Керівника фонду допомоги українцям у Чехії звинувачують у привласненні коштів

РОЗСЛІДУВАННЯ 29.08.2024 Коментарі 0

Генпрокуратура висунула звинувачення засновнику фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю у махінаціях із субсидіями. Йдеться про привласнення ним кількох мільйонів крон, призначених для інтеграції українських біженців.

«У даній справі прокурор висунув обвинувальний акт проти однієї фізичної особи за поведінку, яка була кваліфікована як злочин шахрайства з наданням субсидій», - заявив речник міської прокуратури Праги Алеш Цимбала чеському телебаченню. Він додав, що чоловіку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Громадський центр «Розтила» Володимир Гергель відкрив у квітні позаминулого року, через два місяці після вторгнення російської армії в Україну.

Чеське Міносвіти надало кошти (дві субсидії) для діяльності громадського центру на загальну суму двадцять мільйонів крон. Центр мав слугувати інтеграції українських дітей та їхніх батьків. Гроші мали піти, наприклад, на навчання чеської мови чи забезпечення питного режиму. Умовою надання субвенції було те, що участь дітей в адаптаційній групі для батьків буде безкоштовною.

Але вже на початку 2023 року чеські журналісти виявили ряд проблем у роботі центру. Як з'ясували ČT Reporters, фонд збирав з батьків гроші за участь дітей, а також кілька місяців не платив вихователям за виконану роботу. При цьому колишній голова правління фонду Володимир Гергель нібито на частину отриманих грошей купив квартиру в празькому Браніку.

За словами криміналістів, одразу після того, як фонд отримав першу п'ятнадцятимільйонну субсидію, Гергель відправив приблизно два мільйони крон на рахунок матері. Пізніше його запідозрили у знятті шести мільйонів готівкою з рахунку фонду, після чого він заплатив вісім мільйонів за купівлю празької квартири. У рамках розслідування поліції вдалося вилучити майно на суму щонайменше дванадцять мільйонів, у тому числі частку в ЖКГ.

Поліція займається цією справою з другої половини минулого року, обвинувальний акт направила навесні цього року. На початку серпня прокуратура задовольнила цю пропозицію. Тож тепер справу розглядатиме суд.

Водночас, сумнівів довкола особи Володимира Гергеля набагато більше, зазначають чеські журналісти-розслідувачі. Адже половина компаній, з якими він мав справу в минулому, завершили свою нетривалу діяльність ліквідацією. Ще одна фірма, яка йому належить і сьогодні, внесена до реєстру неблагонадійних платників ПДВ. Однак, перш за все, існує контракт, згідно з яким компанія Stella Z повинна була пожертвувати сто мільйонів крон його фонду Help Ukraine. Поліція також цікавиться цією справою. Тим паче, що ČT Reporters ще минулої осені виявили участь у згаданій компанії… російських співвласників, яких підозрюють у відмиванні через неї у Чехії близько 750 млн крон.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: