Китай-США: мирне співіснування

ПЕРЕКЛАДИ 21.06.2023 Коментарі 0

У неділю, 18 червня, держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до китайської столиці з візитом. Якогось суттєвого прориву не сталося, але візит був насиченим. За два дні перебування в Китаї Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Цінь Ґаном, головою канцелярії комісії із закордонних справ ЦК КПК Ван І та декілька годин тому із Сі Цзіньпіном.

Разом із Блінкеном на переговорах від американської сторони були присутні помічник держсекретаря з питань країн Східної Азії та Тихого океану Деніел Крітенбрінк і посол США у Китаї Ніколас Бернз. Цінь Ґана супроводжували заступник міністра закордонних справ Ма Чжаосюй і помічник міністра Хуа Чуньїн. Серед тем на порядку денному були тайванське питання, російсько-українська війна, а також техновійна США. Перемовини тривали близько семи годин.

Як зазначив Цінь Ґан, китайсько-американські відносини перебувають у нижчій точці з моменту встановлення дипломатичних відносин між двома країнами: «Це не відповідає інтересам народів двох країн, а також загальним очікуванням світової спільноти». І в цьому він має рацію, бо відкритий конфлікт між двома світовими ядерними державами однозначно не вітався б.

Сторони повинні сприяти стабілізації китайсько-американських відносин та їх поверненню на правильну траєкторію, наголосив Цінь Ґан.

У понеділок, 19 червня, вранці у Пекіні у закритому форматі відбулися п'ятигодинні переговори з головою канцелярії комісії із закордонних справ ЦК КПК Ван І, який у характерному стилі «дипломатії бойових вовків» заявив, що зараз «критичний момент у китайсько-американських відносинах, і необхідно зробити вибір між діалогом чи конфронтацією», а деградація двосторонніх відносин відбулася через помилкове сприйняття Китаю як екзистенційного виклику для США. Він закликав американську сторону припинити розвивати риторику про «китайську загрозу», скасувати односторонні санкції проти Китаю, припинити стримування технологічного розвитку Китаю та утриматися від навмисного втручання у внутрішні справи (Тайвань, Сіньцзянь-Уйгурський автономний район, Гонконг).

«США необхідно глибоко задуматися і працювати з Китаєм, щоби спільно врегулювати розбіжності й уникнути стратегічних несподіванок, - заявив Ван І. – Щоби відносини були стабільними та довгостроковими, найважливішим є дотримання принципів взаємної поваги, мирного співіснування і взаємовигідної співпраці, що запропонував Сі Цзіньпін».

До речі, буквально минулого тижня Сі виступив із промовою та заявив, що Китай не має наміру йти на конфронтацію зі США, тому що китайській нації притаманні миролюбність, а також наступництво, самобутність, єдність, інклюзивність. «Прагнення до миру закладено в генах китайського народу і втілює дух китайської нації», - заявив Сі.

Сі Цзіньпін у вівторок також зустрівся із Блінкеном і підтвердження про зустріч Держдеп оприлюднив в останній момент.

Це чіткий сигнал, що товариш Сі готовий до діалогу та зустрічі з американським президентом, який у суботу заявив, що налаштований на прямі переговори. Можна припустити, що зустріч лідерів відбудеться найближчим часом, а приїзд Блінкена спрямований, зокрема, на узгодження деталей майбутньої зустрічі.

Для Байдена важливо зберегти контрольованість ситуації. Будуть вибори і Китай уперше є однією з ключових тем виборчої кампанії. Зовнішня політика на порядку денному, хоча зазвичай середньостатистичного громадянина хвилює виключно внутрішній стан справ у країні. Зараз, однак, враховуючи проблеми всередині Сполучених Штатів, погіршувати риторику ще й за рахунок нестабільних, погано контрольованих відносин із Китаєм, однозначно невигідно для адміністрації. Тому дуже важливо продемонструвати, що відносини, звичайно, можуть погіршуватися, мати зльоти та падіння – це говорить про еволюцію відносин двох держав – але при цьому за наявності стабільної та прямої комунікації відносини можливо налагодити, стабілізувати та підтримувати. І американський бізнес, зважаючи на все, також хотів би бачити стабільні американо-китайські відносини. Нещодавні візити Ілона Маска та Білла Гейтса – пряме тому свідчення.

«Дракон Рю» - авторський ТГ-канал Аліни Гриценко про геополітику Індо-Тихоокеанського регіону  

Фото – vox.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: