На московії масові обшуки та затримання опозиціонерів

НОВИНИ 18.05.2023 Коментарі 0

Обшуки сьогодні відбуваються у п’ятьох регіонах, інформують рашаЗМІ та ТГ-канали. До опозиціонерів, які залишилися на болотах, прийшли силовики нібито через їхній зв’язок із «терористом» Іллею Пономарьовим.

У москві силовики виламали двері і влаштували гармидер у помешканні політика та доцента Московського держуніверситету (МГУ) Михаїла Лобанова. Також з обшуками прийшли до колишніх муніципальних депутатів від «Яблука» Галини Фільченко та Нодарі Хананашвілі, а також журналіста Олександра Калініна.

Провладні ЗМІ називають їх соратниками і вказують на їхню участь в організованому Іллею Пономарьовим «З'їзді народних депутатів». У цих повідомленнях багато неправди, розповіли ТГ-каналу «МО» їхні знайомі та співрозмовники в опозиції.

Михаїл Лобанов (на фото) зв'язок із Пономарьовим заперечує. У TГ-каналі Лобанова з'явилося повідомлення про те, що політик «не знайомий та взагалі не має жодних контактів із Пономарьовим, кримінальну справу якого силовики використовують для легалізації обшуків». До речі, це вже другий обшук у Лобанова через передбачуваний зв'язок із Пономарьовим.

Як розповіла журналістам дружина Лобанова – Олександра Запольська, двері йому виламали, бо він не міг відчинити їх зсередини: силовики ще до вимоги відчинити зіпсували замок. Під час обшуку, за словами жінки, перевернули все у квартирі.

Zвастику на дверях намалювали ще в лютому, тоді ж на ній було зафарбовано і наклейку профспілки «Кур'єр»: «Фашисти не люблять профспілки», - пояснила Запольська.

Ілля Пономарьов підтвердив журналістам, що з Лобановим він не знайомий. «Я не розумію, до кого вони приходять і за яким принципом. Хтось брав раніше участь у з'їзді, хтось ні. Я також не знайомий з Хананашвілі, він був на YouTube каналі «Утро Февраля», але це ще нічого не говорить про його зв'язок зі з'їздом».

За словами Пономарьова, «злив» нібито його переписки з Лобановим через анонімні ТГ-канали – чиста фальшивка. І що це – частина стратегії залякування, щоби люди навіть не спілкувалися ні з ким із депутатів його з’їзду.

Інші затримані – Фільченко та Хананашвілі – не є членами партії «Яблуко», всупереч повідомленням провладних ЗМІ. «Вони були муніципальними депутатами від нас у попередні роки в Тверському та Академічному районах москви, - сказав заступник голови московського відділення «Яблука» Кирило Гончаров. - Подібні новини викликають тривогу, будемо сподіватися, що це не закінчиться кримінальними справами».

Натомість зв'язок із Пономарьовим сама Галина Фільченко не приховує. На сторінці активістки у Facebook опубліковані фотографії зі з'їзду у Варшаві. «Я не розумію, як можна було спокійно повернутися до росії після цього з'їзду, особливо з огляду на те, що Пономарьов уже тоді взяв відповідальність за вбивство Дугіної. Ми всі її попереджали, що участь у цьому з'їзді – не найрозумніша ідея, і повертатися до росії точно не варто», - каже неназваний колега Фільченко.

Тим часом колишнього муніципального депутата Нодарі Хананашвілі після обшуку відвезли до слідчого комітету Північного адмінокругу столиці рф, повідомляє «ОВД-Інфо». Його дружина розповіла, що він проходить як свідок у справі Іллі Пономарьова щодо військових «фейків» та стосовно виправдання тероризму. Під час обшуків у нього вилучили старі телефони, флешку та документи.

Прикметно, що певний час до затриманих не пускали адвокатів, а Михайла Лобанова декілька годин возили невідомо де, обманюючи захисника щодо місця знаходження його клієнта. Врешті його також привезли до слідкому Північного округу москви та дозволили порозмовляти з адвокатом.

На сайті московського міськсуду з’явилася інформація про погодження Савеловським райсудом 14 запитів на проведення обшуків у рамках кримінальної справи щодо розповсюдження «фейків» про рашаармію.

Також RT з посиланням на власні джерела повідомляє, що силовики провели й обшук у головреда петербурського видання «Ладога» Олександра Калініна. Серед причин обшуків рашапропагандисти називають інформацію про нібито створення Пономарьовим «нового парламенту росії» – за допомогою українських і польських спецслужб.

На думку декого з російських активістів, Пономарьов створює приводи для силовиків. «Ілля бере на себе організацію терористичних атак. Я думаю, що участь у його з'їзді стала причиною для обшуків», - каже політик Марина Литвинович. Пономарьов раніше заявляв про причетність пов'язаної з ним якоїсь «Національної республіканської армії» до вбивств Дар'ї Дугіної і воєнкора Владлена Татарського, а також до замаху на Захара Прилєпіна.

«Будь-яка політична активність та неузгоджена з владою публічна позиція може стати приводом для репресій. Статтю можуть застосувати будь-яку – від участі в діяльності небажаної організації до фейків про армію рф», - зазначає юристка Анастасія Буракова.

P.S. Також сьогодні стало відомо про масові обшуки у Петербурзі – у членів «Об’єднання перевізників росії», повідомив правозахисник Дінар Ідрисов. За його інформацією, затримано принаймні трьох осіб, зокрема й керівників об’єднання.

Також читайте: Республіка – імперія має померти або ІІ з’їзд народних депутатів росії

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: