«Білоруськалій» тягне на дно режим лукашенка

Економіка 11.08.2023 Коментарі 0

Режим лукашенка отримає менше прибутків із продажу білоруських калійних добрив. Основне підприємство «Білоруськалій» за підсумками 2023 року може зменшити обсяги постачання на 5-6 мільйонів тонн.

Принаймні такі цифри містяться у звітах північноамериканських компаній Nutrien і Mosaic, які є основними конкурентами «Білоруськалія», на 2023 рік.

Згідно із прогнозами Mosaic, «Білоруськалій» відвантажить цього року на 5-6 млн тонн менше добрив, аніж у період до запровадження санкцій.

Nutrien оцінює зниження білоруських поставок на 4-5 млн тонн порівняно із 2021 роком.

До слова, росія теж зменшить експорт на 3-4 млн тонн.

Усередині липня перший віце-прем'єр білоруського уряду Микола Снопков заявляв, що Білорусь цього року має намір експортувати 8 млн тонн калійних добрив (у середньому експорт становив 10-12 млн тонн).

У ринкових умовах, що склалися цього року, Nutrien заявила про рішення обмежити свій річний обсяг виробництва калійних добрив до 18 млн тонн.

Mosaic у звіті констатувала зниження цін на калійні добрива. Середня маржа на тонні калію скоротилася за рік із 403 до 155 доларів.

DW у своєму огляді ситуації на світовому ринку калійних добрив констатує, що Білорусь, яка донедавна продавала калій зі знижкою 60%, сьогодні рахує кожен долар для того, щоб утриматися на плаву.

Калійна сіль є основним експортом Білорусі. Запровадження санкцій ЄС зменшили майже втричі постачання на світові ринки цього добрива з БІлорусі.

«Снопков стверджує, що «Білоруськалій» працює із прибутком, але не уточнює, з яким саме. Із 2021 року влада засекретила дані щодо експорту. А 2022 року Солігорський район, де розташований «Білоруськалій», став рекордсменом зі зниження рівня зарплати», - пише DW.

У білоруському уряді вже заговорили про кредити для передоплати «Білоруськалію». Проте експерти припускають, що адаптація режиму лукашенка до санкцій через падіння цін на світовому ринку може бути знівельована. Адже ціна на калій наближається до критичної межі для Білорусі.

Наприклад Китай підписав новий контракт із канадською компанією Canpotex. Ціна постачання калійних добрив до минулого року впала майже удвічі – із 590 доларів США за тонну до 307-ми. У Білорусі звинуватили канадійців у демпінгу. Адже 2022 року Китай був основним споживачем білоруських добрив – майже половина експорту.

«Темпи зростання китайської економіки сповільнюються, тому Пекін диктує такі умови, Канада змушена адаптуватися – ніхто собі на шкоду не продаватиме дешевше, - пояснює економіст Ярослав Романчук у статті DW. – І Білорусі, щоби залишитися на ринку, доведеться також прийняти ці умови».

Минулого року тонна добрив у середньому коштувала 800 доларів. Цього року рейтингова агенція Ficth прогнозує середню ціну 450 доларів. Це саме та цифра, на яку сподівалися в Білорусі.

«Кожен долар ми маємо за логістикою враховувати, відстежувати й економити. Тому що ціна на межі, і ми не впевнені, що це дно», - застерігав Снопков.

Також читайте: П’ять казок про КАЛій лукашенка – пояснення від Павла Латушка

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: