Моравецький знову глава польського уряду, але ненадовго

НОВИНИ 14.11.2023 Коментарі 0

Президент Республіки Польща Анджей Дуда вчора ввечері, 13 листопада, вручив Матеушу Моравецькому акт про призначення голови Ради міністрів.

Про це повідомили у канцелярії глави польського уряду.

Церемонія відбулася у Президентському палаці.

Відтак, Матеуш Моравецький протягом 14-ти днів має представити Сейму програму дій уряду, а також подати пропозицію про вотум довіри. А далі Сейм повинен ухвалити вотум довіри новому уряду. Для цього потрібна абсолютна більшість голосів у присутності щонайменше половини від встановленої законом кількості депутатів.

Водночас відомо, що партія "Право і справедливість", представником якої є Матеуш Моравецький і який з 2017 року є керівником польського уряду, тепер не має шансів отримати вотум довіри у Сеймі. Наразі спроби домовитися про коаліцію зазнали невдачі, а щоби самостійно сформувати більшість, то для цього "ПіСу" бракує голосів. 

Тим часом, як уже писав ЗІФ, опозиційні партії вже повідомили про створення коаліції і назвали Дональда Туска своїм кандидатом на голову уряду.

Нагадаємо, 15 жовтня у Польщі відбулись парламентські вибори. Голоси та мандати розподілилися так:

  • правляча партія "Право і справедливість" здобула 35,38% голосів (194 мандати);
  • на другому місці - опозиційна "Громадянська платформа", 30,70% (157);
  • третє позиція - "Третій шлях", 14,40% (65);
  • четверта — "Лівиця", 8,61% (26);
  • п'ята — "Конфедерація", 7,16%, (18).

Явка на парламентських виборах становила 74,38%.

Також нагадаємо, що законодавчу владу в Республіці Польщі здійснюють Сейм і Сенат. Сейм контролює діяльність Ради міністрів у межах, передбачених Конституцією і законами. Він складається з 460 депутатів. Вибори до Сейму є загальними, рівними, прямими, пропорційними і відбуваються таємним голосуванням. Сенат складається зі 100 сенаторів. (За Вікіпедією).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: