Кремлівська рокіровка: у Молдові у президенти пхають скандального прокурора

НОВИНИ 09.07.2024 Коментарі 0

На жовтневих виборах президента Молдови цього року фігуруватиме прізвище колишнього прокурора Олександра Стояногло. Цікаво те, що його кандидатуру підтримав колишній промосковський президент Молдови Ігор Додон, який чомусь неочікувано відмовився балотуватися.

Про підтримку Стояногла Партією соціалістів, яку очолює Додон, стало відомо у понеділок, 8 липня. Експрезидент закликав усі опозиційні формування підтримати їхнього кандидата, пише молдовський ресурс NewsMaker. Під час прес-конференції в офісі соціалістів Стояногло підтвердив слова Додона та заявив, що готовий до участі у виборах президента.

«Опозиція може спільно брати участь у майбутніх президентських виборах. Більшість громадян сходяться на думці, що настав час для консолідації опозиційних політичних сил, інакше у країні нічого не зміниться. Люди втомилися від амбіцій та егоїзму тих чи інших партійних лідерів. Більше не можна гаяти час», - сказав Додон на прес-конференції.

Він також пояснив, що висунути Стояногла кандидатом у президенти вирішив виконком партії. Мовляв, він нейтральний, позапартійний, із твердим характером і найвищими професійними та людськими якостями.

Як зазначає NewsMaker, раніше Додон в інтерв'ю російським ЗМІ говорив про свою готовність брати участь у виборах президента, якщо опозиція не зможе обрати єдиного кандидата та буде можливість перемогти чинну президентку Маю Санду.

«Я не хворію на ці амбіції, щоби брати участь у виборах за будь-яку ціну. Для нас важливіший результат, мета. А ціль — змінити владу в Молдові, бо ця влада знищує країну. Тому якщо буде шанс перемогти Маю Санду, і ми не знайдемо єдиного кандидата від опозиції і підуть усі партії, то я не виключаю, що можу піти на вибори президента», - казав тоді промосковський соціаліст.

Вочевидь, у кремлі вирішили поставити на іншого кандидата та розкручувати його. Чи встигнуть до жовтня – питання для аналітиків і соціологів.

Стояногло у Молдові не такий уже й невідомий. Додон призначив його на посаду генерального прокурора країни у 2019 році. Через два роки, коли Молдову очолила Мая Санду, яка взяла курс на євроінтеграцію, Стояногло вилетів із прокурорського крісла зі звинуваченнями у корупції.

І хоча суд нещодавно відбілив його в одній зі справ, проте на експрокурорі висять іще дві.

Громадяни Молдови восени обиратимуть не лише прізвище президента, від якого залежатиме курс країни, але, власне, і сам курс – у день виборів відбудеться і референдум щодо вступу до Євросоюзу.

Окрім Маї Санду і згаданого Стояногла за президентський пост позмагаються колишній міністр закордонних справ і європейської інтеграції Тудор Ульяновський, колишній лідер партії «Платформа Гідність і правда» Андрій Нестасе, лідер ЛДПМ та колишній прем'єр Влад Філат і колишній прем'єр-міністр Іон Кіку, який очолює партію «Розвитку та об'єднання Молдови».

Також читайте: Проросійський Додон пророкує Молдові полон

На фото з відкритих джерел – Додон (ліворуч) тисне руку генпрокурору Стояноглу

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: