HIMARS життєдайний: рашисти пішли в інформаційну контратаку

РОЗСЛІДУВАННЯ 14.07.2022 Коментарі 0

Після декількох «демілітаризованих» складів та командних пунктів у російських загарбників почало підгоряти з усіх сторін. Технічно щось протиставити у них, на щастя, можливостей немає. Тож вони пішли у контрнаступ у звичній для них інформаційній війні.

Американські РСЗВ HIMARS – мов червона шмата для російського бика. Виття на московських болотах почалося з моменту рішення про їх постачання в Україну.

Вже у липні, зацінивши знищені склади та командні пункти з офіцерським складом (загалом понад 50 цілей), росіянці вирішили бити інформаційною зброєю. І традиційно – у кількох напрямках одразу та з прицілом на канали та джерела постачання.

У росіянських медіа почали ширитись казкові історії про нібито продаж за пару тисяч доларів українськими військовими озброєння, отриманого від західних країн. Потім рашисти закинули тему про те, що якась імпортна зброя може опинитись у Сирії чи на росії.

Після цього уже західні журналісти почали цікавитись у офіційних осіб, чи є надійна система контролю за озброєнням, яке передають Україні. У Пентагоні запевнили, що усе відслідковується, і все в порядку.

Далі виникло звернення американської конгресвумен українського походження Вікторії Спартц, яке стосувалося, серед іншого, й контролю за американською зброєю, щойно вона перетинає кордон з Україною. («Вона може бути в Сирії, може опинитися в росії», - ці її слова підозріло корелюються із російськими «припущеннями»).

Після цього вже заступниця держсекретаря з питань контролю над озброєнням Бонні Дженкінс заявила, що США не сумніваються в належному використанні Україною американської зброї. «США активно співпрацюють з урядом України, щоб забезпечити підзвітність щодо оборонних статей і допомоги у сфері безпеки, яку надають Сполучені Штати», - зазначила вона.

Але інформаційна атака не припинилась – наступним вийшов матеріал у поважній газеті «Financial Times». Однак саму статтю серйозною назвати складно: вона заснована на коментарях трьох анонімних джерел, у заголовку – однозначний висновок про контрабанду, яка відбувається вже (через три години в заголовок тихенько і без пояснень додають «ризик»).

Детально кейс FT розібрав на своїй сторінці у FB директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко.

  • У заголовку - одразу величезний однозначний натяк на те, що така стурбованість щодо контрабанди зброї, що постачається в Україну, існує і в НАТО, і в ЄС. Тобто це навіть не натяк, а твердження: Україна винна, це достеменно встановлено! В самій статті, правда, скільки би ми не перечитували, ми так і не знаходимо, на підставі чого автори зробили такі висновки. Бо серед джерел - свідчення двох неназваних чиновників (two western officials briefed), - звертає увагу Федченко.

  • Ця стаття - блискучий зразок матеріалу, який дуже дорого вартує. Бо він зруйнує тисячу наших зусиль збудувати міцну міжнародну коаліцію та переконати наших союзників у нашій надійності і непорушності наших принципів. Бо він породить сумніви, і його розберуть на цитати: так написали не аби де, а в reputable FT, робить висновок експерт.

Про якість цієї публікації, на думку редактора видання «dengi.ua» Олександра Крамаренка, свідчить навіть ілюстрація – замість західної зброї БМ-21 «Град», яких у рф повно. Якщо ж забити у пошуковик підзаголовок статті з FT, то виявиться, що «схоже лайно спливало у поважних медіа раз на місяць – квітень, травень, червень. Як за розкладом. Але жодного випадку з реальними кримінальними епізодами за весь цей час не виявлено», - підкреслив Крамаренко.

«Уся мова лише про одне – постачання нам зброї, більше ні про що», - упевнений радник міністра оборони Олексій Копитко. За його словами, під час будь-якої війни завжди є проблема потрапляння на чорний-сірий ринок частини зброї, насамперед – стрілецької та компактної вибухівки (гранати, міни тощо). І ця проблема має два виміри – кримінальний та терористичний.

Для боротьби з кримінальним треком на рівні ЄС днями був створений офіс у Модові. Інтерпол та поліції різних країн будуть цим займатися. Натомість терористичний має свою специфіку: аби до якихось бійців хезболи не потрапили панцергаубиця чи М109 (американська САУ), здійснюється дуже щільний контроль. І в цьому напрямку вживаються нові кроки.

Натомість Копитко очікує від росіян провокацій зі зброєю кримінального та терористичного плану або найближчим часом (поки тема гаряча), або на початку осені (створити фон для американських виборчих перегонів). І тоді, на його думку, можлива нова хвиля істерик, бар’єрів та пригальмування.

До слова, щойно починався скандал із Вікторією Спартц, в американській WSJ і британській «The Times» вийшли статті з коментарями очільника міноборони України Олексія Резнікова. Їх суть зводилась до того, що Україна пройшла тест на вміння застосовувати HIMARS, результати відмінні. І тепер потрібно збільшити їх постачання в ЗСУ, щоби отримати перевагу у цій війні.

На додачу американська «Washington Post» оприлюднила редакційну статтю, в якій основна думка – використання HIMARS дає результати, їх потрібно багато. І це точно дешевше, аніж потім розбиратися із наслідками затяжної війни, масштаби якої навіть важко передбачити.

Загалом, схоже, що стараннями московських пропагандистів світ щоразу більше втягується у дискусії щодо російсько-української війни. В опублікованій у тій же Washington Post статті науковий співробітник Council on Foreign Relations Макс Бут зауважив, що тривала війна буде на користь рф та путіна, їх доходи від продажу нафти і газу лише зростають. І звертає увагу на статтю в NYT, де чиновник адміністрації Байдена пише, ніби США вже практично добились «стратегічних цілей» в Україні, наша країна вижила, вторгнення стало стратегічною поразкою рф, а конфлікту між «супердержавами» не сталося і світ зміцнився довкола «західних цінностей».

  • Чому адміністрація не повідомляє прямо зараз, що планує надіслати 60 HIMARS якомога швидше та активізувати навчання, щоб переконатися, що в Україні буде достатньо операторів для їх використання? Такого роду зобов’язання можуть змінити баланс сил на місцях, дозволяючи українському контрнаступу повернути втрачені землі. Просте оголошення підніме настрій українців і підірве моральний дух росіян, - переконаний Макс Бут.

І цей елемент інформаційної війни, як показує практика, працює не гірше самих РСЗВ.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: