Лукашисти зажадали від Литви мільярд євро

НОВИНИ 12.02.2024 Коментарі 0

Білоруський виробник калійних добрив «Білоруськалій» подав до суду в Литві скаргу і хоче домогтися від Вільнюса відшкодування збитків на суму близько 1 млрд євро.

Про це повідомили литовські ЗМІ з посиланням на Міністерство транспорту республіки. Зазначається, що позов спричинило розірвання договору Литовських залізниць із «Білоруськалієм» про транзит добрив через Литву в лютому 2022 року.

«В арбітражному процесі, ініційованому білоруською компанією ВАТ «Білоруськалій» проти Литовської Республіки, на початку 2024 року було сформовано арбітражний суд, процес продовжиться відповідно до арбітражного регламенту Комісії ООН з прав міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ) від 1976 року. Зауважимо, що арбітражний процес є конфіденційним», - повідомили в литовському мінтрансі.

Ще 21 грудня 2021 року урядова комісія Литви з перевірки угод стратегічних підприємств оголосила, що договір Литовських залізниць із «Білоруськалієм» та зміни у ньому становлять загрозу для безпеки країни. Після цього Вільнюс вирішив розірвати контракт на перевезення білоруського калію Литовськими залізницями. 1 лютого 2022 року транзит калійних добрив через Литву припинився. У відповідь Мінськ заборонив транзит по своїй території завантажених на станціях Литовських залізниць нафтопродуктів, хімічних та мінеральних добрив.

У 2023 році розпочався судовий процес за скаргою «Білоруськалія». Білоруська сторона побачила в цьому порушення Литвою двосторонньої угоди про захист інвестицій і вирішила обстоювати свою позицію в суді.

Як раніше писав ЗІФ, білоруський виробник калійних добрив у 2023 році помітно скоротив обсяги виробництва, внаслідок чого режим лукашенка отримав менше прибутку від продажу добрив.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: