Молдова стулила дзьоб російському солов’ю

НОВИНИ 03.06.2022 Коментарі 0

У Молдові частково вирішили проблему з поширенням російської пропаганди. Депутати парламенту Молдови у четвер, 2 червня, 54-ма голосами (зі 101-го) проголосували у другому читанні законопроект щодо запобігання та боротьби з дезінформацією і поширенням неправдивої інформації у медіа.

Документ передбачає внесення змін до Кодексу аудіовізуальних медіа-послуг Республіки Молдова і спрямований на запобігання та боротьбу зі спробами дезінформації, що впливають на національну безпеку, повідомляє newsmaker.md.

Кодекс доповнили положеннями про те, що постачальники медіа-послуг не транслюватимуть, а розповсюджувачі медіа-послуг не транслюватимуть телевізійні та радіоаудіовізуальні програми з інформаційним, інформаційно-аналітичним, військовим і політичним змістом, що створені в державах, відмінних від держав-членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади та держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Росія таку конвенцію не ратифікувала.

У Кодекс також увели поняття «дезінформація». Проти постачальників або розповсюджувачів  медіаконтенту у випадку порушення законодавства застосують відповідні санкції.

Також постачальники медіа-послуг не транслюватимуть аудіовізуальні програми, які, незалежно від їх походження, виправдовують загарбницькі війни, заперечують воєнні злочини і злочини проти людства чи розпалюють ненависть.

Це вже друга така спроба у Молдові обмежити вплив російської пропаганди на своїй території. У грудні 2017 року молдовський парламент затвердив одразу у двох читаннях (61 голос зі 101-го) закон, що обмежував трансляції та ретрансляції на території Молдови інформаційно-аналітичних, політичних і військових передач із держав, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Як писав ресурс noi.md, 5 років тому цей закон спрямували проти росії, яка не ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Росія стала членом Ради Європи в лютому 1996 року. Федеральна служба з телебачення та радіомовлення і міністерство закордонних справ рф зробили багато для ратифікації цієї конвенції і підготували зміни до відповідних нормативних документів. Конвенцію навіть підписало міністерство культури рф.  

Проте у кремлі вирішили рухатися не в бік демократії та цивілізації, а у зворотному напрямку – пропаганди і брехні.

Теперішня президентка Молдови Майя Санду узяла курс на євроінтеграцію. Її партія «Дія і солідарність» має більшість у парламенті. Проросійськи налаштований екс-президент Молдови Ігор Додон днями почув судову ухвалу про перебування під домашнім арештом протягом 30-ти діб. Його звинувачують у корупції та державній зраді.

Разом із тим росія не полишає своїх спроб впливати на політику Молдови, розхитує ситуацію у невизнаному Придністров’ї, де має свій військовий контингент. У кремлі також не відмовилися від ідеї захопити південні області України та зробити суходолом коридор до Придністров’я.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: