Міністр закордонних справ України розпочав візит до Польщі у День створення УПА

НОВИНИ 01.10.2024 Коментарі 0

Сьогодні, 1 жовтня, новопризначений міністр закордонних справ України Андрій Сибіга розпочав свій перший візит до Польщі.

"На Покрову та День захисників і захисниць розпочав візит до Польщі з покладання квітів на Православному цвинтарі на Волі у Варшаві, щоб вшанувати тих, хто воював за Україну в минулому, і тих, хто воює сьогодні. Вічна пам’ять героям, які віддали свої життя за життя і волю України", - написав Андрій Сибіга у мережі Х.

Додамо, що Варшави Андрій Сибіга прибув після того, як 30 вересня у Будапешті зустрівся зі своїм угорським колегою Петером Сіярто. "Ми детально обговорили широкий двосторонній і міжнародний порядок денний, а також Формулу миру як шлях до справедливого і міцного миру. Ми прагнемо розвивати прагматичні та передбачувані добросусідські відносини", - прокоментував сій візит до Угорщини міністр закордонних справ.

Також Андрій Сибіга відвідав у Будапешті нову українсько-угорську школу та двомовну школу для українських дітей на базі навчально-виховного комплексу Maszoret Avot, а також зустрівся з українською громадою Угорщини.

Водночас нагадаємо, що під час дискусії в рамках ХХ зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES), яка  15-16 вересня пройшла у Києві міністр закордонних справ України Андрій Сибіга торкнувся теми українсько-польського партненрства в умовах протидії росіській агресії. Зокрема, він сказав, що Україна потребує польських МіГ-29, а також розраховує на пітримку з боку Польщі в енергетичній сфері напередодні зими». 

Андрій Сибіга покладає квіти на Православному цвинтарі на Волі у Варшаві. 1 жовтня. 2024 р.

Окремо міністр наголосив, що Україна очікує важливих рішень під час польського головування в ЄС з 1 січня 2025 року.

«Ми дуже сподіваємося, що наші партнери дотримуватимуться логіки відкриття переговорних кластерів паралельно, а не один за одним. Саме паралельно. Ми дуже розраховуємо на підтримку наших союзників по ЄС», - додав глава МЗС. (Цитуємо за Інтерфакс-Україна).

Натомість днями заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський заявив, що першим розділом переговорів щодо вступу України до ЄС буде верховенство права та система правосуддя. У рамках цього, безперечно, буде обговорено питання ексгумації жертв Волинської трагедії. (Читайте про це у статті "Польща готова блокувати переговори щодо вступу України до ЄС").

Нагадаємо, що 26 липня 2024 року Сейм Польщі ухвалив постанову до 81-ї річниці Волинської трагедії. При цьому польські депутати назвали ті трагічні події  «злочином геноциду, вчиненим проти поляків українськими націоналістами». Постанова була ухвалена практично одностайно (427 - за, проти - 0, утрималося - 7), у ній засуджується ідеологія та символіка ОУН і УПА.

"Від народу, який бореться за незалежність, відмовитися від героїв, які загинули за незалежність, можуть вимагати лише ті, хто не хоче бачити його незалежним", - прокоментував тоді український історик Володимир В'ятрович.

Також нагадаємо, що Днем створення Української повстанської армії (УПА) вважається Свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке раніше святкували 14 жовтня, а тепер відзначають 1 жовтня - через зміну церковного календаря. Водночас у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

Фото зі сторінки Андрія Сибіги у мережі Х.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: