Ми повинні максимально розвалювати росію зсередини, - Євген Магда

АНАЛІТИКА 27.07.2022 Коментарі 1

Директор Інституту світової політики Євген Магда за підсумками  участі у Форумі вільних народів Росії, що днями завершив свою роботу у Празі, поділився думками про майбутнє росії.  

На Форумі зібрались представники різних народів російської федерації, які виступають за її дезінтеграцію.

Декілька експертів, політологів і, зокрема, колишній очільник дипломатичного відомства Павло Клімкін побували на Форумі від України.

Чим українців зацікавив цей захід і навіщо він нам?

«Війна, на мою думку, це не лише бойові дії, це в тому числі прагнення зруйнувати противники зсередини, - каже Євген Магда. - Тому ми повинні максимально розвалювати росію зсередини… Україна має виступати з певними власними баченнями, певними підходами. І я, наприклад, запропонував учасникам Форуму говорити про «росію післязавтра».

Чому «післязавтра»? – Я запронував дещо парадоксальний підхід. Тому що завтра росія програє. Росія програє у війні з Україною, і я думаю, що ні в кого із нас немає в цьому сумнівів. Росія програє і буде змушена думати над своїм майбутнім. І ми маємо складати програму тих перетворень, які на сьогоднішній момент існують».

Євген Магда запропонував десять пунктів щодо майбутнього рф:

  • відмова росії від ядерної зброї та засобів її доставки;
  • позбавлення росії місця в Раді безпеки ООН;
  • закріплення в російській конституції права націй на самовизначення;
  • відмова росії від радянських надбань;
  • суд над путінізмом;
  • репарації країнам, що постраждали від російської агресії (Україна, Грузія, Молдова, список можна доповнювати);
  • примус росії дотримуватися угоди про «флангові обмеження» для звичайних озброєнь у Європі;
  • розпуск росгварії та російських дитячих і юнацько-молодіжних мілітаристських утворень;
  • розпуск ОДКБ (Організація договору колективної безпеки);
  • законодавча заборона про використання російських військ за кордоном.

Щодо майбутнього російської ядерної зброї, то, на думку Євгена Магди, потрібно діяти за аналогією з подіями 1994 року, коли Україна, Білорусь і Казахстан підписали Будапештський меморандум, а ядерну зброю вивезли в росію, а носії частково знищили.

«Росія має нагадувати Німеччину після Першої світової війни, де на території країни не було жодного окупанта, але економічна ситуація була такою, що влада просто не мала іншого способу, як погодитися на певні зміни. Я розумію, що це буде не путін, я розумію, що це буде інша людина, та до цього треба йти та цю ситуацію треба створювати», - каже політолог.

Питання окупації росією Білорусі, як таке визначення в Україні не сприймають.

«Ми маємо можливість порівнювати різні види окупації, тому говорити про окуповану Білорусь є сенс, але не в Україні. Україна і без того підтримує білорусів, скажімо, включивши і полк «Пагоня», і полк імені Кастуся Калиновського до складу Збройних Сил України. Тобто це власне внесок білоруських добровольців у подальшу долю білорусів. Але я проти того, щоби Україна безпосередньо займалася питаннями експорту революції», - переконаний Євген Магда.

Директор Інституту світової політики вважає, що варто прислухатися до білоруських аналітиків, які все активніше говорять про певні відмінності між позиціями білоруських опозиціонерів і тих білорусів, які залишилися всередині країни.

«Ми повинні працювати з різними білоруськими середовищами. Я, наприклад, спостерігаю за тим, що зараз Світлану Тихановську активно критикують різні учасники цього процесу, бо все таки є для мене зрозумілий момент – доля лукашенка, як людини, яка стоїть біля стерна Білорусі, дуже сильно залежить від перебігу подій російсько-української війни. Я практично переконаний, що після її завершення він втратить усю повноту влади. Але в мене немає стовідсоткової внутрішньої гарантії, що там до влади, підкреслюю, демократичним шляхом, прийде людина, яка не буде дивитися і тримати рівняння на росію. Тому дезінтеграція росії – це ще одна причина, чому ми це маємо робити», - сказав наш співрозмовник.

За його словами, представники країн Заходу теж починають розуміти необхідність дезінтеграції росії. А такий процес розпочнеться після військової поразки росії. Після того, як у громадян рф відкриються очі й вони «усвідомлять не лише наявність понад 40 тисяч загиблих в Україні, але й що це торкається кожного з них».

«У нас були дещо завищені очікування – ми думали, що це відбудеться швидше. На жаль, ні. З цим іще траба працювати і працювати. Будемо працювати, бо і нас іншого виходу немає: наміри росії щодо України очевидні... Тому давайте ми зробимо хоча би перший крок – доб’ємося, щоби путін перестав бути російською владою…», - сказав Євген Магда.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Русская
2022-08-11 15:55:16

Очень много комментариев', устала читать...

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: