Московити тепер маскують шпигунів під «студентів»

НОВИНИ 17.06.2024 Коментарі 0

Влада Словенії підозрює, що росіяни відправляють у державу своїх шпигунів під прикриттям «студентів». Таким чином рашисти намагаються компенсувати нестачу агентів, багатьох з яких раніше розкрили.

Як повідомляє ряд українських медіа із посиланням на The Wall Street Journal, нинішній потік російських «студентів» до Словенії збігся з часом, коли два роки тому з Європи почали масово висилати дипломатичних співробітників рф через підозру у шпигунській діяльності. Через це словенська влада вважає, що москва не може використовувати колишні розвідницькі канали у ЄС і натомість відправляє у Словенію «студентів». Щоправда, багатьом із таких «здобувачів освіти» по 40-50 років.

У березні 2024 року Любляна депортувала щонайменше 8 російських студентів через поширення проросійських наративів.

За інформацією WSJ, правоохоронці Словенії наприкінці 2022 року затримали у столиці офіцерів служби зовнішньої розвідки росії Артема та Анну Дульцевих, які представлялись громадянами Аргентини Людвігом Гішем та Марією Маєр Муньос.

Видання зазначає, що фігуранти легалізувались у державі ще до повномасштабного вторгнення рф в Україну, але словенські спецслужби почали займатись їхньою справою після 24 лютого 2022 року. Водночас пара у 2022 році також почала шпигувати за агентством ЄС зі співробітництва органів регулювання енергетики. Через це їх вирішили затримати 26 березня минулого року.

Влада Словенії впевнена: вони були частиною плану кремля побудувати в Європі потужну мережу розвідників. Тепер вони працюють за новою тактикою: роками живуть у цільовому регіоні, ретельно будують легенду і своє життя, а пізніше передають дані та шукають людей, аби їх завербувати. Проте арешт Дульцевих змусив інших російських агентів по всьому світу занервувати, деяких швидко відкликали в москву.

Суд був закритим, Дульцеви отримали вісім років за шпигунство. Майже одразу після їхнього арешту зі Словенією зв’язалася Росія. Там підтвердили, що затримані дійсно працюють на зовнішню розвідку. Обговорювалися варіанти обміну, але сторони так і не домовилися. Можливо, Дульцевих обміняють на репортера WSJ Евана Гершковича, якого в березні 2023-го затримали в Єкатеринбурзі та звинуватили в шпигунстві. Джерела The Wall Street Journal серед словенських чиновників кажуть, що Росія зацікавлена відновити щодо цього перемовини.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: