Мережа болгарських сайтів поширювала рашистські фейки

РОЗСЛІДУВАННЯ 20.06.2023 Коментарі 0

У Болгарії виявлено мережу з майже 400 однотипних сайтів, які, схоже, створили саме для того, щоби транслювати російські наративи на болгарську аудиторію.

Як повідомляє Euractiv, про це стало відомо з дослідження болгарського аналітичного центру Human and Social Studies Foundation, який спеціалізується на дослідженні московитської пропаганди в інтернеті. 

Фахівці цього аналітичного центру встановили закономірність між збільшенням кількості таких ресурсів та швидким зростанням обсягів рашапропаганди у болгарському інфопросторі.

Так, до кінця 2022 року, порівняно із 2021, кількість такого контенту зросла майже у 20 разів. Аналітики зазначають, що головних сплесків було два – на початку та наприкінці року.

«На початку року сформувалася невелика мережа агрегаторів, які підсилювали московитські наративи. До кінця року вона розрослася у велетенську машину (ідентифіковано 370 сайтів), що збільшило поширення кожного меседжу приблизно у 400 разів», - наголошують аналітики. Сайти, найвірогідніше, використовують платформу Share4Pay, яка сплачує користувачам за поширення новин із цих сайтів у соцмережах.

Аналітики зауважили і надзвичайно високу активність у Facebook – тисячі постів на сторінках у групах, що отримали понад 7,6 млн взаємодій. Зазвичай це сторінки, що позиціонуються як розважальні або комерційні, а не новинні. Тож коли вони поширюють пропаганду, вона розповсюджується на більш широку авдиторію.

Як стверджують автори дослідження, не усі меседжі рашапропаганди сприймаються однаково. Так, переконання про могутність «другої армії світу», схоже, знижується, а позитивне сприйняття ліліпутіна обвалилося втричі. Проте краще сприймають наративи про те, що, наприклад, Болгарія на боці України, тому що болгарський уряд залежить від західних партнерів; що Захід «втягнув Росію у війну»; що військова допомога Україні втягує Болгарію у війну.

До слова, лише декілька днів тому МЗС Болгарії звинуватило посла рф елєонору мітрофанову в поширенні дезінформації. У своєму зверненні з нагоди дня роіссі мітрофанова заявила: «Незважаючи на те, що погляди болгарських громадян на поточний порядок денний далеко не однорідні, офіційна Софія впевнено дотримується антиросійського наративу. Систематичне залучення країни у конфлікт в Україні – чи то через постачання київському режиму боєприпасів, чи, наприклад, через можливе відправлення національного контингенту в зону бойових дій, безсумнівно, матиме негативні наслідки для двостороннього діалогу».

І це був уже далеко не перший «зашквар» мітрофанової – своїми провокативними заявами вона вже декілька разів спричиняла скандали у Болгарії. При цьому болгари – потрібно віддати їм належне – практично завжди реагують на дипломатичному рівні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: