Білоруси в Україні створили трибунал і почали збирати досьє на лукашенка

НОВИНИ 11.06.2023 Коментарі 0

Благодійний фонд «Вільна Білорусь» ініціював проект «Трибунал». У його межах збиратимуть інформацію про злочини, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. У переліку завдань: фіксація та зберігання інформації про злочини режиму лукашенка, такі як геноцид, злочини проти людяності та військові злочини. А також ті, що підпадають під юрисдикцію Кримінального кодексу Білорусі.

Як повідомив ЗІФу голова БФ «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич, уже зібрано десятки гігабайт інформації про різні злочини. У «Трибунал» потрапив і факт надання режимом лукашенка території Білорусі для нападу російських окупаційних військ на Україну, так і злочини режиму в самій Білорусі, в тому числі і знищення польських поховань.

Згідно з повідомленням DW, із проектом широку громадськість ознайомили під час пресконференції у Сеймі Литви – де днем перед тим БФ «Вільна Білорусь» відкрив виставку «З Україною в серці» про білоруських добровольців, які загинули за Україну.

Фактаж, що зібрав «Трибунал», використають також для інформування білорусів та світової громадськості. У майбутньому, можливо, вони стануть у нагоді для розслідувань і розглядів у судах.

Юрист фонду «Вільна Білорусь» Олександр Ракицький розповів, що для формування бази даних використовуватимуть відкриті джерела; публікації в ЗМІ, соцмережах, а також свідчення очевидців злочинів. Для цього на сайті проекту запустили чат-бот.

До «Трибуналу» потраплять представники режиму та їхні посібники. На кожного з них складуть досьє. Уже зібрану інформацію ретельно перевіряють.

За словами Олександра Ракицького, чим більше інформаційних ресурсів і людей долучиться до збору даних про злочини режиму лукашенка, тим буде краще. І дуже важливо, щоби жоден злочин не залишився непокараним.

Заступник голови комітету Сейму Литви у європейських справах Емануеліс Зінґеріс, який брав участь у пресконференції, нагадав про примусову посадку в Мінську літака Ryanair у травні 2021 року. За його словами, Литва зафіксувала викрадення літака, що летів у Вільнюс. ICAO – Міжнародна організація цивільної авіації офіційно назвала цей випадок міжнародним тероризмом.

Депутат Бучанської міської ради Київської області Василь Олексюк, за інформацією DW, не відкидає версію про причетність військових Білорусі до злочинів у Бучі. Адже є свідчення мешканців міста про те, що на блокпостах весною 2022 року були військові у «російській формі зі шевронами білоруських збройних сил».

«Вони проводили охорону та контролювали частину території населеного пункту Буча в районі торговельного центру «Пасаж», на блок-постах на виїзді з міста», - цитує депутата німецьке видання.

Український громадський діяч Антон Гулідін під час зустрічі з журналістами у Сеймі Литви уточнив, що без проведеного офіційного розслідування поки що не можна стверджувати про причетність білоруських військових до злочинів у Бучі. Та потрібно пам’ятати про наступ з території Білорусі російської армії та пособництво у цьому з боку режиму лукашенка.

Представник посольства України в РБ Ілля Звенигородський розповів про утиски українців у Білорусі, що мають «масштабне явище».

«Дуже багато наших громадян перебувають у в'язницях», - цитує дипломата DW. Частину з них білоруські правозахисники визнали політв'язнями. Решту українців фактично теж політв’язні, адже білоруський КДБ затримав і посадив їх «тільки за те, що вони українці, тільки за те, що вони проти позиції офіційного Мінська».

Ілля Звенигородський також нагадав, що українських дітей неодноразово вивозили з окупованих територій України без дозволу української влади на територію Білорусі.

«Їх не катували, не пригнічували, але піддавали пропаганді. Їх не питали, хочуть вони туди їхати чи ні, багато хто з них був проти цього, але не міг виявити свою волю», - розповів дипломат.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: