Московити уже готують у Парижі «розпродаж ікон з Києво-Печерської лаври»

НОВИНИ 19.07.2023 Коментарі 0

У Парижі нібито планують провести розпродаж ікон із Києво-Печерської лаври на окремому аукціоні. Такий фейк активно поширюють рашамедіа та зацікавлені користувачі соцмереж.

В якості доказу вони використовують щось на зразок фото білборда із рекламою заходу, запланованого на 1 жовтня.

Фахівці проєкту StopFake дослідили цей кейс. Зокрема, на звернення до аукційного дому Osenat, що вказаний на «бігборді», його представник відповів, що це оголошення є фейковим, як і сам «аукціон». Адже подібний захід не планували та, відповідно, не відбудеться. При цьому творці фейку вкрали емблему аукціонного будинку та використали інформацію зі сайту.

Також на сайті аукціонного будинку можна перевірити розклад майбутніх розпродажів, і серед них немає такого аукціону, а 1 жовтня взагалі не заплановано жодних заходів.

Поширюючи такі фейки, пропагандисти хочуть показати, що західні країни нібито навмисно вивозять витвори мистецтва з історичних памʼяток України, щоби більше ніколи їх не повернути. Насправді ж деякі експонати евакуйовують у європейські музеї саме через невпинні російські обстріли цивільної інфраструктури. При цьому в Мінкульті України запевнили, що як тільки дозволить ситуація, всі твори повернуть додому.

Нагадаємо, що ЗІФ наприкінці червня уже писав про фейки від глави рашистської служби зовнішньої розвідки наришкіна, який розповідав про нібито вивезення з Києва-Печерської лаври до Європи безцінних реліквій.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: