Міністрів в Україні поменшало. Хто наступний?

АНАЛІТИКА 04.09.2024 Коментарі 0

Із початком осені стартував великий сезон кадрових змін. Було звільнено одного із заступників голови Офісу президента. А також парламент підтримав відставку чотирьох міністрів – це лише близько половини від очікуваного.

Напередодні ціла пачка міністрів з кабінету Дениса Шмигаля написала заяви про відставку. Однак «пощастило» отримати «звільнення» не усім.

Отже, 4 вересня Верховна Рада проголосувала за звільнення:

  • Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України;
  • Ольги Стефанішиної з посади віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України;
  • Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів України;
  • Дениса Малюськи з посади міністра юстиції.

Як зазначає нардеп Ярослав Железняк, перед тим парламентарі кілька разів намагались зафіксувати процедурний момент – щоби міністр перед звільненням прозвітував про свою роботу на посаді. Однак жодного разу ця пропозиція не набрала навіть 150 голосів.

Фактично, про свої результати з усіх міністрів прозвітував лише Олександр Камишін. «Попри інформацію у ЗМІ, він не йде на посаду заступника голови ОП. А буде у статусі стратегічного радника. Я так розумію взагалі функцію Шурми після його звільнення поки вирішили в ОП скоротити (так як прокляте місце)… що теж добре», - написав у своєму ТГ нардеп Железняк.

Він також повідормив, що Верховна Рада натомість провалила звільнення Віталія Коваля з Коваля з посади Голови Фонду державного майна України. І зробити звіт йому не дали.

Також не змогла набрати достатньої кількості голосів і відставка Ірини Верещук з посади віцепрем'єр-міністерки  - міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Її звіту не було, і схоже, не передбачалося.

Окрім того, засідання парламенту раптово завершили, коли на розгляд мали винести рішення про звільнення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби (він також написав заяву про відставку, про що уже повідомляв ЗІФ).

Також у парламенті не назбирали голосів за відкликання Марʼяни Безуглої з посади заступниці голови Комітету з питань національної безпеки (205 за).

Як повідомляє hromadske, президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та більшість зазначених урядовців проігнорували засідання парламенту. Лише два міністри прийшли звітувати про свою роботу - Камишін та Малюська.

Володимир Зеленський, коментуючи відставки міністрів, заявив, що Кабміну сьогодні «потрібна нова енергія». «Ці кроки пов'язані з посиленням нашої держави на різних напрямках. І міжнародна політика, дипломатія не є виключенням. Я сьогодні не можу прогнозувати, чим конкретно займатиметься той чи інший міністр. Будуть відповіді, коли будуть запропоновані їм ті чи інші посади. Наразі говорити про це зарано», - підкреслив глава держави.

Чого очікувати

За словами депутата Олексія Гончаренка, на посаду міністра культури та інформаційної політики просувають Миколу Точицького - тепер заступника голови Офісу Президента, а раніше заступника міністра закордонних справ. Нагадаємо, що з липня 2023 р. цим міністерством керував у ранзі в.о. Ростислав Карандеєв.

Також ряд медіа, посилаючись на власні джерела, пророкують затвердження Ольги Стефанішиної на чолі міністерства юстиції, а також закріплення за нею в подальшому напрямку євроінтеграції (віцепрем’єркою з цього напряму вона була донині).

Нових міністрів можуть затвердити уже завтра. Також найближчим часом може стати відомо про те, чи розділять назад нещодавно створене Міністерство відновлення (на Мінінфраструктури і Мінрегіон).

Поінформовані джерела також звертають увагу на те, що є висока вірогідність ротації уже відомих прізвищ на інші посади, оскільки мало хто ззовні прагне йти у цю законсервовану систему влади.

«Грою в п’ятнашки» назвав таку кадрову політику директор Інституту світової політики Євген Магда. На його думку, один уряд «ноунеймів» буде замінено іншим урядом «ноунеймів», що на користь Україні не піде. І загалом, ці кадрові рокіровки мають на меті лише посилення керівника Офісу президента, який не нестиме жодної відповідальності, але сильніше впливатиме на тих, хто буде ухвалювати рішення.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: