На Київщині втілюють проєкт «Прокурор громади»

НОВИНИ 05.06.2024 Коментарі 0

На території Бучанської громади у Київській області розпочав роботу інноваційний проєкт «Прокурор громади». Мета програми – інтереси громадян та їхня безпека. Київщина стала однією з чотирьох областей, де запустили таку програму.

Про це пише СтопКор. Подаємо розмову з керівником Бучанської окружної прокуратури Андрієм Турбаром.

- Розкажіть, що це за проєкт? Навіщо він створений? Та що вже зробили в рамках його реалізації?

- Ключова складова програми – партнерство між прокуратурою, правоохоронними органами, державними органами і представниками громадянського суспільства, які мають вплив у своїх громадах. Мета – зростання рівня безпеки для жителів громади та підвищення довіри до правоохоронної системи.

Зокрема, на території Бучанської громади визначено чотирьох прокурорів, які беруть участь у запровадженні цього пілотного проєкту: це я, мій заступник і ще два прокурори.

Передовсім, ми посилили людиноцентричний підхід у роботі. Його уже застосовують активно, але досконалість не має меж. Тож дослідили і проаналізували рівень та структуру злочинності, визначили для себе коло питань, над якими працюємо.

Налагодили партнерські взаємовідносини з громадськими організаціями, активістами. Спільно зібрали інформацію про потреби й запити громади, відповідно обговорили наявні проблеми та визначили шляхи й методи їх вирішення.

- Чи отримали для цього якісь додаткові важелі прокурори, визначені учасниками цього проєкту?

- Ні, ми не отримали жодного нового інструмента. Натомість активно розвиваємо законодавчо закріплені функції прокуратури.

- Повертаючись до розмови про визначення потреб. Так які ж проблеми вдалося виявити і як плануєте їх вирішувати?

- Тут маю потребу роз’яснити. Ця ініціатива (прим. редакції «Прокурор громади») для людей і заради людей. Ми реагуємо на потреби громади та виходимо з її потреб.

До прикладу, в нас у Бучанській громаді, на жаль, трапляються смертельні випадки та випадки травмування дітей і дорослих на залізничних коліях. І тут важливим важелем запобігання є просвітницька діяльність. Прокурори у взаємодії з ювенальними поліцейськими відвідують школи, навчальні заклади. Вони спілкуються з дітьми та роз’яснюють правила безпеки та наслідки неприйнятної поведінки на залізниці. Це один із інструментів запобігання виникнення таких випадків.

Така сама ситуація у сфері домашнього насильства. У рамках реалізації проєкту «Прокурор громади» дослідили статистику родин, де є кривдники, яких уже двічі притягали до адміністративної відповідальності за домашнє насильство. Прокуратура проводить роз’яснювальну роботу із потерпілими. Доносимо до них інформацію про громадські організації, які надають постраждалим тимчасовий прихисток, а також правову, соціальну і психологічну допомогу.

Ця категорія правопорушень досі має великий рівень латентності, що ускладнює їхнє виявлення, розслідування та притягнення винуватців до відповідальності. Побої і знущання у сім’ї для багатьох є щоденною реальністю, про яку мовчать. Серед причин, зокрема, те, що потерпілі не знають куди звернутися по допомогу, або загальна недовіра до правоохоронної системи, невпевненість, що кривдники понесуть покарання.

Наголошуємо на тому, що у випадку застосування домашнього насильства треба завжди звертатися до правоохоронних органів, аби зафіксувати таку подію та розпочати процедуру притягнення кривдника до адміністративної або кримінальної відповідальності.

До речі, із кривдниками також працюємо. Розповідаємо про неприйнятність їхніх дій і відповідальність за них, передбачену в тому числі Кримінальним кодексом України.

Загалом розробили алгоритми дій для покращення механізму реагування, документування, розслідування фактів домашнього насильства в умовах сьогодення та підтримки потерпілих. Але все ж таки основні зусилля ми направляємо саме на превентивну функцію.

Є ще одна проблемна ситуація: через місто Бучу проходить автошлях М-07 «Варшавська траса», де стається значна кількість ДТП зі загиблими та постраждалими. Ми зібрали нараду з місцевою владою та поліцією, на якій проаналізували випадки дорожньо-транспортних пригод і визначили заходи задля попередження таких інцидентів.

Причинами ДТП є погане освітлення певних ділянок цієї траси та недотримання учасниками дорожнього руху швидкісного режиму. Відтак після наради запроваджено на проблемних ділянках дороги додаткове патрулювання поліцією, а місцевою владою розглядається питання встановлення додаткового освітлення.

До Бучанської окружної прокуратури протягом останніх місяців надходили звернення від громадян щодо захаращення територій громади побутовими відходами. Оскільки охорона навколишнього природного середовища є не тільки чутливою та важливою для громади, а й водночас є одним з пріоритетів роботи органів прокуратури, в рамках реалізації проєкту «Прокурор громади» ми звернулися до органів місцевого самоврядування з питанням ліквідації стихійних сміттєзвалищ на території Бучанської громади.

Після отримання вказаної інформації інспекція з благоустрою управління житлово-комунального господарства та благоустрою Бучанської міської ради вжила комплекс заходів щодо ліквідації сміттєзвалищ.

- Ви зазначили, що проводите зустрічі зі здобувачами освіти в навчальних закладах. Про що говорите зі школярами та студентами? Яка мета цих зустрічей?

- Укотре зазначу, що будь-який злочин і нещасний випадок легше і краще попередити, ніж потім боротись з наслідками. Так само і тут.

Звісно спочатку ми розповідаємо учням та студентам про прокуратуру, її функції та про роботу прокурора, про взаємодію з місцевими громадами.

У фокусі уваги питання соціальної безпеки. Обговорювали такі негативні явища як виникнення суїцидальних проявів у підлітків та молоді. Розповідали про причини їх виникнення. Зокрема, це – соціальний тиск, депресія, соцмережі і психологічне насильство.

Учні дізнались про основні види, причини та негативні наслідки булінгу, про ефективні способи захисту своїх прав, а також що робити, аби не стати жертвою цькування, та чому важливо не залишатися осторонь як свідок.

Говорили про навички та культуру спілкування, вміння аналізувати та відповідати за свої вчинки. Звернули увагу на відповідальність, яка передбачена законодавством за вчинення психологічного насильства.

Не менш цікавими та важливими виявились розмови про кібербезпеку. У ході бесіди підвищили обізнаність учнів з цих питань, надали поради як не стати жертвою в сучасному кіберпросторі та захистити свої особисті дані в інтернеті.

- Ви нещодавно побували у закордонному відрядженні, де переймали досвід іноземних колег. Розкажіть, що цікавого для себе дізнались?

- Разом із іншими колегами, які залучені до реалізації пілотного проєкту «Прокурор громади», я відвідав Королівство Бельгія. Навчальний візит організували для вивчення практики взаємодії прокуратури з органами місцевої влади, поліцією та представниками громади задля системного підходу до питань безпеки в громадах і запобігання злочинності.

Ми зустрілися з міністром юстиції Бельгії та федеральною прокуроркою. Також мали можливість вивчити досвід прокурорів і поліції різних рівнів і міністерства внутрішніх справ.

Приклад Бельгії продемонстрував переваги застосування ефективної співпраці між прокуратурою, органами правопорядку, громадянським суспільством і органами виконавчої влади та місцевого самоврядування на всіх рівнях.

Там достатньо високий рівень громадянської довіри до правоохоронної системи. Насправді це те, над чим ми працюємо і до чого прагнемо.

Познайомившись з їхнім досвідом і методами роботи, тепер будемо впроваджувати нові практики в нашій Бучанській громаді. Ми відкриті для кожного жителя, готові вислухати та почати працювати над озвученими проблемами.

Фото – Бучанська окружна прокуратура

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: