Шевцову та паралімпійцю Олексієві Талаю.

Про це в інтерв’ю BG.Media сказав історик і політичний аналітик Олександр Фрідман.

«Заяви про те, що в Білорусі відсутні люди, які готові прикрити собою Олександра Лукашенка, не відповідають дійсності. За останні дні на перший план вийшов генсек місцевого Червоного Хреста Дмитро Шевцов. Він уже взяв на себе відповідальність за вивезення українських дітей, а тепер ще й подумав про застосування ядерної зброї. Якщо офіційний Мінськ у такий спосіб сподівається провести комбінацію «Шевцов і Талай з ордером у Гаагу замість Лукашенка», то це помилка. Фокус із зіцголовою Фунтом не спрацює. У Гаагу буде (якщо взагалі буде) не натомість, а всі разом», - написав у своєму ТГ-каналі у прев’ю до інтерв’ю Олександр Фрідман.

Як ідеться у тексті, у вересні цього року сесія Європарламенту розгляне резолюцію щодо Білорусі, до якої передбачено включити рекомендацію про видачу ордера на арешт лукашенка за незаконне переміщення українських дітей з окупованих територій України.

«Ця опція стає все більшою і реальнішою. Резолюція, яку Європарламент розгляне у вересні, нічого не зобов'язує Міжнародний кримінальний суд. Але тему вже обговорюють у західній пресі, публікують статті – над лукашенком згущуються хмари. Тим більше, що доріжку вже протоптано. Адже росія теж хорохорилася, мовляв, ми не визнаємо жодного ордера. А зараз перед путіним постали конкретні проблеми. Подивимося на приклад Південно-Африканської Республіки. Спочатку ПАР попросила не виконувати ордер, тим більше, що вже й відповідний досвід невиконання є: на колишнього президента Судану, Аль-Башира теж є ордер на арешт, але він побував у Південній Африці – і ніхто його не заарештував. А ось у випадку з путіним тиск виявився настільки серйозним, що ПАР довелося виконувати немислимі кульбіти, щоби виплутатися зі ситуації», - наводить аналогію аналітик.

За його словами, становище лукашенка «виглядає не дуже», а шанси на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт лукашенка радше зростають.

Щоби уникнути цього, білоруський диктатор може біти на багато чого. Проте так просто усе не працює.

«По-перше, це аморально, по-друге, це втручання у діяльність суду. Думаю, жодних підкилимних розмов на цю тему не буде. Але те, що лукашенко готується до такого розвитку подій, мені видається очевидним, він явно готується до того, що МКС може видати ордер на його арешт. Але суто теоретично він готовий звільнити якусь частину політв'язнів, навіть випустити відомих в'язнів – під гарантії, що не видадуть ордер на його арешт.

Але водночас він грає і підвищення ставок. Зараз проводяться спільні навчання «вагнерівців» і міноборони РБ на кордоні з Польщею, – це також своєрідний сигнал. Сигнал про те, що у випадку, якщо будете мене дуже сильно допікати, то маю можливості.

Але зараз лукашенкові стане ще більше некомфортно, бо Євросоюз готує черговий санкційний пакет. Не думаю, що він буде дуже серйозним, але лукашенкові він неприємний тим, що калійна галузь залишиться під санкціями (вона дуже важлива для нього)», - поділився міркуваннями Олександр Фрідман.

Він висунув версію, що активізація Шевцова (а, згодом, і Талая) пов'язана з тим, що «їм доручено взяти всю провину на себе, на свої організації – щоби відвести загрозу від лукашенка».

Радниця лідерки демократичних сил Білорусі Світлани Тихановської – Крістіна Ріхтер, вважає, що виступи депутатів Європарламенту про необхідність видачі ордера лукашенкові є дуже важливими і є сигналом підтримки білорусів.

«Треба розуміти: якщо доповідь з таким закликом з'явилася, далі вона стає повісткою європарламентаріїв. І тепер наше завдання – закликати їх лобіювати цей запит через свої уряди. Тоді держави можуть передати ситуацію навколо Білорусі прокуророві МКС. Для держав це нічого не варте, а юридичні наслідки зовсім інші. Прокурор повинен буде відреагувати, а його відмову розпочинати розслідування можна оскаржити», - пояснила радниця у ТГ-каналі лідерки білоруських демсил.

Фото – bgmedia.site

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: