Рашисти приписали українцям церковні святкування уродин Зеленського та дня святої Джавеліни

НОВИНИ 05.01.2024 Коментарі 0

Світлини нібито «православного календаря», який «забороняє» святкувати Різдво 7 січня і пропонує відзначати день народження Володимира Зеленського та святої Джавеліни, розповсюджують проросійські групи у Facebook та анонімні ТГ-канали.

Створений, імовірно, з метою провокації, цей календар містить твердження, ніби 7 січня не можна святкувати Різдво, оскільки цього дня свято відзначають лише «москалі та їхні пособники». Окрім цього, 25 січня у календарі нібито відзначають день народження Президента України Володимира Зеленського, а 25 травня – день святої Джавеліни. Календар, як сказано в публікаціях, видано за редакцією Православної Церкви України.

«Елемент укронацистської пропаганди, очевидно, націлений на перепрошивку мізків. Адже за цим «календарем» і Різдво – «не різдво», – йдеться у публікаціях рашапровокаторів.

Як нагадують аналітики проєкту StopFake, ще 27 липня 2023 року Помісний собор ПЦУ ухвалив рішення про перехід церкви на новоюліанський календар. Власне перехід відбувся 1 вересня, оскільки саме цього дня розпочинається церковний календар на 2024 рік. Ознайомитися з чинним церковним календарем на 2024 рік можна на офіційному сайті ПЦУ. У ньому немає згадувань про святу Джавеліну, і тим більше про день народження Зеленського.

Джавеліну ніколи не канонізувала ПЦУ, це – концептуальний мем, який сформувався на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, нагадують фактчекери. На ньому зображено стилізовану Мадонну, що тримає в руках протитанковий комплекс Javelin. Отже, святої Джавеліни не може бути в церковному календарі, так само як і Володимира Зеленського.

В церковному календарі ПЦУ зазначено, що 25 січня православні поминають Святого Григорія Богослова, а 25 травня – Третє знайдення глави Іоанна Предтечі.

Що ж до Різдва Христового, то цього року ПЦУ вперше відзначала це свято за новоюліанським календарем – 25 грудня. У коментарі для Радіо Свобода священик Орест Жигало, викладач Київської православної богословської академії ВЦУ, заявив, що в ПЦУ 99% усіх громад уже перейшли на новоюліанський календар і святкували Різдво 25 грудня.

На фотографії, що поширюється в мережі, сказано, що Різдво 7 січня святкують нібито тільки «москалі та їхні пособники». Але і ця заява є абсолютно абсурдною, адже окрім рпц, цієї дати дотримуються також Сербська, Грузинська та Єрусалимська православні церкви.

На те, що «календар», який поширюється в мережі, є підробкою, вказують і численні помилки в його тексті: автором мему «Свята Джавеліна» вважають Крістіана Боріса, а не Кріса Шоу; у написанні прізвища Президента України також допущено помилку – «Зелінський» замість «Зеленський».

«Святу Джавеліну» ніколи не канонізували, аби відзначити її день у церковному житті; навіть під час створення муралу в Києві, присвяченій концепції Богоматері, яка тримає Javelin руках, українська Рада церков — об’єднання українських релігійних діячів – виступила проти його створення. Згодом довелося замалювати німб на прохання місцевої адміністрації.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: