Ми з білорусами – не брати: потрібно шукати свій інтерес!

АНАЛІТИКА 13.08.2022 Коментарі 0

За підсумками Конференції «Нова Білорусь», що днями відбулася у Вільнюсі, ми поспілкувалися з Юрієм Кмітем – співзасновником Білоруського інформаційного центру, який, до слова, брав участь у події, та директором Інституту світової політики Євгеном Магдою.

Конференція була необхідною, - вважає Юрій Кміть. Адже білоруська опозиція не є однорідною і складається не лише зі Світлани Тихановської та її команди, а й із різних груп, що між собою не дуже ладять. Приблизно за місяць перед Конференцією і всередині травня відбулося дві події іншої частини білоруських демократичних сил у Берліні та Варшаві відповідно провели два Форуми. І ця спонукало вочевидь Офіс Світлани Тихановської провести Конференцію «нова Білорусь».

На його думку, російсько-українська війна спонукає білоруську опозицію швидше думати та діяти.

«У них появилася надія на те, що росія програє війну – і ми це знаємо, що росія програє війну – і режим лукашенка може впасти чисто природнім шляхом. І деякі білоруські опозиціонери, в тому числі частина офісу Світлани Георгіївни (Тихановської, - ЗІФ), мають таку надію, що власне українська армія визволятиме Білорусь», - каже Юрій Кміть.

Євген Магда – директор Інституту світової політики, вважає, що Світлана Тихановська стала символом протестів, що відбулися 2020 року через фальсифікацію «ябацьком» президентських виборів. Політолог звернув увагу на те, що перед конференцією у медіа мусували питання непрозорого розподілу коштів, які отримує Офіс пані Тихановської від донорів. А також його вразила розмова з відвертим пропагандистом азарьонком (відео наразі можна переглянути на YouTube), який знущався з неї упродовж 13 хвилин.

«Ми отримали Конференцію, де порядок денний і коло гостей значною мірою сформовано Світланою Тихановською, тому вона ніяк не могла там програти. Але сказати, що ця конференція стала якимось проривом, я, чесно кажучи не ризикну», - поділився враженнями Євген Магда.

Щодо можливого об’єднання білоруської опозиції, то Юрій Кміть такі сподівання назвав малоймовірними. Одна з таких причин – монополізація інформаційного поля Офісом Світлани Тихановської.

Співзасновник Білоруського інформаційного центру розповів про дрібні провокації під час виступу опонентки Світлани Тихановської – Вероніки Цепкало.

Євген Магда наголосив на моменті, чому Світлана Тихановська не називає себе ні президентом, ні прем’єр-міністром.

Учасники розмови також прокоментували:

- формування Об’єднаного перехідного кабінету;

- відмінність української та білоруської політики;

- стосунки між Білоруссю лукашенка й офіційним Києвом і Тихановської з українською владою;

- необхідність поглиблювати інформаційний обмін між білоруським та українським суспільствами;

- чому Світлана Тихановська уникає критики і згадування росії та путіна агресорами;

- різницю між окупацією Білорусі та окупованих частин України.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: