Лукашенко готується до війни

АНАЛІТИКА 01.07.2022 Коментарі 0

В умовах повномасштабної війни, яку розв'язала Росія проти України, Олександр Лукашенко зробив свій антиукраїнський вибір. Так, з самого початку війни з лютого 2022 року, Лукашенко надав територію Білорусі та білоруську військову інфраструктуру для забезпечення одного з самих масових розгортань військового контингенту Росії, яке було використано та продовжує використовуватись для нападу на територію України, знищення мирного населення та об’єктів критичної інфраструктури.

Слід відмітити, що нелегітимний президент Білорусі своїми діями прямо порушив статтю 18 Конституції Білорусі, де прямо вказано, що «Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав».

Після провалу військового наступу російськими військами з території Білорусі, Лукашенко продовжує використовуватись Путіним для подальшого військового тиску на Україну - з боку Білорусі продовжуються наноситись ракетні удари по Україні, як з повітря, так і з землі.

Крім того, прикриваючись неіснуючими загрозами з боку України, країн Балтії та взагалі всього НАТО, Лукашенко поблизу кордону з Україною продовжує військові навчання та маневри, які спрямовані на те, аби відтягувати українські війська від тих місць, де вони потрібні найбільше – на Півдні та Сході України.

За різними оцінками, на даний час чисельність білоруських боєготових підрозділів, які розташовані поблизу українського кордону та можуть бути використані для вторгнення в Україну, становить близько 7 тисяч осіб. Дане угруповання включає і російські ракетні комплекси (ЗРК та ОТРК).

Крім вищевказаних військових підрозділів поблизу українського кордону, останнім часом режим Лукашенка активно проводить ряд заходів, направлених на посилення чисельності та боєздатності білоруської армії:

  • проведення в період з 22.06.2022 по 01.07.2022 мобілізаційних навчань з військовими комісаріатами, під час яких відпрацьовуються питання щодо доукомплектування військових комісаріатів шляхом призову військовозобов'язаних запасу;
  • в черговий раз до 02.07.2022 року продовжені військові навчання на всіх білоруських полігонах та стрільбищах, які там проводяться з весни поточного року. Практично у всіх військових підрозділах на навчаннях відпрацьовуються марші в похідних колонах, десантування із захоплення відповідної цілі, подолання різних перешкод та взяття визначених рубежів важкою броньованою технікою. Крім цього, щоденно на всіх військових аеродромах країни з використанням всіх класів літаків та вертольотів проводяться навчання, які мають на меті ураження повітряних та наземних цілей. Не зважаючи на декларування оборонного характеру навчань, вони явно містять всі ознаки «наступального характеру»;
  • наявність на території Білорусі інструкторів та груп російських фахівців, які здійснюють навчання білоруських військовослужбовців в сфері диверсійної підготовки, а також здатні самостійно її проводити на території інших держав;
  • продовження з боку ЗС РБ облаштування нових фортифікаційних споруд та місць дислокацій військових підрозділів вздовж кордонів з Україною та країнами ЄС (Польщею та Литвою). До місця дислокацій військових підрозділів вздовж кордонів (в основному з Україною) потай передислоковується військова техніка та озброєння;
  • з середини червня літаком РФ практично щоденно здійснюється картографічна зйомка у високій роздільній здатності Центрально-східно-південних (межують з Україною та РФ), центральних та західних районів Білорусі (межують з Польщею та Литвою), що ймовірно має на меті визначення районів та маршрутів проходження військової техніки;
  • паралельно здійснюється розконсервація військової техніки (танків, САУ 2С1 «Гвоздика», вантажних авто, БТР, БМП, тощо), частина з якої залізничним та авіаційним транспортом відправляється на територію РФ для подальшого використання в зоні бойових дій на території України, а частина надходить на озброєння діючих підрозділів ЗС Білорусі. Разом з технікою, у великих об’ємах з білоруських складів ракетно-артилерійського озброєння здійснюється постачання до РФ снарядів до великих артилерійських систем, для перевезення яких Білоруська залізниця надала в оренду військовим відомствам Білорусі та РФ близько 100 спеціалізованих вагонів;
  • останнім часом разом з підрозділами Збройних Сил Білорусі, до навчань залучаються підрозділи з надзвичайних ситуацій, а також МВС. Характер навчань проходить в сфері запобігання та ліквідацій наслідків терористичних атак на об’єкти критичної інфраструктури.

Також слід зауважити, що 23.06.2022 у Москві відбулася двостороння зустріч міністра оборони Білорусі генерал-лейтенанта Віктора Хреніна та міністра оборони росії генерала армії Сергія Шойгу. Останній пообіцяв надати Мінську «будь-яку військову підтримку».

Крім цього, 25.06.2022 Путін на зустрічі з білоруським «президентом» Лукашенком пообіцяв передати Мінську ракетні комплекси «Іскандер-М», які можуть нести ракети з ядерними боєголовками. Комплекси можуть надійти на озброєння Білорусі протягом найближчих місяців.

Підсумовуючи вказане, спробуємо підвести підсумки:

  1. Режим Лукашенка, військові ресурси та територія Білорусі в повному об’ємі використовуються режимом Путіна для військової агресії проти України.
  2. Військові навчання та інші заходи у військовій сфері у Білорусі декларативно носять оборонний характер, а за змістом – наступальний. Здійснюються подальші заходи щодо збільшення військового потенціалу ЗС країни, насамперед на напрямку українського кордону.
  3. Путін продовжує спроби та тиск на Лукашенка з метою втягнення Білорусії у військовий конфлікт з Україною та відкриття для України «другого фронту». Військова активність поблизу українського кордону на даний час має ряд цілей: стримування українських військових підрозділів та недопущення їх перекидання та Східний та Південний фронти; під виглядом навчань здійснюється збільшення підрозділів ЗС Білорусі, їх реальна підготовка до ведення бойових дій (насамперед наступального та диверсійного характеру). Заходи проведення мобілізації резервістів – додаткове підтвердження.

Зважаючи на це, загрозу з боку Білорусі у жодному разі не можна применшувати, залучення ЗС Білорусії до участі у військовій агресії проти України можливо в майбутньому, в залежності від політичного тиску з боку РФ. Як привід для озброєного вторгнення найімовірніше буде організована провокація з обстрілом території, населених пунктів, інших об'єктів Білорусі нібито з території України.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: