Лукашенка варто притягнути вслід за путіним через злочини проти українських дітей

РОЗСЛІДУВАННЯ 01.06.2023 Коментарі 0

Щонайменше 2 150 дітей з тимчасово захоплених територій України російські окупанти примусово вивезли на територію Білорусі. Там режим лукашенка за підтримки росіян навʼязує антиукраїнські наративи й ідеологію рашизму.

Про це заявив у середу, 31 травня, керівник Народного антикризового управління (НАУ), заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету (ОПК) Білорусі Павло Латушко під час пресконференції на тему «Роль Білорусі у незаконному вивезенні українських дітей», що відбулася в Укрінформі.

Як зазначає інформагенція, лукашенко особисто підписує документи в рамках так званої союзної держави росії та Білорусі про фінансування діяльності, пов’язаної із переміщенням дітей з території України.

Минулого року до Білорусі перевезли 1 150 українських дітей. А з початку цього року – вже тисячу.

«Ми можемо підтвердити, за нашими даними, що мінімум 2 150 українських дітей було вивезено на територію Білорусі», - цитує Латушка Укрінформ.

Представник ОПК уточнив, що встановлено факт фінансування цих злочинів з бюджету союзної держави росії і Білорусі у розмірі щонайменше 29 млн російських рублів. Переміщення дітей відбувається за допомогою фонду «Дельфін» з окупованої Донеччини та білоруського фонду Олексія Талая. Відомо про чотири місця перебування українських дітей – три в Мінській області (зокрема табір «Дубрава») й одне – в Гомельській.

Аналітик Народного антикризового управління Артем Брухан розповів про 12-річного українця Стаса Панкратова, якого за світлинами вдалося прослідкувати на зустрічах у Троїце-Сергієвій лаврі в Московській області, потім у Луганську, Тульській області та в таборі «Дубрава» в Білорусі.

«Ідеологічна обробка відбувається за допомогою парамілітарних структур, структур, які проповідують ідеологію «русского мира», режиму Лукашенка і так само за допомогою РПЦ. Основними наративами, які доносять малечі, є антиукраїнські, демонізація вищого керівництва України, розповсюдження ідей рашизму. Так само дітям доносять, що української державності не існує», - сказав Брухан.

Представники організації наголосили, що матеріали їхнього розслідування передано в українську прокуратуру, уповноваженій з прав дітей, із ним ознайомлено Європейський парламент і Раду Європи. І є всі підстави для початку розслідування стосовно Лукашенка за фактом воєнного злочину проти українських дітей.

Як раніше повідомляв Укрінформ, правоохоронні органи України розслідують імовірну роль режиму лукашенка у примусовому переміщенні українських дітей з тимчасово захоплених росією територій.

17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт путіна та російського дитячого омбудсмена львової-бєлової. Президента рф і його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах – депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, із захопленої території України.

Не виключено, що лукашенко услід за путіним також отримає ордер на арешт.

ЖАХЛИВІ ЦИФРИ

Від початку повномасштабної війни в Україні зниклими безвісти вважають 393 дитини. Такі жахливі цифри у FB оприлюднила пресслужба Офісу омбудсмена України. Депортовано 19 505 дітей, знайдено 13 083 дитини, повернуто 371 дитину.

У День захисту дітей сайт Офісу Генерального прокурора України навів такі цифри:

  • Згідно з офіційними даними ювенальних прокурорів, унаслідок повномасштабної агресії рф загинуло 484 дитини, 992 – поранено. Понад 19 500 дітей примусово депортували російські окупанти.

Як зазначено в тексті, цифри не є остаточними — вони не включають дані з тимчасово окупованих територій, також збір інформації та доказів ускладнено в місцях, де тривають активні бойові дії.

Також читайте:

Маленькі жертви великої війни та Білорусь як співучасниця злочину

Українські діти як маркер майбутнього Світу

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: