Керівництво Тернопільської області арештовано: на волі наразі тільки голова обласної адміністрації 

НОВИНИ 29.06.2023 Коментарі 0

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) арештував з можливістю застави голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка, першого заступника начальника Тернопільської ОВА Ігоря Дем’янчука, а також заступника голови Тернопільської ОВА Ігоря Гайдука.

Зокрема, 28 червня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до голови Тернопільської обласної ради запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, тобто до 26 серпня 2023 року включно. Альтернативою суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 грн.

Голову Тернопільської облради підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

Також 28 червня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 26 серпня 2023 року включно). Як альтернативу, суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 грн.

Заступника голови Тернопільської військової адміністрації підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

Знову ж таки 28 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував запобіжний захід до третього учасника, заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації. Йому обрали тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 805 200 грн до. Строк дії запобіжного заходу – 60 діб.

Вказаного посадовця підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

У разі внесення застави на підозрюваних покладаються обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;
  • не залишати межі Тернополя та Тернопільської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України;
  • носити електронний засіб контролю.

Воднораз Центр протидії корупції щодо цієї справи повідомив, що "НАБУ і САП підозрюють Дем'янчука у висловленні прохання одержати 1,79 млн грн та в одержанні частини цих коштів у 600 тисяч грн. Разом із ним підозру отримали голова Тернопільської облради Михайло Головко та заступник керівника ОВА Ігор Гайдук.

Прокурор просив обрати варту із заставою у 10 млн грн. Сам Дем'янчук просив суд обрати запобіжний захід, не пов'язаний із триманням під вартою і обмежитися заставою у 1 млн грн.

За версією слідства, хабар просили за підписання актів виконаних робіт з поточного та середнього ремонту, експлуатаційноно утримання доріг та робіт на об'єкті "Водна арена". Всі ці роботи виконувала фірма ТОВ «АВАКС ПРОФ», а замовником виступало комунальне підприємство «Тернопількомунінвест».

Також чиновники обіцяли погасити борг у 8 млн грн перед ТОВ «АВАКС ПРОФ» за вже виконані та прийняті роботи. «Відкат» складав 5-10% від суми договору.

Заявником у справі є власник фірми ТОВ «АВАКС ПРОФ» Олександр Ярмоленко. Дем'янчук створив у Whatsapp чат з Ярмоленком, в якому написав "Час подякувати за 2022 рік". На допиті в НАБУ Ярмоленко сказав, що пропозиція чиновників його обурила, бо в країні йде війна.

За версією слідства, гроші передавалися кількома траншами. Перший із них Дем'янчук одержав від Ярмоленка на 7 поверсі ОВА. Це було 300 тисяч грн, які поки так і не знайшли. 

Передавалися гроші не прямо в руки, а їх просто кинули на підлогу. Другий транш, теж у 300 тисяч грн, нібито передавали через начальника Департаменту капітального будівництва Сергія Рудяка.

В одній із розмов Дем'янчук говорив, що гроші мають бути для нього і начальника Тернопільської ОВА Володимира Труша, а ще частина мала йти голові облради Головку. Однак під час розмови Ярмоленка із Трушем останній сказав, що нічого не знає про домовленості і гроші краще витратити на оборону.

Дем'янчук на записах коментував це так: "Труш очікував, десь щось стоїть може, то він заочкував. Це через Гамалія оцього" (нещодавно звільнений начальник Хмельницької ОВА - ЦПК).

Сам Труш на брифінгу сказав, що жодного стосунку до справи він немає: "Якби я мав відношення до цієї справи, то я б тут з вами не стояв сьогодні". Також він сказав, що не готовий говорити про будь-яку схему, бо йде таємниця слідства і слідство встановить, хто винен і чи був взагалі злочин".

Відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Фото – голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко / з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: