Битва за зерно: рашисти шантажують планету голодом

РОЗСЛІДУВАННЯ 27.05.2022 Коментарі 0

Московити не лише крадуть і вивозять до себе українське зерно. Вони ще й звинувачують усіх довкола у створенні продовольчої кризи та волають про голод, який насувається. А щоб уникнути катастрофи, рашисти пропонують… щоб санкції проти них скасували!

Росія пішла в наступ на своєму улюбленому – інформаційному фронті. 

«Ми пропонували коридори для вивезення зерна, але Україна ними не скористалась», «Україна спричинює голод у світі!», «Україна своїм зерном розплачується за західну зброю!», «Захід перекладає на рф провину за провокування продовольчої кризи!» Такі думки просуває рашапропаганда, цинічно перекладаючи відповідальність за свої дії на усіх, хто проти неї.

«Житниця світу»

Україна посідала V місце у світі за обсягами експорту пшениці й IV –кукурудзи. Основні покупці – країни Африки, Азії та Європи.

За приблизними підрахунками, із початком повномасштабного вторгнення в Україні «застрягло» 20-25 млн т зернових, призначених на експорт. Тепер через нестачу українського зерна, за оцінками ООН, можуть виникнути проблеми із продовольством у приблизно п’ятої частини населення планети.

Рашистські окупанти тривалий час грабують елеватори і зерносховища південної частини України, зерно вивозять у Крим та на територію рф. Супутникові знимки звідчать, що в окупованому Севастополі зерном заповнюють суховантажі (на фото). Раніше одне з суден («Матрос Позінич») вже перевозило звідти зерно до Сирії. Цього разу суховантаж прямує в бік Бейрута (Ліван), повідомляє СNN.

Торговці голодом

Традиційна кадебешна «многоходовочка» тут виглядає цинічно та мерзотно.

Спершу захопити або заблокувати основні обсяги експортного зерна в Україні. Це вже зроблено. Раніше практично усі зернові відправляли на експорт морським шляхом. Зараз українські порти заблоковано російським флотом, а також мінами – рашисти традиційно брешуть, що міни не їхні, а українські.

У лавровському мзс тим часом гнули свою генеральну лінію: що мордор не перешкоджає експорту зерна з України, логістичні проблеми виникли з вини Києва, а розмови про блокування з боку росії «не що інше, як спекуляції».

Далі московити «качають» ситуацію у світі, в т.ч. через міжнародні інституції. Тож вже від чиновників ООН пролунали заяви, що «запасів зерна на планеті залишилося на 10 тижнів.

Потім заступник глави мордорського радбезу дмітрій медведєв тонко натякнув, що саме санкції проти рф ведуть до повноцінної міжнародної продовольчої кризи з перспективою  голоду в окремих країнах.

А речник ліліпутіна дмітрій пєсков назвав причину вголос: «Не ми є джерелом цієї проблеми (загрози світового голоду)…, а ті, хто ввів санкції, і власне санкції, які діють».

І далі заступник сумної коняки з мзс андрій руденко оголосив «рецепт»: «Потрібно скасувати усі рестриктивні заходи, які запровадили проти російського експорту. І коли нам говорять, що ці санкції не торкаються продовольства і добрив, це не так. Є питання, пов’язані зі страховками, з доступом російських суден у європейські та інші порти…».

Фактично, кремль не криючись, шантажує увесь світ: потрібно скасувати санкції проти рф, тоді вони нібито відкриють свої знамениті «гуманітарні коридори» і дозволять вивезти українське експортне зерно. А інакше – голод і «продовольчі війни» у світі.

Світ обороняється

Не піддаватись на росіянський шантаж про «коридор» через Чорне море в обмін на зняття санкцій закликав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час виступу на полях Давоського форуму.

  • Закликаю кожного політика, незалежно від його статусу чи країни, яку він представляє: перш ніж говорити про зняття санкцій для порятунку дітей від голоду – нехай приїде в Україну, подивитися на загиблих дітей, поговорить з батьками, чиїх дітей ґвалтували російські військові – і замовкне, - емоційно заявив Кулеба.

За його словами, потрібно наголошувати на тому, що саме росія, і лише вона відповідальна за глобальну продовольчу кризу. Втім, міністр також зазначив, що не вірить в те, що країни Заходу зможуть силовим шляхом вирішити питання морської блокади рф.

На думку керівника безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павла Лакійчука, яку він висловив в ефірі «Еспресо», кораблі країн НАТО цілком могли б супроводжувати цивільні суховантажі на Чорному морі до протоки Босфор. І такі дії не означатимуть, що країни НАТО беруть участь в бойових діях. Якщо ж росіяни нападуть на натівські кораблі, які супроводжують цивільні судна, тоді це розв’яже новий конфлікт, не пов’язаний з нинішніми бойовими діями.

На жаль, наразі найбільш потужні країни Заходу не планують забезпечувати відповідні морські конвої з українських портів і обмежились «стурбованими» заявами.

  • Підла путінська блокада Одеси перешкоджає доступу їжі до тих, хто її потребує. Ми продовжимо інтенсивно працювати з міжнародними партнерами, щоб знайти шляхи відновлення експорту зерна з України. Однак поки немає планів розгорнути військові кораблі Великої Британії в Чорному морі, - заявив речник британського уряду, повідомило видання The Guardian.

Водночас офіційний представник Держдепу США Нед Прайс заявив, що його країна не зніматиме санкцій з рф.

  • Ми не будемо цього робити в обмін на обіцянки. Ми і раніше чули порожні обіцянки від росії, думаю, у нас є підстави для скептицизму, - зазначив Прайс. Він назвав жахливим те, що мордор намагається використати продукти харчування та енергію як зброю.

Тим часом генсек ООН Антоніу Гуттеріш намагався провести переговори з кремлем, Туреччиною та іншими країнами, і в обмін на деблокаду зернових запропонував повернути на ринок російський і білоруський калій, пише The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів. Натомість росія, за даними джерел видання, зараз не веде серйозних переговорів.

Альтернатива не рятує

Вже декілька тижнів зерно намагаються вивезти з України альтернативними шляхами – залізницею і через дунайські порти. Але це мінімум, який не рятує ситуацію.

Росіяни і тут вирішили закинути інформаційну зраду: за словами постпреда рф в ООН небензі, вони мають «обґрунтовані підозри, що це зерно йде не на потреби голодуючого глобального Півдня, а закачується в зерносховища європейських країн – так Україна розплачується за поставлене Заходом озброєння».

А речник бункерного діда пєсков запевнив, що рашисти не перешкоджають вивезенню зерна залізницею до Польщі. «Звідти ж, з того боку йдуть ешелони зі зброєю. Ніхто їм не заважає вивозити на цих же ешелонах назад зерно», - сказав він.

Тим часом президент Сенегалу і Голова Африканського союзу Макі Салл планує відвідати рф та Україну і спробувати розблокувати експорт зерна – аби уникнути широкомасштабного голоду в регіоні. В іншому випадку, за його словами, світ не зможе стримати наслідків, бо вони будуть надто масштабними для імміграції.

До слова, тоді під новим міграційним ударом опиниться весь Південь Європи. А ці проблеми – давній улюблений мозоль путіністів, на який вони час від часу люблять наступати задля дратування ЄС.

Схоже, що чим раніше найбільш потужні країни світу усвідомлять, що кремль давно веде війну на знищення, а не задля якихось домовленостей, тим скоріше можна досягнути прийнятного для усіх результату. І замість прохань на кшталт: «Я прошу президента Путіна, якщо він взагалі має серце: будь ласка, відкрийте ці порти» (Девід Бізлі, виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН), або «У цій ситуації міжнародна спільнота має сприяти якнайшвидшому припиненню вогню, сприяти створенню «зеленого коридору» для експорту зернових з України» (Ван І, міністр закордонних справ Китаю) будуть висунуті абсолютно однозначні і жорсткі ультиматуми.

Адже йдеться вже не про долю однієї України, а про мільйони життів на усій планеті, які зараз залежать від примх хворого кремлівського карлика і його посіпак.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: