Інтерв’ю терориста Пушиліна у польській пресі: кремлівська провокація чи гра польських спецслужб?

РОЗСЛІДУВАННЯ 04.10.2018 Коментарі 0

Після ряду «дивних» вересневих заяв батька польського прем’єр-міністра, про які ІА «Західний інформаційний фронт» писало раніше, у поважному та авторитетному виданні «Жечпосполита» 3 жовтня поточного року з’явилось не менш «дивне» інтерв’ю із новим ватажком донецьких терористів Денисом Пушиліним авторства Руслана Шошина.

У цьому «інтерв’ю», яке доволі сильно тхне «руським духом» , новопризначений тимчасовий лідер (як на нас термін «тимчасовий лідер» напрочуд вдалий, бо, як показує практика, надовго «лідери» у цих терористичних утвореннях не затримуються, одні втікають в Росію, інші відправляються на зустріч із «Гіві» та «Моторолою») завзято розповідає про те, що «Київ не хоче політичного врегулювання, у Києві немає політиків, з якими можна домовлятись», що «на Донбасі воюють робітники, яким довелось взяти в руки зброю замість молотків», що «російських військ на Донбасі ніколи не було, а їх вигадала Україна, щоб виправдати військові втрати». Також це «інтерв’ю» містить ще багато інших вже всім відомих кремлівських меседжів, які вже п’ятий рік поширює російська пропаганда.

Але тут питання в тому, що вчергове в європейський медіапростір, цього разу Польщі, вноситься інформаційне інфікування «руським миром», яке подається як звичайне та пересічне інтерв’ю у авторитетному виданні.

І не питання у тому, що автор матеріалу Руслан Шошин є білорусом. Позиціонує себе у Польщі де-факто політичним біженцем, пояснюючи виїзд з Білорусі загрозою з боку влади, оскільки був учасником молодіжної організації опозиційної білоруської партії «Білоруський народний фронт».

І не питання у тому, що й окремі попередні матеріали цього автора викликають певний подив. Як для прикладу опублікований у тому ж виданні в розділі «Конфлікт на Україні» у серпні 2018 року матеріал про те, що «праправнучка царя Олександра ІІ під час зустрічі із Путіним заявила, що «буде сприяти визнанню Криму російським західними країнами».

Кому це цікаво у Польщі? Питання поки без відповіді?

Питання в іншому!

Чому автор не задав донецькому терористу питання про збитий російською ракетою Боїнг 777 рейсу MH17, чому не спитав про те, звідки «робітники та шахтарі» взяли новітні взірці російської військової техніки, в яких шахтах «викопали» таку кількість БРТ, БМП та танків, якою більшість європейських країн не може похизуватись? Адже, погодьтесь, відповіді на ці запитання набагато цікавіші від монотонного повторення всім відомого «кремлівського інформаційного темника».

Дуже приємно, що такі запитання виникли не лише у українців, оскільки українці безперечно більш чутливі до такого роду «інформаційних атак».

Для прикладу, відомий польський експерт Лукаш Адамскі у власному дописі в мережі «Фейсбук» вкрай критично віднісся до цього, м’яко кажучи, дивного «інтерв’ю із терористом».

«Дуже цікаво, яка пізнавальну цінність становить інтерв’ю Руслана Шошина із Денисом Пушиліним, яке було опубліковано у польському виданні, що формує громадську думку, і навіть без критичних запитань. Чи не можна було, якщо вже робляться інтерв’ю із такими індивідами як Пушилін, спитати його як так трапилось, що, наприклад, «люди, які працюють із молотами у шахтах» несподівано диспонують переносними протиповітряними ракетними комплексами? А що із збитим пасажирським літаком рейсу MH17? Або як так трапилось, що переважна більшість лідерів «народу Донбасу» вже в іншому світі (Захарченко, «Моторола», Болотов та інші) Що із в’язнями, яких піддають тортурам? Воєнними злочинами, про які йдеться у рапортах «Amnesty International»? Колонами транспорту, які незаконно перетинають кордон, що останнім часом підтверджує навіть ОБСЄ? Яке майбутнє члени «Донецької народної республіки» вбачають для території, якою керують завдяки політичному та військовому контролю з боку Кремля?»

Ще більш критично відреагував на даний матеріал відомий польський журналіст, Пйотр Погожельські, який підтримуючи озвучену Лукашем Адамскі позицію, у дописі в мережі «Фейсбук» повідомив,що

«Це інтерв’ю у виданні «Rzeczpospolitа» це просто дно. Розмова із особою, яка взагалі не уповноважена приймати рішення, що складається із брехні та недомовок.»

В свою чергу, відомий спеціаліст у сфері гібридних загроз, виконавчий директор Інституту світової політики, Євген Магда у коментарі для ІА «Західний інформаційний фронт», також вказує на «замовний характер» згаданого вище матеріалу у авторитетному польському виданні:

«Я не маю сумнівів у тому що «інтерв'ю» пана Пушиліна - це результат дій російських спецслужб, спрямований на дискредитацію України. Мені видається дивним, що журналіст вирішив спілкуватися з людиною, яка «очолює» самопроголошену республіку. Як на мене, ця публікація не має нічого спільного зі свободою слова.

Фактично аналогічну позицію має і Посол України в Польщі Андрій Дещиця, який у мережі Фейсбук відреагував відповідною заявою щодо згаданого вище «інтерв’ю»:

«Як Послу України в Республіці Польща, але перш за все як громадянину України, яка потерпає від російської агресії, мені прикро і неприйнятно, що така шанована газета як «Жечпосполіта» публікує інтерв’ю з маріонеткою Кремля, представником терористичної організації «днр» Пушиліним. Надання майданчика для пропаганди особі, яка є співвідповідальною за російську агресію проти України, порушення Росією міжнародного права, вбивство мирних громадян не може залишитися без реакції. У зв’язку з цим надіслав листа головному редактору видання. Сподіваюся, що т.зв. представники т.зв. днр/лнр більше не матимуть місця для своєї пропаганди в Польщі, як і в будь-якій іншій демократичній країні. Свобода слова і особливості журналістської діяльності не можуть бути виправданням для легітимізації чи поширення сепаратиських, агресивних прокремлівських точок зору в часи гібридної війни, яку веде Росія не тільки проти України, але й проти Заходу.»

Не хочемо однозначно твердити, що автор матеріалу Руслан Шошин, є «агентом» російських спецслужб, адже окремі експерти у спілкуванні із журналістами ІА «Західний інформаційний фронт» не виключають і іншого.

Зважаючи на те, що таке авторитетне як «Річ Посполита» видання видає в ефір такі «дивні» матеріали, то не виключено, що в цій «грі» приймають участь і польські спеціальні відомства, які можуть свідомо чи несвідомо використовувати автора у власних інтересах, який нагадаємо позиціонує себе як політичний біженець в РП. Звичайно журналістам доводиться лише припускати різного роду версії, а що за ними стоїть - це як часто буває - ховається за відповідними грифами таємності.

Проте, в будь-якому випадку постає питання чи такого роду "інтерв’ю", навіть якщо вони робляться на замовлення польських спеціальних служб, не несуть більше негативу, аніж потенційної користі.

ІА "Західний інформаційний фронт"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: