Польща посилює східний кордон, Литва застерігає своїх громадян

НОВИНИ 29.06.2023 Коментарі 0

Поява путінського кухаря євгєнія прігожина та його підрозділів «головоломів» на теренах Білорусі наробила рейваху не лише в росії, а й змусила уряди країн, що межують з вотчиною диктатора лукашенка, вдатися до кроків у відповідь.

Так, віце-прем'єр Польщі Ярослав Качинський заявив про серйозне зміцнення ділянки кордону, що межує з Білоруссю.

«Це елемент [ПВК «Вагнер»], який є небезпечним для України, і українці знають про це, він потенційно небезпечний і для Литви, і, нарешті, він може бути небезпечним і для нас. Це може означати нову фазу гібридної війни», - цитує пана Качинського ТГ-канал «Позірк».

Очільник владної партії «Право і справедливість» пояснив, що йдеться «про збільшення як сил, що постійно присутні на кордоні, так і кількості загороджень та укріплень, які мають захищати наш кордон у разі нападу на нього».

Перед тим про зміцнення східного кордону Польщі на тлі повідомлень про перехід у Білорусь кухаря путіна та ПВК «вагнер» повідомив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький. За його словами, до таких заходів доведеться вдаватися через загрозу від кремля та його білоруського васала. «Лукашенко та Путін можуть діяти дуже дивно», - пояснив прем’єр-міністр.

Днями подібне висловлювання зробив і президент Литви Ґітанас Науседа, який заявив, що з появою «вагнерівців» у Білорусі НАТО доведеться посилитися на східному фланзі.

Тим часом Департамент державної безпеки Литовської Республіки (ДДБ) попередив громадян про активність білоруських спецслужб.

«Громадян Литви, які прямують до Білорусі, допитують на прикордонних пунктах, змушують співпрацювати з білоруськими спецслужбами шляхом шантажу і психологічного тиску. Спецслужби Білорусі активно проводять опитування громадян Литви, перевіряють комп’ютери та мобільні телефони, виявлені на них контакти, акаунти в соціальних мережах, фотографії, маршрути на карті.

Під час опитувань білоруські чиновники збирають інформацію про політичні погляди та місця роботи громадян Литви, намагаються з’ясувати стосунки із прикордонниками, правоохоронцями та розвідкою», - йдеться у повідомленні.

У ДДБ кажуть, що відомо про випадки, коли громадянам Литви забороняли в'їзд до Білорусі після того, як виявилося, що вони підтримують Україну та засуджують російську агресію.

«Громадяни Литви під час допитів зазнавали шантажу і психологічного тиску, стверджуючи, що заборона на в’їзд до Білорусі буде скасована, якщо особи погодяться співпрацювати з білоруськими спецслужбами», - сказано в тексті.

ДДБ нагадує, що під час вербування громадян Литви білоруські силовики використовують різні важелі: прихильність до білоруського режиму, контрабанду чи іншу незаконну діяльність, зацікавленість у відвідуванні Білорусі з ділових інтересів чи родинних зв’язків. Відмова від співпраці може призвести до шантажу, погроз шпигунством або кримінальних звинувачень.

- Зверніть увагу, що білоруські спецслужби можуть використовувати інформацію, отриману з персональних комп’ютерів і мобільних пристроїв, не тільки проти самої особи, а й проти членів її сім’ї, родичів або колег, з метою їх компрометації та вербування, особливо якщо вони відвідають Білорусь або росію.

Закликаємо всіх мешканців, яких опитали на литовсько-білоруському кордоні або чиї мобільні телефони (комп’ютери) перевірили представники Білорусі, повідомити про це на електронну пошту ДДБ електронною поштою pošeš[email protected] або телефоном 8 700 70 007.

ДДБ також рекомендує уникати поїздок як до Білорусі, так і до Росії. За останні роки більшість виявлених фактів вербування і шпигунства були прикладами розвідки з території, тобто особи, які погоджувалися співпрацювати з ворожою розвідкою, були завербовані під час перебування на території Білорусі чи Росії.

Цілями ворожих спецслужб можуть стати не тільки громадяни Литви, які працюють з таємною інформацією. Розвідувальні служби росії та Білорусі, які тісно співпрацюють, останнім часом намагаються завербувати будь-кого, хто може надати будь-яку цінну інформацію з питань, що їх цікавлять.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: