Ізраїль вирішив вчинити з Україною по-єврейськи

АНАЛІТИКА 20.10.2022 Коментарі 1

Нічого вам не дамо, розмовляти не хочемо, і взагалі – від вас одні неприємності. Приблизно таку позицію зайняв офіційний Єрусалим щодо контактів із Києвом. І повів себе так вже не вперше.

Ізраїль якось категорично не йде на контакт з українськими посадовцями. Не кажучи вже про те, щоб задовільнити прохання продати нам системи ППО чи протиракетної оборони, або хоча б антидронові засоби.

Як уже писав ЗІФ, спершу легку надію нам дав ізраїльський міністр у справах діаспори Нахман Шай: мовляв, після потужної атаки іранських «шахідів» час уже і його країні визначитись і надати Києву військову допомогу.

Проте пізніше єврейський МЗС заявив, що ці слова міністра є його особистою думкою і жодним чином не відображають офіційну позицію Ізраїлю. А потім і міністр оборони Бені Ганц запевнив, що Ізраїль не постачав зброю в Україну.

Хочу уточнити, що ми не продавали зброю Україні, ми надавали медичну і гуманітарну допомогу. Це повинно бути ясно: ми не продавали Україні зброю, - заявив Ганц в ефірі радіостанції Kol Chai. І під час ефіру він ще кілька разів повторив цю тезу – для тих, хто в танку, мабуть.

Міністр оборони також додав, що Нахман Шай помиляється, коли стверджує, що Ізраїль продав чи продаватиме озброєння Україні. «Я міністр оборони, і я відповідаю за наш експорт озброєнь», - підкреслив Ганц. Дивно, що не додав щось на кшталт: «Мені краще знати», або «Кому хочу, тому й продаю»…

У відповідь Шай заявив Армійському радіо у вівторок, що «Російський ведмідь не сердиться на Туреччину, яка надає безпілотники в Україну, ні на інші країни, що допомагають за межами Європи - але як тільки Лапід (прем’єр-міністр, - ЗІФ) висловив суворий осуд, він прокинувся. Громадяни України мають право на захист».

Це так і могло б залишитись сваркою двох євреїв, якби не одне «але»: у понеділок 17 жовтня (день потужної дронової атаки) раптово була скасована розмова між Ганцом та його українським колегою Олексієм Резніковим. І сталося це після чергових п’яних погроз дімона мєдвєдєва.

Ізраїльські ЗМІ також нагадали, що міністри оборони Ізраїлю та України востаннє розмовляли ще як у квітні. Чергова розмова була запланована на 24 серпня, але з тих пір переносилася вже п’ять разів.

Ну і цвяхом ізраїльського демаршу став лідер опозиції, 72-річний  Беньямін Нетаньягу. Чи то поважний вік уже дається взнаки, чи політик переслідує якийсь свій, одному йому відомий інтерес. Але фаворит чергової виборчої кампанії (вона в Ізраїлі триває просто зараз) відверто не дружить з логікою.

Що стосується зброї, завжди існує ймовірність – і таке вже  траплялося – що зброя, яку ми постачаємо, опиниться в руках іранців і буде використана проти нас, — сказав Нетаньягу в інтерв’ю MSNBC. – На Голанських висотах, де ми намагаємось завадити Ірану створювати другий ліванський фронт, ми натикаємося на зброю ізраїльського виробництва.

Ще раз: зброя проти іранських дронів та ракет, що регулярно прилітають до нас, руйнують та вбивають українців, на думку цього Бєні (нещасливе якесь ім’я для України), може опинитись у тих, хто цих «шахідів» по нас і запускає? Серйозно? Як кажуть в Одесі – а нам шо з цього? Чому ми замість захисту повинні цієї зброї позбутися? Схоже, це риторичні питання.

Поза тим Нетаньягу вважає, що подібне може статися, якщо Ізраїль продасть зброю Україні. І що «обачлива» позиція коаліції щодо відмови від продажу зброї Україні є «важливою».

Колишній прем’єр-міністр також додав, що побоюється, що вторгнення росії в Україну може потенційно перерости у всесвітній ядерний конфлікт, який він назвав «порогом, що не переступали 77 років».

Отже, підбиваючи підсумки, варто наголосити: для нас союзника з Ізраїлю не буде. І попри гучні скандали, з росіянами Єрусалим жорстко сваритись не хоче. На москві йому залежить більше, ніж на Києві.

Тут позиція Ізраїлю надто нагадує Китай, або й Туреччину – тут торгуємо, тут рибу загортаємо, але допомагати воювати ми не будемо.

Ну і найбільш слушною зараз виглядає думка з просторів українського сегменту Facebook: кожен іранський дрон чи ракета, які летять і бомбардують Україну, не прилетять до Ізраїлю. Тож чим довше це триватиме у нас, тим євреям буде спокійніше.

P.S.: Щойно стало відомо, що ліквідацію агенції «Сохнут» (яка займається репатріацією до Ізраїлю) басманний суд москви відклав до 20 грудня. Як пише росіянський «коммерсантъ», за наданий судом місяць «Сохнут» не зміг отримати необхідні документи, які б підтвердили, що організація вжила всіх заходів для того, щоб усунути виставлені їй порушення. Претензії мін'юсту рф до агенції стосувалися помилок під час реєстрації статутних документів і схожі на формальний привід завести справу. Однак навіть перемовини урядовців на вислід цієї справи не вплинули – наразі суд її просто «підвісив».

Схоже, що це і є мотивом відмов Ізраїлю надати Україні необхідне озброєння. Чекісти цією справою вдало зловили євреїв на гачок. А для Єрусалима мати свою агенцію в рф і вивезти ще трохи мізків і грошей на землю обітованну потрібніше, аніж надати Києву можливість знищувати іракські дрони (які вже і так по Ізраїлю не вдарять).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Олександр Аксьонов
2022-10-20 11:33:09

В Україні не має бути нічого єврейського усіх в Ізраїль на родіну сцикуни

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: