Готуватися до війни з Білоруссю – український телеканал

НОВИНИ 30.06.2022 Коментарі 0

Основними напрямками можливих атак білоруської армії можуть стати Рівненська та Волинська області за напрямками Луцьк-Львів, Рівне-Львів або Рівне-Тернопіль. Про це йдеться у сюжеті журналістки Анастасії Федор на телеканалі «Україна 24».

Українське командування знає про наміри росії та готується зустріти ворога. Президент України нещодавно доручив перевірити готовність оборони у чотирьох північних областях, а Збройні сили зміцнюють фортифікаційні споруди.

Паростки партизанської війни на залізниці режиму лукашенка вдалося відносно швидко придушити жорстокими методами. Окрім охорони важливих вузлів силами внутрішніх військ, силовики затримали та поранили трьох білорусів.

«Вони намагалися зупинити російську техніку. Просто, на мою думку як форма тортур чи залякування, їм прострелили коліна», - розповів член Білоруської координаційної ради Валерій Мацкевіч.

Доля затриманих так званих рейкових партизанів невідома. Авторці сюжету Анастасії Федор не вдалося дізнатися будь-яку інформацію від їхніх родичів.

«У Білорусі складна ситуація – понад 1000 політв’язнів. За «лайк» в Інтернеті людей саджають у в’язницю. За висловлювання альтернативної думки – у в’язницю. Але люди, які проти всього, що відбувається у Білорусі, ви бачили втрати 2020 року», - каже керівник Білоруського кризового центру Олексій Францкевич.

Із 24 лютого цього року за звинуваченнями у тероризмі, зраді, шпигунстві і зриві пересування російських військ арештовано понад 50 білорусів. Більшість із них – залізничники.

Допоки лукашенко намагається створити «народне ополчення» і відрядити в нього по 50 людей із кожного села, в лавах ЗСУ воює до 2 тисяч білоруських добровольців. І їхня кількість збільшуватиметься, каже авторка сюжету.

Із майбутнім добровольцем білоруського полку і мені Кастуся Калиновського Василем, що воює у складі ЗСУ, Анастасія Федор поспілкувалася у Білоруському інформаційному центрі у Львові. Свого часу чоловік утік з армії лукашенка через конфлікт із заступником командира бригади з ідеологічної роботи. Ще 10 років тому російські командири в армії лукашенка навчали білорусів, ким для них є українець:

«Я служив у доволі потужній частині, у якій автомат тримають не тільки під час присяги, а справді з полігонів не вилазять, - розповідає доброволець, який просить залишитися анонімом. -  І де бойова підготовка була доволі якісною. І в нас були постійні навчання з такими же бригадами, як наша. Тобто там, де солдатів насправді навчають воювати. І я вже тоді зауважив одну дивну річ: усі старші офіцери всіх бригад, які вчать воювати, вони всі або родом з росії, або залишилися після розвалу СРСР жити в Білорусі. Тобто масово офіцерський склад старшого рангу з них були вкрай проросійськими… У нас був великий конфлікт через питання української Незалежності. Зокрема, визвольного руху. Можливо, коли мені казали тримати язика за зубами, та я з цим не погоджуюся дотепер і вважаю, що мав рацію. Тому 2008 року я переїхав в Україну, жив із паспортом громадянина Білорусі. Ніколи не було дискомфорту: жив, працював, проблем не мав».

Після початку широкомасштабного вторгнення герой сюжету вирішив іти добровольцем воювати за Україну. Проте всі його документи згоріли в Ірпені внаслідок ворожих російських обстрілів. Задля досягнення мети довелося проходити поліграф. Опікуватися проблемою легалізації добровольця  взявся Білоруський кризовий центр.

«Вірю, що найближчим часом я потраплю до лав білоруських добровольців. І так, лукашенко назбирає якусь групку, вибачте, відбитих на голову людей, і якийсь кістяк він матиме. Але я не вірю, що білоруси підуть воювати з Україною ось так от. А ті добровольці-білоруси, які воюють за Україну, ще своїм прикладом покажуть – не сьогодні, не завтра – то всі мають розуміти. Попереду ще одна велика ціль – необхідно звільняти Україну», - каже доброволець.

Нагадаємо, ЗІФ публікував матеріал про можливість збройного протистояння між окупованою росією Білоруссю і Україною. А також про ненависть українців до білорусів за потурання російських ботоферм. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: