НБУ зберіг облікову ставку в 15% та поліпшив очікування щодо інфляції

Економіка 25.01.2024 Коментарі 0

Правління Національного банку 25 січня ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 15%.

«Це рішення узгоджується з необхідністю подальшого підтримання курсової стійкості, збереження помірної інфляції у 2024 році та її приведення до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. на горизонті монетарної політики», - зазначив голова правління НБУ Андрій Пишний під час брифінгу.

Він зауважив, що торік інфляція суттєво сповільнилася, у тому числі завдяки послідовній монетарній політиці НБУ. За словами Пишного, послабленню цінового тиску значною мірою сприяли високі врожаї та зниження світових цін на енергоносії. Також важливу роль відігравав мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги. 

Протягом найближчих місяців інфляція перебуватиме в межах цільового діапазону, а з середини року дещо пришвидшиться – через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв та перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни. Додатково на ціни тиснутиме і подальше відновлення споживчого попиту.

Очікується, що наприкінці 2024 року інфляція становитиме 8,6%, у 2025 році повернеться до цільового діапазону і становитиме 5,8%, а в 2026 році – до цілі 5%.

Збереження облікової ставки на рівні 15% дасть змогу й надалі забезпечити привабливість гривневих інструментів, щоб їхня дохідність і надалі перевищувала поточну та очікувану інфляцію. Громадяни зможуть захистити свої заощадження від інфляційного знецінення.

Міжнародна фінансова підтримка України зберігатиметься, хоча й у менших обсягах, констатували в НБУ. Це дасть змогу утримувати міжнародні резерви на високому рівні та забезпечувати курсову стійкість. Очікується, що у 2024 році Україна отримає близько 37 млрд дол. США у вигляді зовнішніх кредитів і грантів.

Базовий сценарій оновленого прогнозу НБУ, у припущення якого закладається отримання достатнього обсягу міжнародного фінансування та зниження безпекових ризиків із наступного року, передбачає незначне зниження облікової ставки з другої половини 2024 року. Водночас НБУ адаптуватиме монетарну політику в разі зміни балансу ризиків для інфляції та курсової стійкості.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: